Írta: vira

Az ismerkedés, a megismerés már a családi nevelés során elkezdődik, majd kiegészül az óvodai neveléssel. Az udvar az év minden szakában olyan színhely, ahol a gyermekek megfigyelhetik a természet különböző jelenségeit, élőlényeit. Az első hóvirág megjelenésétől a gyümölcsfák virágzásán át a gyümölcsök begyűjtéséig, a falevelek lehullásáig, a természet elcsendesedéséig közvetlen közelről láthatják a változásokat. Az udvar tehát nem csak a játék színtere. Ezt vallják a soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvoda munkatársai is, akik legújabb projektjüknek köszönhetően szeretnék óvodásaikat bevonni a kerti munkák, de leginkább a zöldségek gondozásába, ezért

2020. május 9-én fóliasátorral gazdagodott óvodájuk udvara. A projekt részleteiről Lakatosné Hachbold Éva intézményvezető és Szarka Rita vezető helyettes mesélt hírportálunknak.

-Hirdetés-

Lakatosné Hachbold Éva: Mivel mesterprogramomat „Örökös zöld óvoda” témakörben írtam, ezért ennek kapcsán már korábban felmerült egy fóliasátor felállításának a gondolata az óvoda udvarán. Intézményünk 2014-ben nyerte el a zöld óvoda címet, mely témakörnek fontos eleme az, hogy minden évben, valamilyen, a környezeti neveléshez kapcsolódó projektet tudjunk megvalósítani. Ehhez mérten próbáljuk alakítani óvodai életünket és programjainkat.

A munkálatok kezdetén, még frissen, derűsen

Sok minden más mellett, május 9-én végül a fóliasátor megépítésére is sor kerülhetett, mely szülői adományokból került megvásárlásra. Intézményünkben már több éves hagyománya van annak, hogy Soltvadkert Város Önkormányzatának szervezésében Adventi vásárt rendezünk. A 2019-es évben az Adventi Kuckó alkalmával befolyt összeg bevételéből, Istennek hála most tavaszra meg is valósult az álmunk. A célkitűzésünkről büszkén mondhatom, hogy ez egy kisebb csoda számunkra. Fontos kiemelnem, hogy ez a program a gyermekek életre, munkára nevelését alapozza meg. Mindezt már egészen pici korban el kell kezdeni, hogy a gyermek, a személyes példamutatás által lássa, hogy munkával, gondoskodással, és odafigyeléssel mi mindent el lehet érni. Lényeges, hogy mind a szülő, mind pedig a pedagógus milyen mintával áll a gyermek előtt. Mint zöld óvoda, ennek egy nagyon fontos kritériuma az egészséges életmódra nevelés, a környezettudatos mindennapok megélése, és a szelektív hulladékgyűjtés is. Ezeket próbáljuk a mindennapi életben is gyakorolni, míg a fóliasátor, a munkára és az életre nevelést célozza meg. Nagyon fontos, hogy mindent együtt csinálunk, hiszen ez a közösségi életnek alapeleme. Együtt öntözgetjük, locsolgatjuk, ápolgatjuk majd a növényeket, és ami szintén esszenciális az az, hogy a megtermelt javak is felhasználásra kerülnek. Intézményünkben helyet kapott egy úgynevezett Kreatív Kuckó is, egy kis szobácska, ahol az ünnepkörökhöz mérten sütögetni is szoktunk. Itt szeretnénk majd paprika, ill. paradicsomszüret után lecsót is főzni. Nagyon fontos, hogy a gyerekek, valamilyen szinten bevonják a szüleiket is, hiszen amit nálunk látnak, megtapasztalnak, azt hazaviszik és otthon is elmesélik. Itt is jó példával szeretnénk a gyermekek előtt járni. Ezzel nem csak azt segítjük elő, hogy megismerik a zöldségféléket, hanem ezzel tulajdonképpen a tehetséggondozást is biztosítani tudjuk. Nagyon várjuk már a gyerekeket, hogy ezt a projektet is élettel tudjuk megtölteni. Megtapasztalhattuk, hogy a szülők is érdeklődőek ezen kezdeményezésünk iránt. Többen is felajánlották kétkezi segítségüket, sőt olyan szülők is vannak, akik megvették már   a palántákat. Itt szeretnék köszönetet mondani a Családoknak az adományokért, illetve azoknak, akik segítséget nyújtottak a sátor felállításában, valamint Vezető helyettes kolléganőmnek, aki segített a projekt menedzselésében.

A fóliasátor felállítása egy napot vett igénybe

Szarka Rita: Azt tapasztaljuk, hogy ma már egyre ritkábban találkoznak a különböző zöldségfélékkel a gyerekek – leginkább csak a boltok polcain -, ezért is fogalmazódott meg a fejünkben az, hogy mennyire jó lenne az óvoda udvarában felállítani egy fóliasátrat, mely által a gyerekek is kivehetnék részüket a munkából. A hobbi vázat Kecskemétről hoztuk, mely tulajdonképpen bárki számára elérhető, viszonylag egyszerűen felállítható. A terep előkészítése és a szerkezet összeállítása egy napot vett igénybe, melyet négyen végeztünk el. A fóliasátorra időközben felkerült egy árnyékoló is, ami a nagy melegben óvja majd a növényeket. Szülői adományként kaptunk már termőföldet és palántákat is, míg a Szekeres Gazdaboltból különböző magokat A palántanevelést már a héten el szeretnénk kezdeni azokkal a gyerekekkel, akiknek szülei igényt tartanak az óvodai ügyeletre, hiszen a vetéssel és az ültetéssel, május közepe lévén, már majdnem egy kicsit el is vagyunk késve. Többek között azért sem várjuk meg a szeptembert, mert ez nem egy fűtött váz, ezért télen ott nem tudunk termelni. A mi segítségünkkel, útmutatásunkkal, de tulajdonképpen a gyermekek feladata lesz a növények gondozása, ápolása, hogy lássák, mindez mivel is jár, mekkora feladat. Amint lehetőségünk nyílik rá, terveink között szerepel, hogy néhány pici kerti szerszámot is vásárolunk a gyerekek számára. Nagyon büszkék vagyunk erre a kis kooperatív csapatmunkára és bízunk benne, hogy maga a projekt is ilyen sikeres és hasznos lesz.

A gyerekek a mai napon már neki is láttak a termőföld behordásának

Köszönjük a fotókat a soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvodának! 
Kutyifa Icu

MEGOSZTÁS