Kedves Olvasó! Szeretném, ha ez a rovat életszagú lenne és becsületes. Ezért úgy döntöttem, bevallom és megírom, ha valami nem a tervek szerint sikerült. Hiszen tanulni a másik hibájából is sokat lehet.

-Hirdetés-

A nyarat a mi családunkban úgy nevezhetnénk: “Cukkini-fesztivál”, ezért a mai főétel ajánlatomnak is része. Ám, hogy igazán változatos legyen az ebéd, került mellé a tányérra húsos és húsmentes fasírt is. Természetesen hasnyálmirigybarát módon.

A hét főétel ajánlata:  SÜTŐBEN SÜLT GOMBÁS FASÍRTRÚD, “KLASSZIK” FASÍRT ÉS RÁNTOTT CUKKINI IR KOMPATIBILISEN.

Szerintem nincs háziasszony, akinek problémát jelentene a fasírtrecept. Én úgy csináltam, hogy nem vízbe áztatott kenyeret tettem bele, mint kislánykoromban tanultam, hanem teljes kiőrlésű zsemlemorzsát és zabkorpát.

A hozzávalókat összegyúrtam és hagytam állni. Amíg az ebédnek ez a része pihent, nekiláttam a gombás fasírtrúdnak. Leírom, hogy szól az eredeti, profi recept:

“A kenyeret vízbe áztatjuk, a gombát aprítjuk. A hagymát felkockázva dinszteljük, majd a gombát hozzáadva, az egészet puhára pároljuk és késes aprítóban ledaráljuk. Gyúrás után apró rudakat formázunk, teljes kiőrlésű morzsába forgatjuk és sütőpapíron sütjük ki, kevés olajjal meglocsolva.”

No. Ez volt az instrukció. Amit persze nem olvastam el. Amikor korábban megsütöttem, pontosan követtem az utasításokat, így tudom, hogy a recept tökéletes. Velem ellentétben.

Szóval. Én késes aprítóban szeleteltem apróra a gombát, ami a második adag után elromlott. Ezért a hagymát már legjobb tudásom szerint iciripiciri kockákra vágtam. A késes aprító elromlása feletti morgolódás közben hozzáborítottam a hagymát a gombához, beleütöttem a 2 tojást, a fűszereket. Ekkor pillantottam a füzetemre, ahol a dinsztelés és puhára párolás sorokat olvasva majdnem könnyek szöktek a szemembe.

Ám a pirospaprikával elkevert gombás, hagymás alapot nem rakhattam fel puhulni. Álldogáltam felette egy keveset, aztán úgy döntöttem “üsse kő”! Minden alkotórész finom, jó lesz ez így is. A recept szerinti kenyér helyett 25 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsát és 25 g zabkorpát adtam hozzá. És őt is eltettem pihenni.

Ezután következett a már reggel megpucolt, lemért, sózott és karikára vágott cukkini. A panírozás nálam mindig barnarizsliszt, tojás és teljes kiőrlésű zsemlemorzsa. Most spórolni szerettem volna a CH-val, ezért a morzsa helyett zabkorpával elkevert szezámmagos bundát kapott. Mennyei finom lett.

Miután mindkét fasírtalap kipihente magát, kigombócoztam őket és sorban tettem a sütőbe. A gombás fasírtrúd azért lett gombóc, mert nem igazán akart összeállni – párolva jó lett volna – ezért csak kis halmokat szedtem belőle a sütőpapírral bélelt tepsire. Ekkor volt idő serpenyőben kisütni a cukkinit. A három finomság hamarosan egymás mellett kínálgatta magát a tányéron.

Az eheti desszert ajánlatom a TÚRÓS LEPÉNYKE.

Villámgyors, egyszerű és nagyon ízletes “sütemény”. Mindent összekevertem a megadott hozzávalókból. Arra kell figyelni, hogy a tojássárgáját adjuk először a túrós masszához. A fehérjét kemény habbá verve, utoljára. A zabpehelyliszt alatt nálam mindig azt kell érteni, hogy a zabpelyhet darálom meg kávédarálóval. Körülbelül 30 percnyi pihenésre van szüksége a tésztának, hogy a zab megpuhuljon.

A palacsintasütőt lespricceltem olívaolajjal. Amikor felforrósodott, a tésztát kanállal szedtem a serpenyőre, szétnyomkodtam és megfordítottam, miután az egyik oldala szép barna lett.

Nagyon ízletes magában, de ettük már cukormentes mogyorókrémmel, cukormentes lekvárral és fahéjjal. Ráadásul lassú felszívódású, ezért reggelire és vacsorára is fogyasztható.

Jó étvágyat!

Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

-Anikó-

MEGOSZTÁS