Advent utolsó vasárnapjához érkeztünk. December 20-án, pár nappal karácsony előtt a szeretet lángja gyullad fel az otthonokban, közösségekben, szívekben.

Kecskeméti Pál, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze

Kecskeméti Pál, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze a templomban mondta el ünnepi gondolatait.

Elérkezett a negyedik adventi gyertya meggyújtása. Már csak néhány nap választ el bennünket a karácsonytól. Ez a karácsonyunk más lesz, mind a többi. Nem tudunk úgy együtt ünnepelni, mint az előző esztendőkben. Egy azonban biztos, hangsúlyozta, Isten elküldte az ő egyszülött fiát a világnak. Jézus Krisztus megváltott bennünket a bűntől, haláltól, sátánnak, ördögnek hatalmától. A Biblia, Jelenések könyvében nem másról van szó, mint az életről. Mégpedig az örök életről, az üdvösségről. A Jelenések könyvének központi képe Isten trónusa. „Aki győz, annak megadom, hogy velem együtt üljön az én trónusomon; mint ahogy én is győztem, és Atyámmal együtt ülök az ő trónusán.” (Jel3 14-22)
Kecskeméti Pál a Bibliában fellelhető összefüggésekre, visszatérő jelenségekre, jelentésekre mutatott rá részletek felolvasásával. Az evangélium az életet hordozza, az örök élet forrását.
Kívánom mindenkinek, hogy legyen igazi adventi elcsendesedése, nyissa meg a szívét az Úr Jézus Krisztus előtt, mondta. Az adventi öröm, Jézus szava így hangzik: “Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.” (Jelenések 3,20)
Így készüljünk karácsony ünnepére. Ámen.  

Dr. Dulai Ilona

Dr. Dulai Ilona háziorvos megosztotta gyermekkori emlékeit a karácsonyról. Elmondta, hogy számára az advent nem csak a várakozás, hanem a visszatekintés ideje is.

-Hirdetés-

Családjában mindig fontos volt, hogy ismerjék a múltjukat, és megőrizzék a hagyományaikat. Visszaemlékezve elmondta, hogy a születés- és névnapokat mindig csendesen ünnepeltük, ajándékokat sosem adtunk egymásnak, de egy nagyon fontos mondat mindig elhangzott. Ez pedig úgy hangzott, hogy „Isten éltessen sokáig, erőben, egészségben, békességben, boldogságban.”.
Ünnepeink közül kiemelkedő volt a karácsony. Erre mindig másképpen készültünk, tette hozzá. Apukám hozott egy kis borókafát, együtt díszítettük fel, festettük rá a diót, papírból hajtogattuk, vágtuk a díszeket. Kicsi almákba gyertyákat állítottunk. Anyukám sütötte a finomabbnál finomabb süteményeket. Azokra az illatokra, amik akkor betöltötték a házat, a mai napik emlékszem. Nem volt tévénk, nem volt rádiónk, nem szólt a zene, de énekeltünk, beszélgettünk, meséltünk, és vártuk a csodát: vártuk a megváltó megszületését, Jézus Krisztus eljövetelét.

Ahogy megszülettek a gyerekeink, mesélte, advent vasárnapjain mindig délután négy órakor gyújtottuk meg a gyertyát. Így volt ez a tavalyi évben is. Együtt volt az egész család, emlékeztünk a szeretteinkre, akik már nem lehettek velünk. Most karácsonykor viszont minden megváltozott. A koronavírus mindent felülírt. Tombol, megállíthatatlanul terjeszkedik, tarol mindent, nagyon sok a beteg, hangsúlyozta dr. Dulai Ilona.
Ez a vírus megtanította nekünk azt is, hogy tanuljuk meg megbecsülni az életet.

Gondoljunk azokra a családokra is, akik elveszítették szeretteiket, akiknek a hozzátartozója most is kórházban van. Kívánjuk ezeknek a betegeknek, családoknak, ehhez a nagy küzdelemhez, sok erőt, hitet és mielőbbi gyógyulást.
Elmondta, hogy ebben az évben, náluk karácsonykor nem lesz nagy családi összejövetel, mindenki otthon fog ünnepelni.

Az adventi koszorú mindegyik gyertyájának külön jelentése van. A hit, a remény és az öröm gyertyáit már meggyújtottuk. Most következik a negyedik, a szeretet gyertyájának a meggyújtása. Én most Ferenc pápa üzenetével szeretnék mindenkinek áldott karácsonyt, jó egészséget, és békességet kívánni.

„Végül pedig a szeretet mindent megbocsát. Mindent hisz, mindent remél, mindent elvisel. A szeretet révén, melyet a Szentlélek által a szívünkben árasztott, képesek leszünk mindig megbocsátani. Mindig bizakodni, mert eltölt minket az Istenbe vetett hit. Képesek leszünk mindig reményt önteni másokba, mert eltölt minket az Istenbe helyezett remény. Képesek leszünk türelemmel elviselni minden helyzetet, mert a szeretet soha el nem fogy.”
Erős vár a mi Istenünk!

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere

Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere a főtéren, az adventi koszorú mellől köszöntötte a lakosokat. Ő lobbantotta lángra a negyedik gyertyát, a szeretet lángját.

Advent negyedik vasárnapján már szinte teljesen díszbe öltöztettük városunkat, intézményeinket, otthonainkat és remélhetőleg szíveinket is, hogy méltó módon várhassuk a megváltó megszületését.
Ezalatt a négy hét alatt a mindannyiunk által ismert világjárvány miatt hagyományainkat, az adventi készülődést a lehetőségeink adta módon továbbra is megtartottuk.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrös főterén gyönyörködhetünk a város adventi koszorújában és a betlehemi jászolban
Kiskőrös főterén gyönyörködhetünk a város adventi koszorújában és a betlehemi jászolban
A már-már fagyos szombati reggel ellenére, nagy lendülettel, jókedvvel és odaadással sürögtek- forogtak Kiskőrös Város főterén a Kőrös-Körül Nők Egyesület...

Elkészült a betlehem és az adventi koszorú is, amelynek meggyújtására sajátos módon került sor ebben az évben. Az online felületek lehetőséget biztosítottak arra, hogy rajtuk keresztül költözhessünk otthonaikba, tette hozzá.

Domonyi László megköszönte mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy mindez megvalósulhasson.

Örülök annak, hogy az egyházak vezetői méltó módon közreműködtek most is, ahogy eddig már oly sokszor, tette hozzá.
Képviselőtársaim és azok a köztiszteletben álló városi polgárok, akik részt vettek az adventi gyertyagyújtásban és nagy szeretettel készültek, hogy köszönthessék Önöket.

Kapcsolódó cikk
Elkezdődött az élő adventi ablaknyitogatás a Szilveszter Társulat szervezésében
Elkezdődött az élő adventi ablaknyitogatás a Szilveszter Társulat szervezésében
Kiskőrösön is kezdetét vette egy kedves kezdeményezés, mely keresgélős-sétálós játékra hívja a lakosokat decemberben. A játék lényege, hogy december 1-24-ig...

Számos szép kezdeményezés látott napvilágot, mint például a kivilágított adventi ablakok és a Művelődési ház egyedi képkiállítása, amelyek mind azért készültek el, hogy minket megörvendeztessenek.

Kapcsolódó cikk
Rendhagyó kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Központ ablakaiban
Rendhagyó kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Központ ablakaiban
A Petőfi Sándor Művelődési Központ egy kreatív ötletnek köszönhetően nem hagyja látnivaló nélkül a város lakóit. Bár az épületet be...

Persze hiányzik azért sok minden: a nyüzsgő adventi tér, a kórustalálkozó, az egyházi alkalmak, a személyes találkozások.
Tudom, hogy a kiskőrösiek felelősségteljes hozzáállása, fegyelmezettsége és megértése most is átsegít minket ezen a nehéz időszakon.

A várakozás, a remény, az Úr Jézus megszületése és a szeretet, talán most fontosabb számunkra, mint valaha.

Egymástól távol, de lélekben közel ünnepeljük együtt a karácsonyt és az újévet, bízva abban, hogy a jövő, ahogyan a karácsony üzenete, elhozza a várva várt szabadulást.

Boldog, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag boldog újévet kívánok Önöknek!

Kapcsolódó cikk
A karácsony igazi öröme az, hogy ránk mosolyog az Isten- kiskőrösi online adventi gyertyagyújtás ezüstvasárnapon
A karácsony igazi öröme az, hogy ránk mosolyog az Isten- kiskőrösi online adventi gyertyagyújtás ezüstvasárnapon
Az órák, a napok észrevétlen repülnek. Máris ezüstvasárnaphoz, advent harmadik vasárnapjához érkeztünk december 13-án. A kiskőrösi online adventi gyertyagyújtáson, ezen...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS