Szeptember első napjainak mindig különös és szinte kézzelfoghatóan feszült hangulata van. A rosszul másolt órarendek, össze-vissza ragadó tankönyvborítók, elmaradt szótárfüzetek időszaka. Napokig nem látjuk át, hogy minden gyermek eljut majd az összes szakkörre, minden év eleji papírt aláírunk, és minden családtag tudni fogja, hol, mikor és mennyi időre van jelenése. Így hát este – holtfáradtan – alig hisszük el, hogy “még főzni is kellene valamit”.

-Hirdetés-

Ezen a héten – erre a helyzetre – a RAKOTT BROKKOLIT ajánlom a kedves Olvasóknak.

Az esetleges nehézséget időben az okozhatja, hogy az összetevőit külön kell megfőzni. De mindenképpen megéri, mert kiadós ebédet kaphatunk, ha követjük a receptet.

A barnarizst kimérés és áztatás után körülbelül kétszer annyi vízben tettem fel főzni, egy evőkanál olívaolajjal és sózva. A brokkolit rózsáira szedve főztem sóval, őrölt borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezve. A hagymát apró kockákra vágva kissé megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a darált húst, sót, őrölt borsot és majorannát. Az öntet nálam a rakottaknál mindig felvert egész tojás és tejföl jól összekeverve. Csakhogy most észrevettem, két napon belül lejárt volna az egyik mascarpone szavatossága. Így került a szószba, amivel aztán nyakonöntöttem az egymásra rétegezett rizst, brokkolit és darált húst.

A rétegek kókuszzsírral kikent jénai tálba kerültek és a szószon kívül még “kaptak” reszelt sajtos szórást is. Előmelegített sütőben, körülbelül 30 perc alatt sült aranybarnára és készre a teteje.

A desszert tulajdonképpen nagyon egyszerű, de utánozhatatlan, igazi amerikai palacsinta életérzés. Hivatalos nevükön a REFORM MINI PALACSINTÁKAT ajánlom. Teljes egészében lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak, ezért bármelyik étkezésnél ehetjük. Kivéve, ha cukormentes lekvárral vagy a “csíkos” Diablóval esszük. Akkor reggel, ebéd és utóvacsora kiesik a sorból.

Először a tojást vertem fel, beletettem csipetnyi sót, a kimért édesítőt és a sütőport, olajat, csillagtejet. Homogén, nagyon híg masszát kaptam. A csillagtej helyett most – idő hiányában – 2 dl 30%-os cukormentes habtejszínt és 1 dl vizet használtam.

Ebbe adagoltam felváltva a kétféle lisztet. Így lett sűrű, amerikai palacsintaszerű a tészta. Egy kicsit túl sűrűnek is találtam, ezért engedtem bele egy kevés szódavizet. Csak annyit, hogy éppen kanalazni lehessen.

Ilyenkor is érdemes várni legalább fél órát a teljes kiőrlésű liszt miatt. Nekem van egy kicsi palacsintasütőm, de bármelyikben könnyedén megsüthető.

Egy 13 darabos palacsintatornyot kaptam végül, palacsintánként 10 g szénhidráttal. Kettőből Diablóval készítettem egy palacsintaszendvicset másnap tízóraira.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

– Anikó –

MEGOSZTÁS