Nagy családi kedvencünket ajánlom ma a kedves Olvasónak. Hosszú évekig bolti tortillát ettünk, de mióta kipróbáltuk a házi készítésű és teljes kiőrlésű változatot, azóta nem vásároltunk.

-Hirdetés-

A recepthez kevés hozzávalóra van szükség, könnyen gyúrható és azonnal nyújtható.

Egy teljes adagból tenyérnyi tészta lett, amit hengerré nyújtottam, felszeleteltem, és körkörös irányban 1-2 mm vastagságúra nyújtottam.

Kétféle változattal találkoztam már. Az egyikben néhány csepp olajjal megkent, a másikban csak felforrósított palacsintasütőben kell elkészíteni. Mi olajmentesen sütjük. Amikor elkezd hólyagosodni az egyik oldala – lehet, hogy csak fél perc – akkor a szélénél fogva vagy palacsintalapáttal megforgatjuk. Természetesen azt mindenki maga dönti el, hogy mivel szeretné megtölteni, most a mi kedvencünket mutatom meg, amit a hugim, Kutyifa Ágnes ízesített.

Lila édeshagyma (számoljuk 7 CH-val), paprika, paradicsom, kígyóuborka, tejföl (só, őrölt bors, majoranna,fokhagymasó, kaporlevél), kockázott csirkemell (só, őrölt bors, majoranna, kakukkfű)

Becsomagolva és fogvájóval összetűzve, már ebédelhetünk is. Vagy vacsorázhatunk. Ez az étel teljes mértékben lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, ezért bármelyik étkezésre jó, természetesen számolva a benne lévő szénhidráttal. Ez alól kivétel, ha valakinél a paradicsom gyorsként viselkedik. Akkor reggelire és vacsorára tiltólistás.

Desszert helyett, ma inkább egy egyszerű, nagyon finom rágcsálnivalót ajánlok, amit bármelyik étkezésnél fogyaszthatnak azok is, akiknek figyelniük kell a cukorértékeikre.

Ezt a rudat készítettem már pogácsaként is, most a recept szerinti változatot mutatom meg. A szárazanyag összekeverése után, elmorzsoltam a lisztben a vajat, majd hozzáadtam a szitán áttört túrót, végül a tojást. A tészta könnyen gyúrható lett. Picit ragadt, ezért 2 grammnyi finomliszttel megszórtam a végén, majd pihenni hagytam 1 órát. Még jobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük.

Pihenés után téglalap alakúra nyújtottam, megkentem egy felvert tojással és kb. 5-6 cm hosszú rudakat vágtam belőle. Az eredeti recept mákos szórást ír, de mi nagyon szeretjük a szezámmagot és a tökmagot is. Arra figyelni kell, hogy a mák szénhidráttartalmával számoljunk, a másik két magéval nem. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam a rudakat, majd megszórtam a különböző magvakkal. Előmelegített gázsütőben sütöttem 25 percet.

Nagyon finom, omlós rágcsálnivaló sült belőle.

Jó étvágyat kívánok a kedves Olvasónak!

Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

Anikó

MEGOSZTÁS