Írta: vira

Magyarország Kormányának legfontosabb feladata a koronavírus-járvány hatásainak a kezelése. Mint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: az életek védelme után fontos feladat például a gazdasági újraindítása, a munkahelyek megtartása, védelme és az újak teremtése, valamint megerősíteni kívánják a családok és a vállalkozások helyzetét is.

-Hirdetés-

Két alapot hozott létre a kormány: egyrészt a járvány elleni védekezés alapot másrészt a  gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alapot.

Az eredményes védekezéshez szükséges forrásokat a kormányzat jelentős átcsoportosításokkal biztosítja, de ahogyan a miniszter jelezte: a közös teherviselés másokra is vonatkozik. Ezáltal a politikai pártok, a multinacionális cégek, a bankok vagy éppen az önkormányzatok is szerepet kell, hogy játszanak a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba történő befizetésekkel.

A koronavírus-járvány elleni védekezési alap így 663 milliárd forintot fog biztosítani, melybe a pártok 1,2 milliárd forintot, a multik 36 milliárdot, a bankok 55 milliárd forintot fizetnek bele. A gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része idén 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez.

Hogyan is alakulnak ezen adóbevételek a térségünkben?

A polgármesterek az alábbiakról tájékoztatták a portálunkat: Kiskőrös esetében 60 millió, Soltvadkerten 32 millió, Kecelen 34 millió, Izsákon 25 millió volt tavaly az adóbevétel. Tehát, amennyiben a 4 várost vesszük górcső alá, akkor több, mint 150 millió forint folyik be az államkasszába.

A képet tovább tudjuk árnyalni, ha ideveszünk még néhány települést is: Akasztón 16 millió forint, Bócsa esetében 15 millió, Csengődön 5.5, Fülöpszálláson 5, Imrehegyen 2, Páhin 4 millió forint volt ezen adókból adódó bevételek. A többi településsel együtt megközelíti a 200 millió forintot, amit a települések a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba fizetnek be.  

Kiss Tamás
Kép: illusztráció

MEGOSZTÁS