Kalmár Benedek bácsi Tökkiállítása, Tökvására várta az őszi szünetben, 2020.október 28-tól 31-ig az érdeklődőket, a Petőfi Sándor Művelődési Központban, Kiskőrösön.  Halloween napján, október 31– én szombaton, töklámpás faragására is volt lehetőség.

Tökkiállítás
-Hirdetés-

A tökfélék az uborka és a dinnyék közeli rokonai, azokhoz hasonlóan a kabakosok családjába tartoznak. Fő fogyasztási idényüket tekintve hagyományosan megkülönböztetünk nyári és téli tököket, napjainkban azonban a konyhában évszaktól függetlenül használhatjuk őket.

Augusztus végétől, szeptembertől érnek a téli tökök, a sütőtökök, a magjukért termesztett változatok, köztük az ipari feldolgozásra is termesztett olajtök, valamint az Amerikában divatos, nálunk is egyre inkább meghonosodó tökfaragás alapanyagai, a „Halloween tökök” is.

A sütőtököt nem csak édes íze miatt érdemes fogyasztani.

A sütőtök – a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan – Amerika felfedezése után került földrészünkre, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke. A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz. Béta-karotinban gazdag, amely a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul. Az A-vitamin védelmet nyújt a daganatos betegségekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szemben. A kálium is a tökök egyik jelentős ásványi anyaga, amely biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a vízháztartást. Ma már nem csak sütve, de levesnek, pürésítve, vagy akár sütemények alapanyagjaként is felhasználják.

Fogyasszunk több tökmagolajat szervezetünk védelme érdekében.

A tökmagolaj mind gyógyászati és egészség-megőrzési szempontból, mind pedig ízesítő értéke miatt egyre kedveltebb a hétköznapokban is. A tökmagolaj 50%-ot meghaladó linolsavtartalmának köszönhetően a vér koleszterinszintjének csökkentésében játszik fontos szerepet. Vértisztító hatású, valamint a férfiak számára különösen hatásos, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztatabetegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben. Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként, féregtelenítőként és székletkönnyítőként is ismert.

Milyen mértékű a sütőtök termesztés hazánkban?

A NAK közleményéből tudjuk, hogy a területalapú támogatási adatok szerint Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében a legnagyobb, 300 hektár felett van a termőterület, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megyében is meghaladja a 100 hektárt.

Kalmár Benedek bácsi mesélt a tökfélékről

Kalmár Benedek bácsi: lassan átadom és rábízom tudásomat, tapasztalataimat a fiatal utódokra.

A dísztökök nagy része nem fogyasztható, húsuk kemény, nehezen szétfövő, és az íze is rossz, vagy tisztítás után nem marad lényeges fogyasztható részük. Kalmár Benedek bácsi, növényvédelmi szakmérnök elmondta azt is, hogy gyermekkora óta foglalkozik dísz- és fogyasztásra alkalmas tökök és díszkukoricák termesztésével. A dísztökök szinte minden változatát termeli. Ezeket szemügyre is vehette, aki ellátogatott 2020. október 28. és 31-e között a Petőfi Sándor Művelődési Házba, Kiskőrösre, a tökkiállításra.

Tökfaragáson készül díszek

Magyarországon is régi hagyomány a töklámpás.

A töklámpás faragást leggyakrabban az amerikai Halloween ünnepéhez kötik, pedig Magyarországon is régi hagyomány. Az első erről szóló történet, egészen Salamon királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvérével, Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserébe, megtarthatta királyi címét, azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László ezt megtudta és biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy éjszaka töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy mindig szemmel tarthassák a rabot. A lámpások így a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: “Fénylik, mint Salamon töke!”    

A 31-én, szombaton rendezett tökfaragáson egészen kicsiktől a felnőttekig voltak résztvevők. Kalmár Benedek bácsi koordinálásával, és az anyukák/ apukák segítségével készültek a lámpások. A jó hangulatban telt délutánon, kreatív önfejlesztés is volt elkészíteni egy-egy ilyen díszt. A legszebb bagoly mintára faragott lámpás készítője egy kis jutalomban részesült, de a többiek sem mentek haza üres kézzel. Megtudhattuk, hogy Benedek bácsi 2009-ben a “TÖKKIRÁLY” címet nyerte el a rácalmási tökfesztiválon, az ország legnagyobb, legsúlyosabb tökéért, ami több mint 150 kg-ot nyomott.

Tökfaragás a Petőfi Sánsor Művelődési Központban

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (57 db kép)
MEGOSZTÁS