Tizenegyedik alkalommal rendezték meg városunkban az Agrár Expot. A járvány első hulláma miatt elmaradt eseményt csak ősszel tudták bepótolni a szervezők.

-Hirdetés-

Az eseményt Harangozó Péter nyitotta meg. Elmondta, hogy ebben az évben is a minőségi magyar élelmiszerek bemutatása, a termelők és a vásárlók összekapcsolása volt a cél.

Olyan hungaricumokat kóstolhattak meg a látogatók, mint a szürkemarhakolbász vagy a mangalicasonka. Különleges sajtok, borok, gyümölcs és -zöldséglevek, kézműves sörök és csokoládék, kozmetikai termékek sorakoztak a standokon. Kizárólag magyar terményekből, magyar munkaerő segítségével előállított, magyar termelők által piacra bocsájtott termékeket ismerhettek meg a kiskőrösiek.

Harangozó Péter

A köszöntések után Boldoczki Róbert és barátai tolmácsolásában bordalokat hallgathatott a közönség.

Boldoczki Róbert és barátai

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere arról beszélt, hogy ez a hétvégi esemény a bizonyítéka annak, van megújulás, van remény a magyar mezőgazdaság számára.

Lényeges az üzenete, a tradíciója, hiszen ilyenkor mindenki megtapasztalhatja, hogy a magyar termékek kitűnő minőségűek és versenyképesek. A magyar agráriumban van erő és jövő.” Úgy fogalmazott, hogy “az Expo jó emberek jó kezdeményezésének az ünnepe.”

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere

Font Sándor, országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke kiemelte, hogy a közösséget, ami tizenegyedik alkalommal gyűlt össze, “az elhivatottság, az ötletek és termékek cseréjének lehetősége tartja össze. Ez teszi hitelessé, látogatottá és szerethetővé évről évre”. Azoknak az embereknek, akik számára az agrárium nem csak egy kifejezés, hanem a mindennapi élet része, fontos, hogy megmutathatják a családi gazdaságukat, megtalálhatják a vásárlóikat.

Font Sándor, országgyűlési képviselő

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a magyar mezőgazdaság aktuális helyzetéről tartott előadást. Az egyik legnagyobb kihívásnak jelenleg a Kárpát-medencében a sokféle szempontú kiszámíthatatlanságot tekinti, amely ma már bőven túlmutat a váratlan időjárási nehézségeken. Részletesen bemutatta a különböző agráripari termékek idei termésátlagait, a várható és kiosztott támogatásokat, erdőgazdálkodási terveket.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára

Gubán Gyula, az Akasztói Hegyközség elnöke a Regionális Borverseny két serlegét hozta el Font Sándornak, akinek kékfrankos rozé és kövidinka bora is aranyérmet nyert.

Gubán Gyula és Font Sándor

Végezetül minden jelenlévőt invitáltak a szervezők Flórián János és a Spakli Büfé jóvoltából bográcsban rotyogó pacalhoz, birka és –marhapörkölthöz.

Spakli Büfé kínálata

Nagy Tamással, az Expo ötletgazdájával a megnyitó után beszélgettem.

Nagyné Gmoser Alíz és Nagy Tamás, az expo szíve-lelke(i)

Honnan jött az ötlet tizenegy évvel ezelőtt?

A kezdőlöketet az adta, hogy feleségemmel Ausztriában jártunk, ahol egy 9 hektáron gazdálkodó termelő felújított egy falusi házat azért, hogy az ő – és a falubeliek – terményeit minőségi körülmények között árulni tudják. A Nyugat-Európában már évtizedek óta jól működő modell alapján szerettünk volna hasonlót megvalósítani Kiskőrösön. Az alapcélkitűzés az volt, hogy a kistermelőknek biztosítsunk lehetőséget a megjelenésre, egy helypénz nélküli, igényes területet, ahol a lehető legrövidebb értékesítési lánccal tudnak dolgozni. Az Agrármarketing Centrum pályázatai segítségével segítségével sikerült megvalósítanunk az ötletet, ami az első évben még csak egy napos esemény volt.

Számodra miért fontos az Expo?

Abban hiszek, hogy össze kell kötni a termelőt és a vásárlót, hogy egymás szemébe nézhessenek. Ez hitelessé teszi magát a vásárlást.

Kik jelentkeznek főként?

Elsősorban kistermelők, akik nem nem feltétlenül ebből élnek, de a dédszüleik földjeit megörökölve nem akarták veszendőbe hagyni az értékeket és így megmutathatják azokat az árukat, amiket igényesen, nagy gonddal állítanak elő. Leginkább ökogazdálkodók, olyanok, akiknek a profit és a környezetük védelme egyaránt fontos. Illetve kézműves termékeket előállító vállalkozók, aki szintén különleges színfoltjai az Exponak.

Hogyan alakult az idei termelői kör?

Nagyon érdekes, hogy csak a nagykereskedők mondták vissza az idei Expót, a kistermelők, akik tavasszal is szándékoztak megjelenni, eljöttek. Az eredeti célkitűzés megvalósulni látszik tizenegy év után is.

A főtér valóban megtelt vásárlókkal, rengeteg érdekes és különleges termékkel készültek az eladók. A finom ebéd után Hevesi Tamás koncertje következett, aki a Csíkos napernyővel és az Ezt egy életen át kell játszani dalokkal nyitotta meg a délutánt. Élettörténetének kedves vagy tréfás eseményeivel is szórakoztatta a lelkes közönséget.

Hevesi Tamás

Az Expo részeként a katolikus templom előtti téren egész nap mezőgazdasági gépek kiállítását is megtekinthetik a látogatók.

Az Expo szervezői holnap is szeretettel várják az érdeklődőket!

– Kutyifa Anikó –

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (93 db kép)
MEGOSZTÁS