Lezsák Sándorné Sütő Gabriella szeptember 12-én Kalocsán vette át a Bács-Kiskun Megyéért díjat, amelyet olyan személyeknek ítélnek meg, kik kiemelkedő munkásságukkal szolgálják Bács-Kiskun megye javát. A kitüntetést követően kérdeztük a díjazottat tervekről és a mindennapi feladatokról. 

30 éve voltak az első szabad választások Magyarországon és közel 30 éves a lakiteleki Népfőiskola, mint az ország szellemi intézménye is. Hogyan tekint vissza az elmúlt időszakra?

-Hirdetés-

Az elmúlt másfél évszázadban a hazai és az európai társadalmakban a népfőiskolák jellemzően olyan időkben jöttek létre, amikor az adott ország veszélyben érezte hazáját, népe sorsát. A népfőiskolák olyan helyek, ahol az emberek társakra találnak, olyan közösségek szerveződnek, melyek nemzeti öntudatban, szellemiekben, lelkiekben megerősítik, tanítják egymást. Segítik az eligazodást az élet ügyes-bajos dolgaiban. Ezen gondolatok jegyében indítottuk útjára 1991 őszén ezt a felnőttképzési intézményt. Az akkori 4 hektáros területet árverésen értékesítette a Nyárlőrinci Szőlészeti és Borászati Állami Gazdaság. 1992 tavaszán kezdődött a meglévő épületek átalakítása és bővítése, mely eredményeként nemcsak oktatótermekkel, de szállással és étkeztetési lehetőséggel vártuk a leendő hallgatókat. Az élő magyar nemzet erejét kellett és kell felmutatnunk, mozgósítanunk munkánk során.

A népfőiskolai képzés alkalmas a személyiség fejlesztésre, a közösségi művelődés széles körben történő biztosítására, a civil és önkormányzati szervezetekkel való együttműködésre, az önkéntes kezdeményezések szervezésére, a felnőttkori tanulás támogatására, s a lakosság bevonására a közösségi folyamatokba. Intézményünk számos nemzetközi konferencia helyszíne is, közel száz kollégiumot, értékfeltáró- és falukutató mozgalmat indítottunk. Jó érzés , hogy munkánkat 2003-ban Magyar Örökség-díjjal ismerték el.

A közel 30 év alatt több tízezer hallgatóval, előadóval, művésszel, látogatóval kerültünk kapcsolatba. Jelenleg 160 embernek tudunk munkát adni.

Milyen érzést váltott ki Önből a Bács-Kiskun Megyéért Díj megítélése?

Ez a megtisztelő, kitüntető díj váratlanul ért, meglepett. Ugyanakkor visszaigazolja, hogy jó döntés volt 1991-ben férjemmel létrehozni a Népfőiskolát. Vezetőként feladatom a mellettem dolgozó, különböző személyiségű munkatársak együvé szervezése, a jó ügyek szolgálata, a beruházás vezetése. Nevükben is köszönöm az elismerést.

Mint értékteremtő személy, milyen tervei vannak a jövőt illetően?

2013-ban a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány épületeinek felújítását, bővítését. E beruházás 2022 nyarán fejeződik be. A folyamatos – éves szinten közel 200 – népfőiskolai programok mellett jelenleg ezen beruházás felügyelete a legfontosabb feladatunk. A meglévő épületeink (tantermek, étterem-konyha, konferencia terem, uszoda, irodaház ) felújítása mellett felépült a fedett Lovarda, ahol többek között a lakiteleki iskola diákjai tanulnak lovagolni tanóra keretein belül. A nemzetközi versenyekre is alkalmas Footgolf pálya sportolási lehetőséget nyújt gyereknek, felnőttnek egyaránt. A Borkatedrálisban a tanfolyamok mellett borkóstolók keretében mutatjuk be a Kárpát-medence borrégióinak borait. Az 5600 négyzetméteres Üvegházunkban bio zöldségtermesztés folyik, mely ellátja konyhánkat, Zöldségfeldolgozónkban pedig ivólevek, lekvárok, savanyúságok, aszalványok készülnek.Itt épült fel a Nemzeti Művelődési Intézet országos központja is. Épületeinket termálvízzel fűtjük, termál fürdőnk gyógyvízzé minősítése megtörtént.

Jelenleg épül a Nyitott és Zárt Fürdő és Gyógyászat, mely segíti a régió mozgásszervi betegeinek rehabilitációját is. Szállodai kapacitásunk is bővül egy négycsillagos, 180 fő befogadására alkalmas épülettel. Hungarikum Kiállító házunk a hungarikumok bemutató helye, foglalkoztató termeiben magyar géniuszokkal (fizikusok, kémikusok, csillagászat, bűvészet) ismerkedhetnek meg az ide látogatók.

Népfőiskola-néptánc-család. Hogyan tud ebben az embert próbáló, mégis gyönyörű élethelyzetben helytállni?

Rák csillagjegyben születtem, számomra legfontosabb a család, az otthon melegének biztosítása. Háztartást vezetek, zöldséges és virágos kertem van, hétvégeken sütök-főzök, a spájzunkban befőttek, lekvárok és savanyúságok sorakoznak. Házunkat kuvasz őrzi, macskák felelnek az egérmentes padlásért. Számomra az otthon, a kert, a természet közelsége jelenti a teljes kikapcsolódást. 8 unokánk közül négyen kertszomszédaink, ők tartanak engem fiatalon. Természetesen munkámban is igyekszem maximálisan teljesíteni.Fontosnak tartom a hagyományainkban rejlő több száz éves tudást, a hit – és hiedelem világban fellelhető értékrend átörökítését. A magyar népzene és néptánc megőrzését, ápolását. Az utóbbi százötven évben a népzene gyűjtők közel negyedmillió népdalt, táncdallamot rögzítettek, ekkora katalogizált dallamanyaggal egyedül mi magyarok rendelkezünk a világban. Az anyag a Zenetudományi Intézetben található, Kodály és Bartók gyűjtései még gramofonról szólnak. Magam is aktív néptáncos vagyok. 1993-ban megalapítottam és Fantoly Gyula szakmai vezetésével irányítjuk a Népfőiskola Kösöntyű Néptánccsoportját, vezetjük az élőzenés táncházakat. Járjuk a csoporttal a Kárpát-medence magyarlakta településeit, táncoljuk táncaikat, ismerjük viseletüket. Hagyományőrzők tanítanak nyári táborainkban. 2000 óta tagja és táncosa vagyok a többszörösen kiválóra minősült Kecskeméti Kurázsi Táncműhelynek is, mellyel számos nemzetközi fesztiválon képviseltük Magyarország táncos kultúráját.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS