Megjelent a Magyar Közlönyben a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett jogszabály révén 2021 januárjától kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások. A parlament 2020 november 30-án ellenszavazat nélkül fogadta el a NAK által kezdeményezett, az Agrárminisztériummal, a Pénzügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal közösen kidolgozott törvénytervezetet, amely új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat, megreformálja az őstermelőkre vonatkozó szabályokat, a családi gazdaságokat, egyszerűsíti, és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózási rendszert. 

Az új családi gazdaságokról szóló (2020. évi CXXIII.) törvény 2021. január 1-én hatályba lép. 

Gubán Gyula a MAGOSZ Bács-Kiskun Megyei Szövetségének elnöke adott részletesebb tájékoztatást a változásokról. Elmondat, hogy jövő évtől három szervezeti forma lesz lehetséges. Ez nem más, mint

  • az őstermelők,
  • az őstermelők családi gazdaságai (ŐCSG)
  • és a családi mezőgazdasági társaságok (CSMT).
Családi gazdaságok reformja
-Hirdetés-

Természetesen az egyéni vállalkozásban, változatlan szabályok szerint működhetnek a továbbiakban is, amennyiben az a termelő számára kedvezőbb. Közel három éves munka áll az új törvény mögött. A MAGOSZ mint legnagyobb gazda érdekképviselet, és az Agrárgazdasági Kamara folyamatosan részt vett az előkészítésben. Kizárólag olyan törvényt támogattunk,mondta Gubán Gyula,  amely kedvezőbb feltételeket biztosít az eddigitől.

Azon túl, hogy a kisebb adminisztrációval, szélesebb tevékenységi körrel a gazdálkodók mindennapjait segíti, az adókedvezmények bővítése javítja a jövedelemviszonyokat. Hosszútávon jelentős hatásokat remélünk. A vidéken élő fiatal generáció ismét felfedezi magának a mezőgazdaságot, nő a foglalkoztatottság, a falvak lakosságmegtartó képessége javul. Versenyképességünk javulása elengedhetetlen, tette hozzá. Az ország alapvető élelmiszerekkel való ellátását nem veszíthetjük szem elöl.

(Kép: nak.hu)

Őstermelők

  • Bővül az őstermelők tevékenységi köre (pl. gépi munka szolgáltatás) ,ezekből származó bevétel a teljes őstermelői bevétel 25 százalékát teheti ki.
  • Évi 600 ezer forintról az éves minimálbér felére, megközelítőleg 1 millió forintra nő azon értékhatár, amikor nem kell személyi jövedelemadó bevallást készítenie.
  • Az őstermelők a fenti értékhatár átlépése után, kétféle adózás – az átalányadózás és a tételes költségelszámolás – közül választhatnak.

Átalányadózás esetén az eddigi 8 millió forintos kvázi adómentes határ az éves minimálbér ötszörösére, megközelítőleg 10 millió forintra nő. A következő lépcsőfok ennek a kétszerese, a jelenlegi minimálbérrel számolva körülbelül 20 millió forint – eddig van lehetőség kedvezményes átalányadózásra.

 Ennél nagyobb árbevételnél már tételes költségelszámolásra kell áttérni. Kedvező változás, hogy az adómentes sáv átlépése esetén csak az afeletti összegre kell megfizetni az adót.

  • A mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatban folyósított támogatások nem minősülnek bevételnek, azok adómentessé válnak.
  • A kistermelői rendelet hatálya alatt tevékenykedők is részesülhetnek az őstermelők számára nyújtott kedvezményekből.

Őstermelők családi gazdasága (ŐCSG)

A jelenlegi közös őstermelői tevékenység és a családi gazdaság egyesített formája. Adózásuk az őstermelőknél megszabott értéket többszörözi a résztvevők számával, a kedvezményes adózás felső értékhatára 80 millió forintot.

Családi mezőgazdasági társaság (CSMT)

  • A minősítést azon gazdasági társaság kaphatja meg, aminek tagjai egymással hozzátartozói láncolatban állnak, valamint kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytatnak. A minősítést a NAK-nál kell majd kérelmezni.
  • A gazdasági társaságokból adófizetés kötelezettsége nélkül kivehető a normatív támogatásként kapott összeg, a saját földért kapott bérleti díj, és a társaság által legalább 15 évig használt föld vételára. Az ilyen módon mentesített jövedelem maximum határa évi 50 millió forint.

Gáspár Ferenc a NAK megyei elnöke elmondta, hogy az őszi betakarítási munkák, vetések befejeztével minden évben, információs fórumokon értük el az agrárkamara tagjait. Az idei pandémiás helyzet miatt új csatornákat veszünk igénybe, mondta. Megyei szervezeteink elkészítettek egy rövid videó anyagot, amit ajánlok valamennyi gazdálkodó részére. Ebben összefoglaltuk a legfontosabbakat, közérthető módon. Hozzátette, hogy természetesen a NAK felkészítette a falugazdász hálózatot is az információk átadására. A járványügyi szabályok betartásával állunk a termelők rendelkezésére a kamarai központokban, és a falugazdász irodákban egyaránt.

Kérdéseiket e-mail-ben is feltehetik az alábbi címén: farkas.diana@nak.hu .

 

Kiemelt kép: nak.hu

MEGOSZTÁS