Külső szakember segítségét is igénybe vették a Tarkabarka Játszóház és Családi Bölcsőde napközis fazekas táborában, mely július 27-31. között került megrendezésre. Herner Melinda népi fazekas Császártöltésről látogatott el Kiskőrösre, hogy szakmailag támogassa a táborban részt vevő gyermekeket. A tábor segítői Szentgyörgyi Ibolya és Tóth-Holló Melinda voltak.

-Hirdetés-

Mint a játszóház vezetőjétől megtudtuk, a fazekas mesterrel való kapcsolata sok-sok évvel ezelőtt kezdődött, hiszen egyszerre jártak a népi fazekas oktató képzésre. Harangozóné Balogh Zsóka szinte minden kézműves táborba becsempészi az agyagozást, mert a gyerekek nagyon szeretik. A kiégetés eddig hiányzott, viszont a NEA-TF-20-0-V-0871 számú pályázat támogatásával most ez is megvalósulhatott. Persze ez sem egyszerű, mert az elkészült remekműveket utaztatni kell, de minden fáradtságot megér, hogy értékelhető alkotások szülessenek.

A tábor résztvevői  5-13 éves gyermekek voltak, ezért igyekeztünk minden korosztályt sikerélményhez juttatni, hiszen mindenki igényli a hazaadható szép alkotást. Fontos számomra, hogy változatos programokat kínáljunk, mert a gyerekeket nem fazekas iskolába adják a szülők. Az agyagozás mellett Ibolyával gipszből alkottak, vagy csapatjátékokban vehettek részt. Számomra mindig meglepő, hogy az egyszerű játékokkal is le lehet kötni a gyerekeket. Nagy kedvenc, a neve sincs, madzagos, zsinóros kéz átvevős játék. A nagy meleget fagylaltkehellyel, strandolással enyhítettük– tájékoztatott Harangozóné Balogh Zsóka.

A gyerekek továbbá megismerkedhettek különböző mintázókkal, amik a régi hagyományos motívumokat ábrázolják, de láthatták azt is, hogy a körülöttünk lévő használati tárgyak is milyen remek mintát hagynak az agyagban. Fejleszthették kézügyességüket a hagyományos megmunkálástól kezdve -mellyel az ősi marokedényeket is elkészítették-, egészen a modern fényképkeretig. A tábor megmutatta, hogy mennyi mindenre fel lehet használni az agyagot. Ugyanakkor megtanította őket arra is, hogy ne csak egy síkban gondolkozzanak.

Berkecz Mónika

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (51 db kép)
MEGOSZTÁS