Magyar Kézilabda Szövetség Gyermek- és Kisiskolás bajnokság, 2019/20-évi tavaszi fordulók első izsáki mérkőzésnapján, az U10-es fiúk és lányok léptek pályára, az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola Sportcsarnokában.

-Hirdetés-

A 2020. február 22-én, a kézilabda Kisiskolás verseny FIÚ U10 (2010-2011) / FU10 Dél csoport negyedik forduló mérkőzéseire került sor. Az izsáki fiúkból álló házigazda Kiskunsági Közintézmények Kézilabda Iskola (KIKI SKFT) mellett, Judória Sport KFT (Kecskemét), Tiszakécske VSE, Szolnoki KCSE, Fekete István SE (Lajosmizse), DRUKK Dabas KFT és a Ceglédi KKSE I, II, III, IV csapatai vettek részt. Minden csapat öt mezőnyjátékossal, két, kétszer 15 perces mérkőzést játszott, amelynek az első félidejében, kötelező csere van, hogy minden játékos kapjon játéklehetőséget. A kisiskolás bajnokságban kosárlabda méretű pályán játszanak, kisebb kapukkal és szivacsos labdával. Nincs tabella és a gólokat sem tartják nyilván. Számukra a játék öröme, a kézilabda játék megtanulása és megszerettetése a legfőbb cél.

A 2020. február 23-án, a kézilabda Kisiskolás verseny LEÁNY U10 (2010-2011) / LU10 Dél csoport negyedik forduló mérkőzéseit játszották. Az izsáki lányokból álló házigazda Kiskunsági Közintézmények Kézilabda Iskola (KIKI SKFT) mellett, EURONOVEX USE (Tápiószele), DRUKK Dabas KFT, Inárcs-Örkény KC, Aranyszarvas SE (Tápiószentmárton); Fekete István SE (Lajosmizse), és a Ceglédi KKSE csapatai mérték össze tudásukat. A mérkőzéseket az U10-es fiúkkal azonos szabályok szerint játszották.

Ezen a hétvégén a szövetség tanuló játékvezetőket is küldött. Bizony nekik is nagy szükség van a gyakorlásra, mert ilyenkor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy teljesen más a pálya szélén állni, mint játékosként játszani. Nem olyan könnyű azonnal ítélkezni, pillanatok alatt objektíven dönteni.

Az izsáki kézilabdás gyerekek tavaszi helyzetéről Szabó József edzőt kérdeztük:

– Nagyon örülök annak, hogy maradtunk azon a szinten ahová az őszi fordulókban feljöttünk. Arra a szintre, ahol a neves hagyományokkal rendelkező egyesületek utánpótlás csapataival is fel tudtuk venni a játékot és győzelemmel zárni a mérkőzéseket. Szombaton a fiúk is nagyon kiélezett, harcos meccset vívtak, főleg a ceglédiekkel. A lányoknál is örömmel néztem, hogy ahogy a szülők számolják a gólokat és győztesen jöttünk ki a mérkőzésekből, ugyan U13 alatt nincs eredmény hirdetve. Az a lényeg, hogy minél több mérkőzésen vegyenek részt a gyerekek, váljanak rutinosabbá, amikorra már helyezésre megy a játék.

– Továbbra is hangsúlyozom, és nagyon örülök annak, hogy csak izsákiakból áll a csapatunk. Mind a fiúknál, mind a lányoknál, tisztán az iskolánk tanulói azok, akik részt vesznek ezeken a korosztályos mérkőzéseken. Úgy látom, mind fiúknál, mind a lányoknál sikerül olyan szinten népszerűsíteni a kézilabdát, hogy egyre több az érdeklődő és így hátha nagyobb lesz a merítési lehetőség a későbbiekben, és sikerül őket beépíteni a csapatba. A korosztályok váltása a tanévhez kötődik. Mivel két-két születési év van egy-egy korosztályban, így vannak olyanok, aki szeptemberben még vissza-játszanak a fiatalabbakhoz, de már az idősebbek között is részt vehet.

– Ezeknél a korosztályoknál a szülők hozzáállása olyan, hogy összefog a család: a szülők, nagyszülők, barátok, itt vannak és buzdítják a gyerekeket. Bár első alkalmakkor a gyerekeknek szokatlan volt, hogy itt van apuci, anyuci meg a tesó, de most már hozzászoktak. Jó úgy játszani, ha sokan biztatják a csapatot!

A tavaszi fordulóban a következő hazai mérkőzésekre kerül sor: U10 leány – március 21.;  U12 fiú – április 4.; U14 leány – április 18.; és U13 leány – május 23.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS