Kiskőrös Város képviselő-testületének ez évi utolsó ülésére december 18-án a Városháza Dísztermében került sor, ahol a képviselők 13 napirendi pontot tárgyaltak meg.

Ezúttal tájékoztató és beszámoló anyagok helyett többnyire jövő évi munka- és programtervekkel, ellenőrzési munkatervvel, az önkormányzat stratégiai ellenőrzési tervével és a 2020. évi városi ünnepségek és rendezvények tervezetéről szavaztak a képviselők.

Kiskőrösi Járásbíróság új épületének látványterve
-Hirdetés-

Még az első napirendi pont elfogadását megelőzően a Kiskőrösi Járásbíróság új épületének, valamint a Wattay Szakgimnázium Sportcsarnokának látványtervét tekinthették meg a képviselők egy-egy prezentáció formájában.

Wattay Szakgimnázium Sportcsarnokának megújult látványterve

Ezt követően a képviselő-testület elfogadta a Kunság-Média Nonprofit Kft. beszámolóját, melyben általános tájékoztatást adott a magyar közművelődésről, a művelődési házak közművelődésben betöltött szerepéről, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Központ tárgyi, fizikai adottságairól, jelenlegi állapotáról és beszámolt a helyi közművelődés helyzetéről, valamint a megvalósult programokról és az elvégzett tevékenységekről.

A beszámolóban a következőeket olvashattuk:

A 2019-es évben tovább nőttek és változtak a lakossági igények az intézmény, illetve a város által szervezett, helyben elérhető kulturális események, önképzési lehetőségek, kikapcsolódást, szórakozást nyújtó rendezvények iránt. A művelődési központ ezeket az igényeket, tevékenysége minden területén figyelemmel kísérte és lehetőségeit maximálisan kihasználva teljesítette az új kihívásokat.

Célunk, hogy az egyének és a közösségek kiteljesedését segítő közművelődési intézményként is funkcionáljunk. A programok sikeressége érdekében együttműködünk a helyi civil szervezetekkel, közművelődési intézményekkel, egyházi képviselőkkel valamint a sportszervezetekkel.

Kiskőrös város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a helyi kulturális életre, támogat minden olyan kezdeményezést, amely az itt élők hangulatához, életérzéséhez pozitív módon hozzájárulhat, és elvárásokat is megfogalmaz e tekintetben a közművelődési intézményben dolgozók felé. Munkánkat a Képviselő Testület által elfogadott munkaterv alapján végezzük, s igyekszünk programkínálatunkat úgy összeállítani, hogy valamennyi korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelő elfoglaltságot/szórakozást.

A Petőfi Sándor Művelődési Központ 2020.évi programterve IDE kattintva elérhető. 

Pohankovics András és Horváth János képviselők

Ezt követően az Önkormányzat 2020-2024. évekre vonatkozó Belső Ellenőrzési Stratégiai Tervéről szavaztak, mely a Bkr.-ben foglalt előírásokkal és az Önkormányzat gazdasági programjával összhangban került kialakításra. A Stratégiai Terv nem konkrét ellenőrzési programokat tartalmaz, hanem a belső ellenőrzés átfogó céljaira, a folyamatok kockázataira és a belső ellenőrzés fejlesztésének irányára vonatkozó elhatározásokat fogalmaz meg, a szervezet vezetőinek javaslatait is figyelembe véve.

Kiskőrös Város Képviselő-testülete Kiskőrös Város Önkormányzatának 2020-2024. évekre vonatkozó stratégiai ellenőrzési tervét a határozat-tervezet mellékletben foglaltak szerint jóváhagyta.

A 2020. évi ellenőrzési terv összeállítására a belső ellenőrzési feladatokkal megbízott Law On Conto Könyvvizsgáló Zrt., a Polgármesteri Hivatal ágazati osztályvezetői által tett javaslatok, valamint a stratégiai ellenőrzési tervben foglaltak alapján került sor.

Az éves ellenőrzési terv tartalmazza az ellenőrzési tervet megalapozó elemzések és a kockázatelemzés eredményének összefoglaló bemutatását, a tervezett ellenőrzések tárgyát, az ellenőrzések célját; az ellenőrizendő időszakot, a rendelkezésre álló és a szükséges ellenőrzési kapacitás meghatározását, az ellenőrzések típusát, az ellenőrzések tervezett ütemezését, az ellenőrzött szerv, illetve szervezeti egységek megnevezését.

2020. évben az éves belső ellenőrzési tervben meghatározott ellenőrzések célja, hogy elősegítse az Önkormányzat és intézményei gazdálkodásának és működésének szabályszerűségét, a költségvetési beszámolók megalapozottságát és adatainak valódiságát, valamint az önkormányzati erőforrások hatékony felhasználását.

Szlovák Pál és Ungvári Ferenc képviselők

Elfogadásra került a 89/2019. számú fejlesztési célú hitel felvételéről szóló képviselő-testületi határozat módosítása is.

Ezt követően a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, Társulási Tanács tagjainak, Felügyelőbizottsági tagjának, valamint a Társulási Tanács helyettes tagjainak jóváhagyására került sor, ahová az alábbi személyeket delegálják:

Társulási Tanács tagjai:
Fülöp Róbert, Kiskunhalas Város polgármestere
Patkós Zsolt, Kiskunmajsa Város alpolgármestere
Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere

Felügyelőbizottság tagjai:
Haszilló Ferenc,Kecel Város polgármestere

Társulási Tanács helyettes tagja:
Baics Tamás, Kiskunhalas Város Önkormányzata

Pethő Attila képviselő

A képviselők elfogadták a 2020. évi képviselő-testületi munkaterv határozat-tervezet mellékletében foglaltakat, mely egész évre meghatározza az előre látható napirendek tárgyát, azok előterjesztőit, illetve napirendekhez kapcsolódó fontosabb információkat.

A Képviselő-testület működésében jelentős szerepet játszik az egész évre elfogadott munkaterv, amelynek célja, hogy meghatározza a képviselő-testület és szervei fontosabb feladatainak éves szintű végrehajtását, melyet a képviselő-testület Kiskőrös városa fejlődése, feladatainak megoldása és a jogszabályok által kötelezően előírt döntések érdekében tesz meg. A munkaterv biztosítja a polgármesteri hivatal és az önkormányzat intézményei folyamatos munkavégzését, a beszámolási és tájékoztatási tevékenységet, valamint a választópolgárok tájékoztatását az önkormányzat által fontosnak ítélt kérdésekről és döntésekről.

Szedmák Tamás alpolgármester, Domonyi László polgármester, dr. Turán Csaba jegyző

Kiskőrös Város Képviselő-testülete minden évben meghatározza mindazokat az állami és nemzeti ünnepeket is, amelyek méltó megemlékezéseire az önkormányzat megkülönböztetett hangsúlyt kíván helyezni. A városi nagyrendezvények megszokott színvonalú lebonyolítása érdekében kijelöli azok időpontját, a rendezvények előkészítéséért, megszervezéséért és lebonyolításáért felelős intézményeket és személyeket. A rendezvényterv tartalmazza azokat a kiemelkedő intézményi, egyházi és egyéb szervezésű eseményeket is, amelyek városi jelentőséggel bírnak, és önkormányzati közreműködést igényelnek.

Városi rendezvényeink egyre nagyobb számú érdeklődésre tartanak számot, amely azt a követelményt támasztja az Önkormányzat elé, hogy azok egyre színesedjenek, nívósabbá váljanak, a város járásközponti szerepéből is adódóan meghatározó színfoltjává váljanak a térség kulturális életének. Ezért a hagyományos elemeket megtartva arra kell törekednünk, hogy rendezvényeink újabb és újabb programokat kínáljanak, egyre szélesítve azt a kört, akik idelátogatóként a városunkról pozitív képet alkotva máskor is visszatérnek ide és véleményükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen ismerjék meg településünket, hagyományainkat, értékteremtő kezdeményezéseinket akár belföldön, akár külföldön.

Kiemelt feladatuk, hogy a rendezvények megvalósítása során széleskörű városi szintű összefogásra alapozzák munkájukat, mert ez az összefogás az, ami megteremti a rendezvények különleges hangulatát, azt az érzést, hogy mindenki aktív résztvevőjévé válik ezen városi eseményeknek. Ez az a plusz, ami igazán városi szintű rendezvénnyé, a város lakóinak ünnepévé emeli ezeket a különleges alkalmakat. A városi nagyrendezvényeken túl számos kísérő rendezvény és önálló rendezvény is helyet kap az év program-sorozatában.

A főbb rendezvények költségvetését a város 2020. évi költségvetésében külön előirányzat tartalmazza.

A városi ünnepségek és rendezvények előkészítésének irányításáért a polgármester felelős, az operatív végrehajtás koordinációja a Polgármesteri Hivatal Stratégiai és Városüzemeltetési Osztályának feladata, a program-tervben megjelölt, a szervezésben résztvevő egyéb szereplőkkel együtt.

A szakmai feladatok operatív végrehajtásában a Petőfi Sándor Művelődési Központra a következő évben is kiemelt feladat hárul.  

A képviselő-testületi ülésen részt vett Franczia László, a Wattay iskola igazgatója is

A tegnapi napon Kiskőrös Város Képviselő-testülete a 24/2019. számú határozatával döntött a sporttelep üzemeltetési feladatainak átadásáról is a Kiskőrösi Labdarúgó Club részére, határozott időtartamra, 2019. március 01. napjától 2019. december 31. napjáig.

Az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát képező sporttelepen az elmúlt években jelentős beruházások, felújítások kezdődtek és valósulnak meg folyamatosan Magyar Labdarúgó Szövetség sportfejlesztési programjának támogatásával. A labdarúgó club a sporttelep területének gondozására, karbantartására vonatkozó munkákat – tekintettel a sportrendezvényekre – nagyobb rálátással, szakszerűen tudja elvégezni. A labdarúgó club által a már megvalósított értéknövelő fejlesztéseken túlmenően a szervezet további beruházásokat is kezdeményezett, mint pályafelújítások, mobil lelátók elhelyezése, az öltözők bővítése.

Filus Tibor képviselő

És végül, de nem utolsó sorban az interpellációk, kérdések felvetése előtt a képviselő-testület állandó bizottságai is beszámoltak 2019. évi tevékenységeikről:

Horváth János, az Ügyrendi és Összeférhetetlenségi Bizottság elnöke
Filus Tibor, a Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottságának elnöke
Pethő Attila, a Pénzügyi, Költségvetési, Városfejlesztési és Mezőgazdasági Bizottság elnöke
Pohankovics András, az Ipari, Mezőgazdasági és Klímapolitikai Bizottságának elnöke
 és Szlovák Pál, a Társadalompolitikai Bizottság elnöke is. 

Az év utolsó képviselő-testületi ülésének végén, a hagyományokhoz hűen Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás alpolgármester meggyújtottak egy-egy gyertyát a díszteremben lévő adventi koszorún.

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS