A mese fontos a gyerekek személyiség fejlődésében. Viszont, ha meséről beszélünk, akkor határozottan el kell különíteni a hallott és nézett meséket, azaz a tévé, számítógép kínálta mesefilmeket és a felolvasott vagy fejből mondottakat. A két meseélmény egyáltalán nem ugyanazt az élményt adja a gyereknek. A dallamosan, ritmikusan hallott mese az, ami felszabadítja az ember fantáziáját. Amikor a gyermek a mesét hallgatja, nemcsak a mesélőre, hanem befelé is figyel, fantáziaképeket alkot, ami segíti őt a felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában. Ez egy lassú, belső mozi, amely képekbe oldja fel a benső feszültséget.

A 2020. november elején hatályba lépő 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendelet 12. § alapján, az e rendeletben meghatározott kivétellel tilos nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézménynek a látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. Tehát a könyvtárak látogatása tilos, illetve mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket is a veszélyhelyzet visszavonásáig.

Kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban
-Hirdetés-

A kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár dolgozói számos remek, gyerekeknek, családoknak, fiataloknak szóló programot szoktak szervezni, ami most a fentebb említett okok miatt meghiúsult. Vagyis ez történne, ha nem alkalmazkodnának ők is a koronavírus járvány megelőzésére szolgáló szigorú intézkedésekhez. A programokról, közönségről, érdeklődőkről ebben a rendkívüli helyzetben sem szerettek volna lemondani. Így a modern világ adta lehetőségekkel élve szeretnének kedveskedni a gyerekeknek.

Azaz ötletük támadt, mondta el hírportálunknak Turán Istvánné, a Városi Könyvtár igazgatója, hogy különböző mesék felolvasásával, papírszínház segítségével teszik ezt meg több héten keresztül, melyet a Kiskőrös Tv péntekenkénti 18:25-kor kezdődő Hírmagazin műsorában és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár hamarosan induló, Kiskőrösi könyvtár nevű youtube csatornáján láthatnak majd az érdeklődők.

Kiskőrös Tv felvétel közben

Ritterné Rohoska Zsuzsa gyermek könyvtáros és Turán Istvánné (Margó), a Városi Könyvtár igazgatójának előadásában hallhatjuk majd az érdekes és tanulságos történeteket. 

Jellemzően népmeséket, illetve modern meséket válogattak ezekre az alkalmakra. A szerző, Simon Réka Zsuzsanna külön engedélyével, valamint a papírszínház a Csimota Kiadó külön hozzájárulásával.

Mind megtudhattuk, a téli, adventbe illő mesék, valamint a papírszínház esetében az illusztrációk szépsége volt döntő szempont a választás során.
Könyvtárhoz, olvasáshoz kapcsolódó mese lesz „A könyvgyűjtő király” története.

Ne feledjétek, péntekenként 18:25-től a Kiskőrös Tv adásán keresztül követhetjük, majd visszanézhetőek lesznek a mese felolvasások a Kiskőrösi könyvtár youtube csatornáján.

Mese fontosságáról forrás: babaszoba.hu
Képek, kiemelt kép: Kiskőrös Tv    

MEGOSZTÁS