Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt – jelentették be március 11-én Budapesten. Az alábbiakban Kecel Város Önkormányzata közleményeit és a helyben bevezetett intézkedéseit foglaltuk össze március 28-ig, a kijárási korlátozás bevezetéséig.

Március 12-én Dr. Beros András jegyző elrendelte, hogy az önkormányzat tulajdonában, üzemeltetésében lévő intézményekben, épületekben rendezvény nem tartható.

-Hirdetés-

Március 16-tól a Városházán a személyes ügyfélfogadás szünetel. A hivatal munkatársai telefonon (78/420-211) és e-mailben kereshetők a www.kecel.hu honlapon található elérhetőségeken. Szintén e naptól Haszilló Ferenc polgármester rendkívüli szünetet rendelt el az óvodákban és a bölcsődében, melyekben ügyeleti rendszer működött március 20-ig, amikor is az intézmény bezárt, arra tekintettel, hogy valamennyi kisgyermek elhelyezését megoldották a családok.

Március 16-án a polgármester egyeztetésre hívta össze az intézményvezetőket, melyről a nap folyamán a lakosság tájékoztatására közleményt adtak ki. Az általános iskolában megkezdődött a digitális átállás, melyhez keceli cégek is felajánlottak eszközöket.

Az aznapi kormányzati intézkedéseknek megfelelően a Városi Múzeum és a Városi Könyvtár és Művelődési Ház visszavonásig látogatási tilalom alatt áll. A sportcsarnok és a focipálya is zárva tart.
A Kecel Média ügyfélszolgálata a media@kecel.hu címen és a +36 30 6575227 telefonszámon érhető el.

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat ügyfélfogadási rendje:
2020.március 20. napjától – határozatlan ideig – elsődlegesen
telefonon (06/78/420-092), valamint elektronikusan (email:
gyermekjolet.kecel@csendesosz.hu) történik.

Kérik, hogy csak halaszthatatlan okból vegyék igénybe a személyes ügyfélfogadást, mely változatlan fogadóidőben történik.

Az idősek otthonában fennáll a látogatási tilalom. Csomagokat nem fogadnak. A házi segítségnyújtást és a szociális étkeztetést biztosítják, az ételszállítók a lakásokba nem léphetnek be.

A városgazdálkodási csoport dolgozói szabad légtérben dolgoznak, gumikesztyűvel, fertőtlenítővel el vannak látva. A csapat csak az alaptevékenységet végzi, beteg munkatárs nem jöhet dolgozni.

Március 17-én a polgármester arról tájékoztatott, hogy 3.000.000,- Ft összeg átcsoportosítását rendelte el a költségvetésben, rendkívüli tartalék címén. Az esetleges szociális krízishelyzet kezelésére akciótervet dolgoznak ki helyi civil szervezetek közreműködésével, és alkalmazásában a lakosság segítségét is kérik.

Március 18-án lezárásra kerültek a játszóterek és a buszmegálló váróterme.

Március 19-én a polgármester kihirdette, hogy az önkormányzat kezelésében él a keceljarvany2020@gmail.com elektronikus levelezési cím és a 78/420-211 (8-as mellék) telefonszám, ahol minden hétköznap 09:00 és 12:00 között várják a rászorulók és a 70 év feletti, otthon egyedül lévő idős emberek jelzéseit. Cél, hogy az idősek otthonaikat ne hagyják el, élelmiszer és gyógyszer igényüket jelezzék, és a munkatársak biztosítani fogják ellátásukat.

Az önkormányzat, az Egyházi Oktatásért Alapítvány és a KUNSÁGI ÖKO FITT TSE civil szervezet együttműködési megállapodást kötött a rászorulók ellátásának biztosítására. Pénzbeli és természetbeni adományok gyűjtését, azok tárolását és a beérkező igények alapján történő elosztását végzik.

A pénzbeli adományokat az Egyházi Oktatásért Alapítvány 11732136-20007614 vagy a Kunsági Öko Fitt TSE 52500082-11056036 számú számlaszámára várják, a közleményben a „kecelijarvany” jelige feltüntetésével. Az adományok felhasználásáról a civil szervezetekkel közösen felállított akciócsoport fog dönteni. Egyben megkezdték a készletek feltöltését: eddig közel 11 mázsa tartós élelmiszer beszerzésére került sor.

Március 20-án a polgármester elrendelte Kecel legforgalmasabb közterületein (elsőként a játszóterek és a központi buszmegálló környékén, valamint a Liget és a parkok padjain) a fertőtlenítést. A feladatot a városgazdálkodási csoport munkatársai végzik folyamatosan. Radva Zoltán, a városgazdálkodási csoport vezetője videóüzenetekkel számol be munkájukról.

Kéri a lakosokat, hogy saját ingatlanjaik körül hasonlóan tegyenek, a fertőtlenítést egyszerű, klórtartalmú szerekkel is el lehet végezni.

Március 21-én közösségi adománygyűjtést tartottak a Városi Könyvtár és Művelődési Ház előtt. Ennek részletei külön cikkben, a VIRA.HU oldalon olvashatók.

A gyűjtés folytatódik, a természetbeni felajánlások (tartós élelmiszer, tisztítószerek) gyűjtésének helye és ideje:
március 28-tól minden szombaton 08.00-12.00-ig önkéntesek várják az adományokat a keceli Spar parkolójában. Eddig 11 mázsa tartós élelmiszer készletezése és raktározása történt meg, mely tartalék a járványhelyzet további súlyosbodása esetén használható fel. Köszönjük felajánlásaikat!

Az önkormányzat március 23-tól gépkocsis hangosbemondón keresztül is tájékoztatja a lakosságot.

Március 25-én a járványhelyzet kezelésére kialakított akcióterv következő pontjaként orvosi textília felhasználásával megkezdődött a közel 1000 db, többszöri használatra alkalmas védőmaszk varrása közösségi összefogásban, önkéntesek által.
A gyártás befejezéséig az egyik helyi kisvállalkozó nagylelkű, 2×500.000,- Ft összegű adománya lehetővé tette azt is, hogy további 1500 db egyszer használatos sebészi maszk beszerzése iránt intézkedjen a város, amelyet elsősorban a Csendes Ősz Idősek Otthona és az önkormányzat intézményei számára, valamint a helyi egészségügyi dolgozók ellátására kívánunk fordítani.

Az alábbiakban Dr. Suhajda János háziorvos írását olvashatják a szájmaszk viselésével és a járványhelyzet kezelésével kapcsolatban, melyet március 27-én tett közzé Kecel Város közösségi oldala.

„Kecel Város Önkormányzata a lakosságszámhoz képest szűkös védőeszközök szakmailag indokolt elosztásával kapcsolatban kért, hogy írjam le véleményem. Ezzel kapcsolatos gondolataim a következők:

  1. A hagyományos, sebészi szájmaszk rendeltetésszerű használat esetén sem védi meg viselőjét a koronavírus fertőzéstől. Sőt, a maszkot viselő személynek hamis biztonságérzetet nyújthat, ami miatt a viselő azt gondolhatja, hogy a feltétlen szükségesnél több időt tölthet zárt helyen, közösségben. Ennek megfelelően saját magunk megvédésére nem alkalmas.
  2. A szájmaszk viselésével csökkenthetjük annak valószínűségét, hogy a fertőzött vagy vírushordozó személy (maszkot viselve) környezetét megfertőzze. Ennek megfelelően mindazok számára javasolt használni, akiknél szakmai kritériumok a vírus teszt végzését nem indokolják, de enyhe légúti tüneteik vannak és semmiképp nem tudják elkerülni azt, hogy közösségbe menjenek.
  3. A jelenlegi beszerzési nehézségek mellett a Kecelen fellelhető készletektől való gyors megválást, annak teljes kiosztását nem tartanám felelős döntésnek. A járvány kiszélesedése esetén (gyakorlatilag a közeljövőben) egészségügyi elbírálás alapján javasolt azt a panaszosoknak adni. További készletek esetén pl. bolti eladóknak tenném kötelezővé a maszk viselését, számukra maszk kiosztása, beszerzés segítése javasolt (mivel ha a pénztárban ülő eladó tünetmentes hordozó, akkor naponta nagyon sok embernek képes a fertőzést továbbadni).

Egyebekben a járvány megállítása továbbra is csak úgy lehetséges, ha továbbra sem érintkezünk senkivel azokon kívül, akikkel egy háztartásban élünk. A koronavírus lappangási idejét és fertőzőképességét ismerve, ha egy hordozó hetente csak 1 emberrel érintkezik, akkor a fertőzöttek száma tovább fog nőni, a járvány tovább tud terjedni.

Gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés mindenképp javasolt.

Mindazoknak köszönettel tartozunk, akik szájmaszkok varrásával, vagy önkéntesnek jelentkezve munkájukat, idejüket áldozzák a közösség érdekében. Köszönjük azok munkáját is, akik a megnövekedett forgalomban erőn felül teljesítettek, teljesítenek városunk lakói érdekében és mindazok fegyelmezettségét is, akik az ajánlások betartásával akadályozzák a járvány terjedését!

Az új helyzethez mindenkinek sok türelmet!
Vigyázzunk egymásra és saját magunkra!”

Dr. Suhajda János háziorvos 2020. március 19-én a Kecel Média által rögzített részletes, koronavírussal kapcsolatos tájékoztatóját ebben a videóban (ide kattintva) tekinthetjük meg.

Cikkünk Kecel Város Önkormányzata sajtóközleményeinek felhasználásával készült, Gyalogné Klajkó Eszter közreműködésével.

Fotók: Flaisz Éva, Matos Maja, Bacsa Ildikó, Paplanos Zsuzsanna, Radva Zoltán Kecel város/Facebook, Kecel Városi TV.

-Varga Eszter-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS