Írta: vira

Elkészültek a kaskantyúi lakosok által ingyenesen átvehető szájmaszkok. Az önkormányzat felajánlotta segítségét a szájmaszkok lakosság részére történő eljuttatásában, így a polgármesteri hivatal nyitvatartási idejében (hétfőtől csütörtökig 9 órától 16 óráig, pénteken 9 órától 13 óráig) a polgármesteri hivatal épületében (bejáratnál) lehet személyesen átvenni a szájmaszkokat.

-Hirdetés-

Továbbá az önkormányzat abban is segít, hogy a szociális munkatársain keresztül az idős lakossághoz is eljussanak az ingyenes szájmaszkok.

Kérjük, hogy a 65 év felettiek ez irányú igényüket a 78/546-200-as telefonszámon jelezzék!

Bócsa Község Önkormányzata úgy döntött, hogy a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel bevezeti az ebéd kiszállítás szolgáltatást. A munkanapokra megrendelhető, kétfogásos menüebéd alacsony, mondhatni önköltségi áron kerül az asztalra. A szolgáltatás ezen a héten hétfőn elindult, és akár elvitelre, akár kül- és belterületen díjtalanul házhoz szállítva igénybe vehető. Mint Szőke-Tóth Mihály polgármester elmondta, a céljuk a segítség. Az ebédigényt legkésőbb az igénybe vételt megelőző munkanapon 12:00 óráig kell bejelentetni az alábbi elérhetőségek valamelyikén: Telefon-on: 06-78-453-110, 06-30-743-34-01 vagy e-mail címen: bocsaph@t-oline.hu

Bár országos hír, de mindnyájunkra hatással van: Kedden az Országgyűlés megszavazta ahogyan a köznyelv fogalmaz a felhatalmazási törvényt, azaz a 2020. évi XII. törvényt a koronavírus elleni védekezésről.

A március 30-i, hétfői plenáris ülésen 138 igen, 53 nem szavazattal, nulla tartózkodás mellett fogadták el a felhatalmazási törvényt, ami alapján a kormány határozatlan ideig, a veszélyhelyzet megszűnéséig rendeleti úton irányíthatja Magyarországot. Egyes törvények alkalmazását felfüggeszthetik, törvényi rendelkezésektől térhetnek el, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhatnak.

A koronavírus járvány miatt a védőmaszkok tekintetében nagy hiány van mindenütt az országban. Az időseknek és azoknak kíván segíteni egy kezdeményezés Soltvadkerten, akik még nem veszik komolyan a vészhelyzetet: a Feromax-Trapp Kft. a város lakóinak megsegítése érdekében 300 db védőmaszkot vásárolt, melyet a Soltvadkerti TE, a Vadkert FC labdarúgóinak, valamint vezetőinek és a Vadkert Komszolg Kft. munkatársainak segítségével osztanak szét.

Haszilló Ferenc, Kecel Város polgármestere tájékoztatta a lakosságot: felelős polgármesterként úgy döntött, hogy önkormányzatunknál a veszélyhelyzet elrendelésekor fennálló rendszeres települési támogatásra való jogosultság időtartama automatikusan, külön kérelem nélkül, hivatalból a lejárati időpontot követő 6. hónap utolsó napjáig meghosszabbodik.  A tavaly rendkívüli települési támogatásban részesülők (lakcímenként 1 fő) egyszeri, 15.000,- Ft összegű támogatásban részesülnek. A támogatások folyósítása, illetve postai úton történő megküldése április első hetében veszi kezdetét, és a rászorultak jelentős számára tekintettel 1-2 héten belül zajlik le.

2020. március 31-én számoltunk be arról, hogy Kiskőrösön mintegy 4000 szájmaszkot csomagoltak be a kutyaiskola tagjai, ami az önkormányzati képviselők közbenjárásával jut el a lakosokhoz. Így a héten minden háztartásban eljuthattak a városvezetés jóvoltából a védőmaszkok.

A 2020/2021. nevelési évre történő óvodai beiratkozások vonatkozásában egyedi eljárási szabályokat hoztak. A beiratkozás ideje: 2020.04. 02. –től (csütörtök)- 04.07. –ig (kedd) tart.

Az óvodai beiratkozásokhoz hasonlóan tájékoztatták a szülőket a 2020/2021. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozásról is. Vágó Ferencné tankerületi igazgató közleményében jelezte: a tankerületi központhoz tartozó valamennyi általános iskola 2020. április 28-ig hivatalból, automatikusan felveszi a körzetébe tartozó gyermekeket. Amennyiben a szülők ilyen intézménybe kívánják gyermeküket beíratni, teendőjük ezzel kapcsolatban nincs. A beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a 2020/2021. tanév első napján kerül sor.

A kialakult járványügyi helyzetben a vízmérők leolvasása határozatlan ideig szünetel, tájékoztatott a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. Mint megírtuk,ez alól kivételt képeznek a rádiós jeladóval szerelt vízmérők, melyeket továbbra is kéthavi gyakorisággal leolvasnak a szakemberek. Ebben az időszakban is havi gyakorisággal állítják majd ki a számlákat, mérőállás hiányában az átlagfogyasztásnak megfelelő mennyiséggel fognak számolni.

Csengődön is nagy erőkkel folyik a szájmaszkok varrása. A csengődi óvoda dolgozói a koronavírus-járványhelyzet miatt az utóbbi időszakban ügyeleti rendszerben látják el feladatukat. Az anyagok felajánlás útján kerülnek a szorgos kezek alá, ahol naponta közel száz, a szakmai ajánlásnak megfelelő maszk készül el.

Az elkészült védőeszközöket a Família központ munkatársai eljuttatják azokhoz, akik a 06-78/441-065-ös telefonszámon jelzik az igényüket.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentette: 500 ezer forint plusz pénzt kap idén minden egészségügyi dolgozó. A miniszterelnök elmondta, hogy ezt – és más intézkedéseket, pénzügyi eszközöket is – tartalmazó járványügyi alapot szombaton mutatja majd be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Domonyi László Kiskőrös Város polgármestere úgy nyilatkozott, hogy nincs Kiskőrösön regisztrált koronavírussal fertőzött beteg.  Mint ahogy a VIRA.HU hírportál beszámolt, a polgármester köszönetét fejezte ki Szentgyörgyi Alajosnak a Kiskőrösi Kutyakiképző Iskola vezetőjének és csapatának azért az áldozatos munkáért, amellyel az önkormányzat által beszerzett védőmaszkokat becsomagoltjk és kiszállításra előkészítik. Továbbá megköszönte az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak a közterületi fertőtlenítésben vállalt munkájukat is.

Kitért a polgármester a piacra is, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy azt továbbra is zárva tartja az önkormányzat , annak ellenére, hogy az agrárminiszter szorgalmazza a piacok kinyitását.

„Én úgy gondolom, hogy nagyon időben és jó irányban indultunk el termelőinkkel akkor amikor a házhozszállítás rendszerét bevezettük. Bebizonyosodott, hogy ez jól működik és ezt a rendszert szeretnénk tovább erősíteni azzal, hogy a termelők elérhetőségét folyamatosan frissítjük és közzétesszük mind a Facebook oldalunkon mind a város honlapján” – fogalmazott Domonyi László polgármester.

Kiskőrösön több mint 70 család részesült szociális csomagban, amelyben tisztítószerek és tartós élelmiszerek kerültek összeállításra. A csomagok összeállítását és eljuttatását a rászorulók részére az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmények munkatársai végezték. Köszönjük munkájukat!

Az utóbbi hetekben Soltvadkerten is megváltozott a hétköznapi élet. Ennek ellenére sokunknak természetes, hogy ahogyan korábban is, van orvosi rendelés, nyitva vannak a gyógyszertárak, az üzletekben meg tudjuk vásárolni mindazt, amire szükségünk van, nyilatkozta Pájer Ildikó, Gyöngyház Kulturális Központ igazgatója portálunknak.

Soltvadkert Város Önkormányzatának tisztelete és elismerésének jeleként április első napjaiban egy emblémát juttatott a vadkerti orvosi rendelőkbe, a védőnői szolgálathoz, a gyógyszertárakba, az üzletekben számos olyan helyre, ahol ebben a nehéz, veszélyeztetett helyzetben is helyt állnak. Az emblémán az alábbi felirat szerepel: „Köszönjük, hogy értünk dolgoztok!” További információk az emblémával kapcsolatosan itt találhatóak.


A legfrissebb hír, hogy több mint tízezer maszkot osztottak szét a város legnagyobb szabású karitatív akciójában Kiskőrösön, így szinte valamennyi háztartásban ott vannak már a védőmaszkok.

A nagyobb mennyiségű megrendelt és gyártott maszkok mellett a Kiskőrös Rózsája Horgolókör is részt vett maszkok gyártásában, akik közül 28 önkéntes varrta önzetlenül a maszkokat a Kiskőrösieknek. Nagy segítség volt a Kiskőrösi Kutyakiképző Iskola felajánlása, akik Szentgyörgyi Alajos vezetésével folyamatosan csomagolták borítékba a maszkokat, valamint a polgármester levelét, illetve a kinyomtatott legfontosabb rendelkezések kivonatát is a lakosok részére.

A lakossághoz való eljuttatást a képviselő testület körzetekben megválasztott képviselői szervezték meg, így önkénteseik, segítőik bevonásával folyamatos volt a lakosság ellátása.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS