Erre a hívó szóra gyűlt össze egy lelkes kis csapat június első szombat reggelén, hogy a Csengődre vezető főutat megtisztítsa a mellette felhalmozott szeméttől. A volt diszkó épülete elől indultak az önkéntesek, akiknek a szemerkélő eső sem szegte kedvét. A járványügyi szabályokat betartva, kesztyűvel, láthatósági mellénnyel, hulladékfelszedő eszközökkel felszerelkezve dolgoztak, biztonságukról a helyi polgárőrség gondoskodott.

-Hirdetés-

Mint azt az ötletgazda, ifj. Kalocsai Ferenc alpolgármester elmondta, jó ideje szúrta a szemét a szemét, ezért kezdeményezte az utak menti terület megtisztítását. – Nagyon elkeserítő, amit tapasztalunk – mondta – a zsákok nagyon gyorsan telnek, hihetetlen mennyiségű szemetet dobálnak szét az emberek. Elképesztő dolgokat találni: a műanyag flakonok és üvegek mellett rengeteg üdítős és energiaitalos doboz, gumi és különféle csomagolóanyagok csúfítják az út közeli füves-bokros területeket. Sajnos találtunk elektronikai hulladékot, bontási törmeléket és műanyag zsákokba becsomagolt elpusztult állatokat, állati maradványokat is. De a legelgondolkoztatóbb az, hogy rengeteg zsákban falevelek, fű és egyéb szerves hulladék volt, amit ha kiöntöttek volna a műanyag zsákból, már régen lebomlott volna – fogalmazott a szervező.

Pivarcsi Csaba polgármester az akció figyelemfelhívó jellegét emelte ki elsősorban,  mint mondta, példát is szeretnének mutatni ezzel a lakosságnak.

A település képviselői mellett pedagógusok, magánemberek, köztük ovis és iskolás gyerekek is részt vettek a hulladékgyűjtésben. A kicsik is rácsodálkoztak arra, mi mindennel csúfítjuk a környezetünket, de az már biztos: őket nem kell figyelmeztetni, hogy ne dobják el a szemetet.

Az önkéntesek ezúttal a 8 km-es útszakasz mentén mintegy 10 m3 hulladékot gyűjtöttek össze, és a tervek szerint június 27-én, szombaton folytatják a munkát a soltszentimrei elágazás felé, majd egészen a kulléri részig.

Aki szeretne csatlakozni, Csengőd község honlapján és az önkormányzat vagy a művelődési ház közösségi oldalán tájékozódhat az eseményről.

KN

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS