Írta: vira

A civilizált körülmények között élő emberek mindennapos munkája gyakran nem jár annyi fizikai megterheléssel, amennyire az egészségük megőrzése érdekében szükségük lenne. A helyzet számtalan kérdést vet fel a mindennapokban. A fizikai munka hiányát változatos mozgásformákkal, tudatos testedzéssel, tornával pótolhatjuk. Ennek mikéntje azonban nem mindegy, s csak a rendszeresen mozgó emberek remélhetik, hogy mozgásszerveik, ízületeik és izmaik idős korukig megtartják rugalmasságukat, teljesítményüket. Ezen kívül a mozgás – az oxigénfelvevő képesség javítása útján – jótékony hatással van az idegrendszerre, az agyi kapacitásra és a szervezet egészének állapotára is, hiszen az ember: test-lélek-szellem.

Ebben hisz, ezt vallja Berecz István és felesége Berecz-Ujvári Georgina is. Ismerjétek meg őket!

-Hirdetés-

 

Meséljetek egy kicsit magatokról!

A nevem Berecz-Ujvári Georgina, 24. életévemet töltöm egy hónap múlva. Az iskolai végzettségemnek, s az előző munkahelyeimnek nincs kapcsolata a jelenlegi munkásságommal. Ám említésképpen, informatika és programozás szakon szereztem az érettségimet, ami soha nem vonzott, viszont az előző iskolám bezárt, ahol idegenforgalmat tanultam. Az érettségi kézhez kapásának másnapján már repülőn ültem, Kínába költöztem a nővéremhez, ahol mandarint tanultam és PR managerként dolgoztam egy nemzetközi klubban. Az ember egészségének hiányáról itt tapasztaltam a legtöbbet talán, vagy itt lettem rá tudatosabb. A legtöbben Ázsiát az egészséggel asszociáljak, pedig igen messze áll tőlük, mint táplálkozást, mint életvitelt tekintve. Mikor elérkezett a fordulópont magamban és véget ért a nyelviskolám, úgy döntöttem hazaköltözöm. Úgy tartja a közmondás, hogy nincs jobb hely az otthonodnál! Van, aki ezt egy helyben élve is igaznak találja, s van, akinek messzire kell mennie, hogy átértékelje, mit is jelent otthon lenni a hazádban. Ezután még nem kristályosodott ki bennem, hogy mit is szeretnék egyelőre csinálni, így elhelyezkedtem egy informatikai cégnél (IBM) problemmanagerként. Míg ott dolgoztam az edzői végzettségem is megszereztem. A férjem ugyanennél a cégnél dolgozott, s már edzéseket is tartott mellette, – ekkor még nem volt a párom-. Ő segített át az edzői pályámra, akit 17 éves koromban ismertem meg, persze edzés által. 12 éves korom óta sportolok. Szertornával kezdtem, majd áttértem a boxra, s a sajáttestsúlyos edzésre, esetemben a Street Workoutra, itt lett a csapatunknak Ő az új edzője. Azonnal látható volt, hogy számára más a mozgás fogalma. Teljesen más szemmel nézte az emberi testet, mozgást, annak fejlesztését. Számomra hipnózisként hatott ezt látni és teljesen magával ragadott az Ő lelkesedése. Az évek folyamán rengeteg sportot kipróbáltunk, vegyítettünk; generalisták vagyunk mozgás tekintetében. Jelenleg természetgyógyászatot tanulok. Az emberek életminőségének, egészségének segítése az, ami a szívemnek kedves, ezért is választottam életutamnak.

Mikor alakult a Move and More és milyen céllal? Mit szeretnétek közvetíteni az emberek felé?

Maga a Move and More 2016 végén, 2017 elején alakult. Akkoriban még igen kiforratlan, s teljesen más céllal, mint jelenleg. Kvázi a párom gyermeke, persze mindvégig fogtam a kezét, de elsősorban ő szerette volna beépíteni a mozgást az emberek életébe olyan formában, amit idáig nem tapasztalt meg az egyén. Az én munkásságom ettől elkülönül, viszont a kettő egyben működik a legtökéletesebben. Bár szerintem ezt mindenki fellelte már magában, hogy a mozgás, életmódváltás nélkül nem teljes kerek egész, és ugyanez visszafele is érvényes. A testet, mint komplex egészet vizsgáljuk minden tekintetben, melynek meglepően egyszerű igényei vannak, csak a modern élet vívmányai miatt komplikáltan fogják fel az emberek, az esetek legtöbb százalékában. Így bátran merem állítani, hogy az egyik fő közvetítési célunk az, hogy az emberek ne mumusként tekintsenek az életmódváltásra (mozgást, táplálkozást, emberi szükségleteket idesorolva). Szeretnénk, ha meglátnák, hogy néhány jó helyen, jó időben elhintett változtatás, mekkora eredményt is hoz az életükbe. Itt pedig utat is nyit a következő célunkra. Magára a felismerésre, hogy ami most zajlik a világunkban, mint testileg, mint lelkileg, úgy mentálisan sincs rendben. Ez általában már kialakult vagy kialakuló félben lévő betegség esetén ötlik csak fel az emberekben, ezért szeretnénk a megelőzés fontosságára és a rendszeres magunkkal való törődésre felhívni a figyelmet, hogy ne akkor kapkodjon az ember, ha már ég a ház.

Ti hogyan definiálnátok az „egészséget”? Mit jelent számotokra?

A magyar nyelv csodálatos (persze mindegyik a maga módján), viszont drága anyanyelvünk sokkal többet elárul egy szituációról egy szóban, ha figyelünk. Hiszen itt van maga a kifejezés, ami annyiszor lepereg az ajkunkról, s mégsem nézünk bele, EGÉSZ-ség. EGÉSZ-séget kívánok neked. Mit jelent egésznek lenni?Test-Lélek-Elme teljes egyensúlyban, vagy arra való törekvés. Az egyik nem létezik a másik nélkül, mindegyik pillére ugyanannyi erőt, energiát és figyelmet kell szentelni. Mégis, maga az egészség kifejezés jelen korunkban, a fizikai test „hogyan” létéről számol be, mert lekorlátoztuk az egészet a fizikai jelenlétre. A napi több ezer gondolatot és érzelmet nem a fizikai test produkálja, mégis elenyészőnek tekintjük a belsőt. Ha valaki úgy gondolja, hogy az érzelmei és a lelki állapota nem befolyásolhatja a test fizikai állapotát (degeneratív elváltozások, betegségek), valószínűleg nem volt tudatos egy könnycseppjére sem, amit valaha ontott. Egyetlen tiszta érzelemből, ami kézzel nem megfogható, megannyi csepp sós életesszencia tör a felszínre a lélek tükrén keresztül. Az egészség fogalma számomra maga a felismerés is, hogy a létezésem nem a fizikai testemre korlátozódik. Amíg így hiszem, addig a testem fogja különböző jelzésekkel mutatni, hogy mennyire tévedek, s elkönyvelem magamban, hogy beteg vagyok. Csak egy gondolat erejéig, had menjek bele, hogyha valaki beteg, általában félelemben van. Aggódik, hogy meggyógyul-e, túl éli-e, lesz-e bármi következmény, ami aztán az egész életére kihatással lesz. Az emberi természet velejárója, ha valamit elvesztettél, azon nyomban vissza akarod kapni, hiszen felismered annak fontosságát, értékét. Az EGÉSZ-ség teljes ellentéte a FÉL-elem.

Milyen főbb életmódbeli/ életviteli tanácsokkal látnátok el a 21. század modern emberét?

Észrevételezzék, hogy mit csinálnak napközben, s tegyék a teljes ellentétét, amikor csak idejük engedi. Például: mindenki a gravitáció rabja lesz, amikor megszületik, melyet főképp ha ülő, álló munkát végzel kompenzálnod kell. A megoldás, lógj. Lógj fáról, vasról, a kapudról, a bejárati ajtódról, reggel munkába menet a metrón a kapaszkodón. Hogy az emberek furcsán néznek-e majd rád? Igen. Számít ez? Nem. Hiszen ha fáj a derekad, beteg leszel, és akkor már sehol sem lesznek azok az emberek, akik elítélnek azért mert szociálisan vett értelemben még nem bevett szokásokat gyakorolsz a hétköznapi életben. Ez pedig a másik: ne törődj azzal mit gondolnak mások, az a saját véleményük, a tanultak alapján ítélnek vagy nem ítélnek. Guggolj ülés helyett, amennyit csak lehet. Sétálj minden nap legalább fél órát. Az emberek alábecsülik a séta élettani hatását, pedig ha tudná sok ember, hogy az egyetlen, s legkönnyebb megoldás a súly csökkentéséhez a séta. Bizonyára elámulnának. Csak ki kell próbálni! Ez pedig talán a legfontosabb. Próbálj ki olyan módszereket, amiket eddig soha nem tettél. Ne félj a változástól, s próbálj kicsit nyitottabb, nem elítélő szemmel tekinteni arra, ha valaki mást csinál, mint amivel eddig találkoztál az életed folyamán.

Hogyan lehet csatlakozni hozzátok?

Az elmúlt években több száz foglalkozást, és több tucat teljesítményorientált és időhatékony mozgásfejlesztést tartottunk az ügyfeleinknek, hogy elérjék vágyott céljaikat.

Elindítottunk egy nagyszerű online programot arra, hogy hogyan tudják magukat fejleszteni, hogyha elakadtak a sportban, életmódban, táplálkozásban, valamilyen egzakt testi fájdalom, avagy egyéb tudáshiány miatt.

A fentivel és bármely felmerülő kérdéssel kapcsolatban szívesen segítünk Facebookon, e-mailben, avagy Instagramon. Ezeken a felületeken egyébként bele lehet tekinteni munkásságunkba is, igen szép mélységekig.

Berecz-Ujvári Georgina:
https://www.facebook.com/UjvariGeorgina/
https://www.instagram.com/g_oneness/
u.georgina@gmail.com

Berecz István:
https://www.facebook.com/IstvanMoveMore/
https://www.instagram.com/onesoulness_art_of_movement/
info.istvanberecz@gmail.com

Illetve be lehet lépni nyilvános csoportunkba is, ahol bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk:

Move& More Közösség – Mozgás & Életmód – Ha segítségre van szükséged

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS