2020. augusztus 20-án, az államalapítás és az államalapító Szent István ünnepén átadták és felszentelték az Összetartozás emlékhelyét.

A kortárs építészeti és tájépítészeti eszközökkel kialakított emlékmű 100 méter hosszú, a Kossuth tér felől lejtő, 4 méter széles sétány. A két oldalfalára a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírása alapján 12 485 településnév került  felvésésre. Bár az eredeti tervek szerint június 4-én, a trianoni békediktátum évfordulóján szerették volna átadni, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a megnyitását.

Forrás:pestbuda.hu
-Hirdetés-

“A településnevek ezreivel való szembesülés az erre érzékeny közönség számára átélhetővé teszi Magyarország egykor volt nagyságát” – fogalmaztak a parlament honlapjára feltett, Wachsler Tamás építészmérnök, a Steindl Imre-program vezetője által jegyzett közleményben.

Minden név egy-egy különálló gránittéglán jelenik meg, a három különböző téglaméret a település – az 1913-as, Trianon előtti utolsó statisztikai összeírás szerinti – lélekszámát tükrözi. A településméret efféle megjelenítésén túl semmilyen egyéb különbségtétel nem történik: határon inneni és túli, magyar többségű vagy magyar lakosság nélküli települések egyformán, összekeverve, véletlenszerű elrendezésben lelhetők fel. Aki egy konkrét települést szeretne megtalálni, azt az online településnév-kereső segíti.

A Kiskőrösi Járásból 9 település is megjelenik a falon. Hogy melyek azok? A képgalériára kattintva megtekinthetőek.

Forrás: mti.hu/infostart.hu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS