Az inzulirezisztenciában az egyik legnagyobb kaland, ahogy az ember rájön, szinte minden étel helyettesíthető az “előző életéből”. Az aranygaluska volt az e heti tervem. Ismét Szép Csilla kifoztuk.hu receptjei jelentették a megoldást. Mindenképpen érdemes megnézni az eredeti tanácsokat is. Megmutatom az én tapasztalataimat.

Az ARANYGALUSKA

-Hirdetés-

Először a tésztát készítettem el. A szárazanyagokat összekevertem. Kimértem a tejszínt és a vizet, meglangyosítottam, majd összeöntve belemorzsoltam az élesztőt. Ezután következett a tojás és a csillagtej.

Nokedliszerű tészta lett belőle, amit körülbelül egy órát kelesztettem a meleg radiátoron. Az eredeti receptnek megfelelően kétszeresére kelt.

Amíg kelt, megdaráltam a diót, hozzáadtam az édesítőt, reszelt narancshéjat. Megolvasztottam a vajat. Sajnos csak a cikk megírásakor vettem észre, hogy a vaníliaaromát kifelejtettem. Ti ne tegyétek!

A megkelt tésztát kilisztezett felületre borítottam, picit beliszteztem a tetejét is. Így könnyedén tudtam kis pogácsaszaggatóval felszeletelni. Minden picuri pogácsát belemártottam az olvasztott vajba, megforgattam a reszelt dióban, majd belesorakoztattam egy jénai tálba.

Itt követtem el a második figyelmetlenséget. A recept szerint a tészta alá is reszelt diót kell szórni. Ezt kifelejtettem.

Nem sok vaj maradt, azt a tetejére öntöttem, majd az egészet betettem az előmelegített sütőbe. Körülbelül 20-25 perc alatt megsült.

Míg sült, nekiláttam a sodó elkészítésének. Nem volt itthon vaníliarúd, csak őrlemény, ezért azzal melegítettem fel egy kicsit az 1 dl tejszínt és 1 dl vizet. A maradék tejszínt kézihabverővel oszlattam el a tojássárgájával és a barnarizsliszttel. Ezt szintén a habverővel folyamatosan keverve a tűzön besűrítettem.

A végén a kisült tésztát átszedtem egy másik jénaiba, hogy le tudjam mérni, és kiderüljön hány szénhidrát van 100 g tésztában. A végén kimérve 150 g tésztát, meglocsolva a sodó harmadával, jól beebédeltem.

Azt elárulom, hogy csak a tészta felét készítettem el, de a dió és a sodóadag az eredeti recept szerinti mennyiség.

CSOKOLÁDÉKENYÉR

A csodás desszert elkészítése pofonegyszerű.

Itt a tojással kezdtem, ahhoz adagoltam sorban a sót, a sütőport, az édesítőt, a darált mandulát, majd a barnarizslisztet.

Második lépésben a csillagtejet, a kakaót, végül az apróra tört étcsokoládét.

Sütőpapírral béleltem ki egy kenyérsütőformát. Ebbe öntöttem a masszát, ami körülbelül 40 perc alatt sült meg az előmelegített sütőben.

Az eredeti változat szerint kihűlve kell tálalni. Bevallom, én nem bírtam ki, már melegen megkóstoltam uzsonnára.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS