Nagy családi kedvencünket ajánlom ma a kedves Olvasónak. Hosszú évekig bolti tortillát ettünk, de mióta kipróbáltuk a házi készítésű és teljes kiőrlésű változatot, azóta nem vásároltunk.
A recepthez kevés hozzávalóra van szükség, könnyen gyúrható és azonnal nyújtható.
Egy teljes adagból tenyérnyi tészta lett, amit hengerré nyújtottam, felszeleteltem, és körkörös irányban 1-2 mm vastagságúra nyújtottam.
Kétféle változattal találkoztam már. Az egyikben néhány csepp olajjal megkent, a másikban csak felforrósított palacsintasütőben kell elkészíteni. Mi olajmentesen sütjük. Amikor elkezd hólyagosodni az egyik oldala – lehet, hogy csak fél perc – akkor a szélénél fogva vagy palacsintalapáttal megforgatjuk. Természetesen azt mindenki maga dönti el, hogy mivel szeretné megtölteni, most a mi kedvencünket mutatom meg, amit a hugim, Kutyifa Ágnes ízesített.
Becsomagolva és fogvájóval összetűzve, már ebédelhetünk is. Vagy vacsorázhatunk. Ez az étel teljes mértékben lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, ezért bármelyik étkezésre jó, természetesen számolva a benne lévő szénhidráttal. Ez alól kivétel, ha valakinél a paradicsom gyorsként viselkedik. Akkor reggelire és vacsorára tiltólistás.
Desszert helyett, ma inkább egy egyszerű, nagyon finom rágcsálnivalót ajánlok, amit bármelyik étkezésnél fogyaszthatnak azok is, akiknek figyelniük kell a cukorértékeikre.
Ezt a rudat készítettem már pogácsaként is, most a recept szerinti változatot mutatom meg. A szárazanyag összekeverése után, elmorzsoltam a lisztben a vajat, majd hozzáadtam a szitán áttört túrót, végül a tojást. A tészta könnyen gyúrható lett. Picit ragadt, ezért 2 grammnyi finomliszttel megszórtam a végén, majd pihenni hagytam 1 órát. Még jobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük.
Pihenés után téglalap alakúra nyújtottam, megkentem egy felvert tojással és kb. 5-6 cm hosszú rudakat vágtam belőle. Az eredeti recept mákos szórást ír, de mi nagyon szeretjük a szezámmagot és a tökmagot is. Arra figyelni kell, hogy a mák szénhidráttartalmával számoljunk, a másik két magéval nem. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam a rudakat, majd megszórtam a különböző magvakkal. Előmelegített gázsütőben sütöttem 25 percet.
Nagyon finom, omlós rágcsálnivaló sült belőle.
Jó étvágyat kívánok a kedves Olvasónak!
Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!
Anikó