Pár nap és karácsony. Még nem ünnepi az étel, de mégiscsak vasárnap van. Kedves barátnőmmel beszélgettem telefonon, hogy mit főzzek, mikor sorolni kezdte a gyorsan elkészíthető, finom főételeket. Így alakult, hogy a mai ebédhez szinte csak csirkemell, bacon és rizs kellett.

Göngyölt csirkemell basmati rizzsel

-Hirdetés-

A csirkemell kiolvasztásával kezdtem. Körülbelül 2 centiméteres csíkokra szeleteltem, és befűszereztem. Fél órát pácolódott, majd egyesével betekertem egy-egy szál baconszeletbe. A biztonság kedvéért mindegyikbe tettem fogvájót, hogy forgatás közben ne essenek szét.

A körethez való basmati rizst kimértem, kétszer fél órát áztattam vízben, hogy veszítsen a keményítő tartalmából. Egy étkezéshez csak a fele kell nekem. Hogy a csirkemell és a rizs együtt igazán tartalmas ebédet alkosson, nem maradhatott el a saláta sem. A görög saláta biztosan trükkösebb és az eredetihez hűebb is lehetne, de én nagyon egyszerűen készítem. A paradicsomot, uborkát, hagymát és olivabogyót apróra vágtam. Hozzáadtam az oregánót, almaecetet és az olivaolajat, majd összekevertem. Ilyenkor nagyon összetörik a sajt, de én pont ezért szeretem.

Mennyei főfogás lett ebből a három részletből. Ráadásul kiadós, ami különösen jól esik az embernek, ha inzulinrezisztenciáról és kiszámolt szénhidrátokról van szó.

Kakaóscsiga

Volt egy zacskó bontatlan Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztem. A Mindenmentes Bioboltban vettem még a tavaszi karantén idején, amikor kétségbeesésemben nem tudtam, mihez foghatnék, mert új volt az inzulinrezisztencia diagnózis. A tulajdonos ajánlotta, de csak most jutottam el oda, hogy kipróbáljam. A héten a receptet is tőle kaptam.

Először a szárazanyagokat kevertem össze, majd megolvasztottam a zsiradékot és megmelegítettem a tejet. Nekem csak kókuszolajam volt itthon és mandulatejem, de a recept ezekkel is nagyszerűen működött.

A tojásokat a többi folyékony összetevővel együtt a liszthez adtam, majd a robotgép spirális karjával 3-4 percig kevertettem.

Ezután 15 percet állnia kellett a tésztának. Ekkor készítettem elő a tölteléket.

Szintén a tulaj javaslatára, zabpehelyliszttel átgyúrtam és enyhén lisztezett felületen kinyújtottam. Pihekönnyű, nagyon jól kezelhető tésztát kaptam. A töltelékkel megkentem, majd a rövidebb felénél fogva szorosan feltekertem.

A sütőpapírral bélelt tepsin még 15 percet álltak a csigák, amíg a sütőt is előmelegítettem. Hagyományos, egyszerű gázsütőm van, pontosan nem tudom hány fokra.

Körülbelül 35 perc sütésre volt szükség. Miután kihűlt, megkóstoltam. Szerencsére ez éppen tízórai idejére esett. Nagyon puha, könnyű és ízletes lett. A maradék ment egy dobozban a mélyhűtőbe.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS