Kedves Olvasóink!

-Hirdetés-

A mai ebédajánlatom ügyesebb háziasszonyok számára megoldható egy óra alatt, én megcsúsztam, körülbelül 1.5 óra telt el a hagymapucolástól tálalásig.

Általában az adagok felét szoktam elkészíteni, de a TELJES KIŐRLÉSŰ HORTOBÁGYI PALACSINTA mindig dupla mennyiség nálunk. Másnap is olyan finom, mint frissen.

Első lépésként a palacsintatésztát kevertem be, épp úgy, mint bármely másik palacsintánál. Hasznos, ha áll egy órát. A nem teljes kiőrlésűt is mindig hagytam állni egy keveset, de itt a magasabb rosttartalom miatt kell az 1 óra. A receptben olvasható 3 dl szóda az első bekeveréshez ideális, utána még nyomtam bele valamennyit a palackból. Ez természetesen attól függ, mennyire vékony palacsintákat szeretnénk. A dupla adagból most 14 db lett, egy korábbi sütéskor 12.

Amíg a tészta pihent, megfőztem a ragut. Erről nem készült fotó. Hagyományos módon üvegesre pirítottam a kockákra vágott hagymát, beletettem a darált húst, felöntöttem kevés vízzel, fűszereztem, majd belekevertem a sűrített paradicsomot. Mielőtt teljesen elkészült, akkor habartam be kb. 2 evőkanál tejföllel.

Pihentetés után kisütöttem a palacsintákat. Különösen is érdemes lassú tűzön sütni, hogy ne törjön, szakadjon. Sajnos én a főzés előtt vettem észre, hogy csak 160 g teljes kiőrlésű lisztem volt itthon, ezért 40 g Graham liszttel pótoltam ki. Így sokkal óvatosabban kellett megforgatni. Azt javaslom, csak tk liszttel süsse a kedves Olvasó. Egyesével megtöltöttem őket a raguval, majd feltekertem és besorakoztattam a kókuszzsírral kikent tepsibe. Jénai tálban is készítettem már, ugyanezzel a módszerrel.

A maradék tejfölt elkevertem a raguból maradt pörköltlével és meglocsoltam a palacsintákat. 20-25 perc sütési idő múlva (előmelegített sütőben) teríthettem is.

A végeredmény nagyon guszta, laktató étel. Az eredeti receptben nincs reszelt sajt a tetején, de – sajtkedvelő családként – nálunk az kihagyhatatlan feltét a rakott ételeken.

Desszertként a fél óra alatt bekeverhető MÁKOSGUBA KUGLÓFOT ajánlom, melynek sütési ideje kb. 30- 40 perc.

Elsőként a puha vajat kevertem ki negyedannyival, majd hozzáadtam az egész tojásokat. Alaposan ki kell keverni, hogy szinte habos legyen! Szép sorjában következett a citrom leve, reszelt héja és az áttört túró.

Utolsóként a a sütőporos barnarizslisztet és a darált mákot adtam hozzá. A receptben ajánlott 200 g tejföl a sűrű tészta lazítására javasolt. Ezt az Olvasóra bízom, mennyire masszív, tömör sütit szeretne kapni.

A recept neve kuglófformát jelöl sütésre. Első alkalommal én is úgy sütöttem, de nincs szilikonos formám, ezért a kizsírozott, kibarnarizslisztezett alumínium kuglófformámat nyomdafestéket nem tűrő szavak kíséretében takarítottam ki, miután kivettem belőle a sütit. Oké, javára legyen mondva, könnyen kijött belőle. De azóta – már legalább öt-hatszor megsütöttem – mindig sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm. Így szeletelve könnyebb is számolni a benne lévő CH-kat.

Nálunk óriási kedvenc, remélem az Olvasóknak is ízleni fog!

Jó étvágyat kívánok!

Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

Anikó

MEGOSZTÁS