Az év végéhez közeledve mindannyian számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről. Ahogy egyéni életünket átgondoljuk, úgy a szűkebb környezetünk problémái, közös sikerei is eszünkbe jutnak. 

Pájer Ildikó, a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója is beszámolt a 2020-as esztendő eseményeiről. 

-Hirdetés-

2020. évi városi és intézményi eseménynaptárunk gazdag kínálatban bővelkedett. Januártól március közepéig rendeztünk Újévi koncertet a Pécel Brass rézfúvós kvintette közreműködésével. „A Te hangodat ismerem” zeneterápiás csoportot, valamint a Kötő, horgoló csoportunkat mutattuk be egy előadás keretében és hallgattuk meg beszámolójukat a koraszülöttek és sérülten született gyermekekhez kapcsolódóan.

Kapcsolódó cikk
A Graffaló története Soltvadkerten a Mese-Kuckó előadás keretében
A Graffaló története Soltvadkerten a Mese-Kuckó előadás keretében
Az újév első Mese Kuckóján vagyunk túl, ahol a mesélő Frankné Németh Éva volt, aki már másodjára vállalta e nemes...

Modern és néptánc tanfolyamot hirdettünk. „Gyöngyöt az embernek” címmel  a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat országos pályázat egyedüli városi díjazottjaként több napos rendezvénysorozatot tartunk, minek keretében vendégünk volt a rendezvény jószolgálati nagykövete Novák Péter, Sajt 32 Youtuber is. Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság című komédiáját a Szilveszter Társulat két teltházas előadásban is láthatta. A Gyöngyházfoglaló keretében sok-sok önkéntes segítségével fánkot gyúrtunk, dagasztottunk és sütöttünk, gyöngyöt fűztünk, textil dekopázst készítettünk, néptánc és társastánc csoportjaink bemutatóin vettünk részt az érdeklődő sokaság megtekinthette a Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjteményt, a Városi Értéktárat, a Motormúzeumot és a Soltvadkerti Alkotók Körének kiállítását is.

Foltvarró tanfolyamot szerveztünk. A Karaván Klub elnevezésű programunk keretében Szabó György Róbert Jakabszállás polgármestere Szingapúrt mutatta be számunkra egy vetített képes élménybeszámoló keretén belül. Készültünk a Bor és Gasztro Napra, a Szüreti fesztiválra, a Halász Judit koncertre és az őszi színházi előadásokat is lekötöttük.

Március közepétől azonban hívatlanul és kéretlenül valami ismeretlen idegen próbálta megragadni az irányítás lehetőségét. Mint kiderült, neve is van. „Covid 19”. Nem fogott ki rajtunk. Tettük a dolgunkat. Azt kerestük, hogy ebben furcsa, eddig sosem látott és ismert időszakban hogyan használhatunk.

Szekrény Könyvtárat üzemeltetünk a Gyöngyház Kulturális Központ főbejáratánál. A Szekrénykönyvtár nonstop nyitva tartással várja látogatóit. A könyveket, újságokat díjmentesen el lehet vinni anélkül, hogy azokat visszakérnénk.

Az aktuális feladatok – leltározás, könyvtár átrendezése, könyvek leltári számának átírása, selejtezés, digitalizálás, – munkák jó része személyes jelenlétet kívánt. Két kisgyermekes Munkatársunk munkaidejének egy részében otthonról látta el a feladatait.

Megtörtént a könyvtár átrendezése. Az emeleten lévő ifjúsági és gyermekkönyveket a földszintre, a földszinten lévő szakkönyvtári állományt az emeletre vitték a Munkatársak. A földszinten kialakítottunk egy gyermekeknek szánt játszó, pihenő részt. Lázárné Herczeg Lívia és Szatmári Katalin két szándékunk szerint a soltvadkerti kötődést erősítő festményt készített a falra, mi padlószőnyeget vásároltunk annak érdekében, hogy minél otthonosabb, hívogatóbb legyen ez a könyvtári rész. A kis asztalok és székek beszerzése folyamatban van.

Havonta lehetőséget adtunk arra, hogy az olvasni vágyók házhozszállítással könyveket rendeljenek maguknak. A házhozszállítás három hónapon keresztül biztosítottuk.

A Sportcsarnokban dolgozó Kollégák is bevonódtak más intézményegységek intézmény munkájába (leltározás, könyvtár átrendezés, kertészkedés, szerelések, javítások, textíliák mosása).

További  hasznos foglalkoztatásuk abban állt, hogy a szabadtéri rendezvények bálok alkalmával használatos mobil fa asztalok, padok rendbetételét (rajzszögek kiszedése, csiszolás, lakkozás) összecsukható lábaik festését, csiszolását, lakkozását  végezték.

A fenti időszak alatt többen képeztük magunkat online. Ilyen volt a könyvtáros képzésen és a közösségfejlesztő képzésen való részvétel (3 fő). Egy Munkatársunk elvégzett egy online Színháziskolát, két munkatársunk pedig a Digitális kompetenciák és módszertan a közművelődésben elnevezésű online képzésen vett részt. A két munkatárs újonnan szerzett kompetenciáinak köszönhetően megújult a Gyöngyház Kulturális Központunk Programajánlója és Filmszínházunk plakátja is.

A Soltvadkert Televízió főszerkesztőjének, Mátyus Lajosnak köszönhetően több televíziós ajánló készült, melyekben az aktuális szolgáltatásainkra hívtuk fel a nézők figyelmét.

Trianon 100. évfordulója előtt tisztelegvén egy irodalmi emlékműsort állítottunk össze, melyet a Gyöngyház dolgozói és két diák, Szeg Dorottya és Martin Péter adott elő. Ezt az előadást a Soltvadkerti Televízió közvetítette.

Mivel remény mutatkozott arra, hogy szeptemberben lehet Szüreti fesztivál vagy Bor -és Gasztro Napok rendezvény, összeállítottunk egy három napos rendezvény programtervet. Felkértünk előadókat, meghívó és tájékoztató leveleket küldtünk borászoknak, vendéglátósoknak, kirakodóvásárosoknak, civil szervezeteknek, a főzőverseny potenciális résztvevőinek.

Több száz közművelődési intézmény számára ajánlottuk ki két vándoroltatható fotó kiállításunkat, Daróczi Csaba és Kévés Andor alkotásait.

Számos Mesekuckó felvételt készítettünk, amin Munkatársak és önkéntes segítők mesélnek.

Köszönő emblémát terveztettünk és készítettünk köszönetként  azok számára, akik a pandémia időszakában értünk dolgoztak

A Magyar Vöröskereszt kérésére a véradásra szóló meghívók címzetteknek való eljuttatásával  és a véradás helyszínének és feltételeinek biztosításával segítettünk.

Előrelépés történt a mozihoz és a helytörténeti gyűjteményhez tartozó írásos és tárgyi emlékek feldolgozásában.

Elkészült a Kézműves Kuckó leltára.

A színházterem székeinek és drapériáinak mélytisztítását és fertőtlenítését is elvégeztettük.

Húsvét közeledtével a Gyöngyház melletti fákat Reménység fákká változtattuk, így  sok-sok színes szalaggal átkötött bátorító, üzenet közül választhattak az erre járók.

Kibővítettük a Soltvadkerti Tanítana-tanulna tankatalógus adatbázisát.

Soltvadkert Nevezetességei címmel hetven kártyalapból álló játékot állítottunk össze, mely kártya és egyben helyismereti útikalauz is. A kártyák tárolására 500 db zsákot szabtunk, varrtunk.

A zsákok varrását követően vállra akasztható – reklámozás és ajándékozás céljára szánt – szatyrok szabása és varrása következett.

Vadkerti-tó Társasjátékot terveztettünk, melynek játéklapját Lázárné Herczeg Lívia készítette. A hozzá tartozó 150 db a Vadkerti-tóról, a tó növény és állatvilágáról szóló kártyákat állítottuk össze.

Soltvadkerti lakodalmas kalácsok és sütemények címmel egy fotókkal illusztrált receptes könyvet tervezünk megjelentetni. Ennek érdekében sok háziasszonyt kerestünk fel azzal a kéréssel, hogy egy-egy birtokukban lévő receptet tegyenek közkinccsé és egyúttal süssék is meg a kalácsot, süteményt annak érdekében, hogy fotó készülhessen róla.Eddig öt fotózáson szorgos, és kezdeményezésünket támogató asszonyok jóvoltából közel ötven sütemény és kalács került lencsevégre.

Összefogással elkezdődtek és folynak Soltvadkert város történetét szemelvényekben feldolgozó helytörténeti könyv és munkafüzet előkészítő munkálatai. A megbeszélések, egyeztetések során társakat kerestünk és nyertünk egy-egy fejezet összeállításához.

Az országos komolyzenét népszerűsítő térzenei programsorozat részeként Szervánszky Judittal együttműködve a Szent Korona Cukrászdánál több héten át fogadói voltunk a fellépő együtteseknek.

Négy pályázatot nyújtottunk be közösségi programok, színházi rendezvények megvalósítására, eszközbeszerzésre.

Bács-Kiskun megye Önkormányzata kérésére Megyénk turisztikai vonzerőleltára címmel, és a HírösAgóra kérésére közművelődési szolgáltatások témakörben több oldalas adatszolgáltatással járultunk hozzá egy-egy széleskörű  felméréshez.

Elkészítettük az éves statisztikai jelentéseket.

Akadálymentessé vált a honlapunk.

Július 15-től mozinkba újra vártuk a filmkedvelőket.

Csoportjaink tagjai már alig várták, hogy ismét találkozhassanak

A Nemzeti Művelődési Intézet kéthetes programsorozatot indított Közösségépítő kultúránk elnevezéssel településvezetők, kulturális intézményvezetők és munkatársaik,  önkormányzati dolgozók, amatőr művészeti csoportok, civil közösségek számára szervezett program keretében. A programsorozat célja többek között az volt, hogy, hogy a résztvevők megismerjék a közművelődés közösségépítő szerepét, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népfőiskola Alapítvány tevékenységét és központját.  E program keretében színházi előadáson vehettünk részt, ahol  Agyigó címmel Szabó Magda életét bemutató darabot láttuk, a Gózon Gyula Kamaraszínház művészeinek előadásában, majd bejártuk a lakiteleki Hungarikum Ligetet. Szervezésünkben Soltvadkertről augusztus 2-án 37 fő, 4-én pedig 48 fő járt a Lakitelek-Tőserdei programon.

Hét diákmunkást és kilenc közösségi munkást fogadtunk. A diákmunkások és közösségi munkások tevékenységének koordinálása minden héten másik Kolléga feladata volt. A diákmunkások helytörténeti jelentőségű dokumentumokat, fotókat, Vadkerti Újságok korábbi lapszámait digitalizálták, vállra akasztható szatyrokat varrtak, üdvözlő kártyára idézeteket gyűjtöttek, meséket olvastak fel a Mesekuckó keretein belül, amit a nézők a Soltvadkerti Televízióban láthatnak majd. Többen megtanulták a könyvtári könyvek kölcsönzését, a fénymásolást, scannelést is. Kerti kiülőnek szánt raklapokat és a könyvtárba dekorációnak szánt fa elemeket csiszoltak, rendbe tették a város központjának hirdetőtábláit, kertészkedtek, véradásra szóló értesítőket postáztak, és összeállítottak egy Szabaduló szoba Soltvadkerten elnevezésű programot, melyre néhány nap alatt tíz 3-6 fős csapat jelentkezett. Az a hét csapat akiket fogadni tudtunk, nagyon jól érzete magát. A közösségi munkások a Vadkerti-tónál felállított Tó-könyvtárat üzemeltették.

Kapcsolódó cikk
Identitás erősítő, közösségfejlesztő képzésre invitál a Gyöngyház Kulturális Központ
Identitás erősítő, közösségfejlesztő képzésre invitál a Gyöngyház Kulturális Központ
A „TOP 5.3.1-16-BK1-2017-00003 A helyi identitás és kohézió erősítése” projekt keretében, intézmények és civil szervezetek munkájának segítése céljából elméleti és...

Augusztus 10-14-ig a TOP TOP-5.3.1-16 „A helyi közösségek fejlesztése Soltvadkert térségben” keretében Népismereti Tábor zajlott intézményünkben, melynek aktív lebonyolítói és résztvevői is voltunk. Az öt nap alatt megismerkedhettünk a Palócok, a Kalocsa-Sárrét környékiek, a Jászok, a Matyók és a császártöltési Svábok történetével, hagyományaival, népi kultúrájával, viseletével, zenéjével, táncaival. Minden nap egy-egy tájegység jellegzetes ételét ettük és próbára tehettük magunkat a művészetek, varrás, gyöngyfűzés, hímzés területén is, megtanulva a hímzések technikák egyediségét. A Soltvadkerti Televíziónak köszönhetően széles közönsége lehet annak a gazdag programnak, ami a Gyöngyház Kulturális Központban zajlott a Népismereti Tábor idején.

Munkánk során azon voltunk, hogy a megváltozott helyzethez igazodóan helytálljunk, szolgáltatásainkkal továbbra is kapcsolatokat ápoljunk és építsünk a város lakóival, pályázati, együttműködési lehetőségekkel keressük őket, elvégezzük a nyári zárásra tervezett leltározásokat, selejtezéseket, nagytakarításokat és előkészítsük a második félév szakmai programját. A munkafeladatokat úgy láttuk el, hogy – abban az időszakban is, amíg intézményünk egyik épületében sem fogadhattunk vendégeket – , számon kérhetők, elszámoltathatók legyünk.

Őszre és télre is felnőtt és gyermek programokat, tanfolyamokat terveztünk, melyek a Gyöngyház megújult programajánlójában már olvashatók  is voltak. Új csoportként a varrótanfolyam indult el. Hirdettük színházi előadásainkat, folytak a bérletes és hétvégi filmvetítések a moziban, amíg nem kellett felfüggesztenünk mindezt. 

Kapcsolódó cikk
Intézményük vonzóbbá tételén dolgoznak a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár munkatársai
Intézményük vonzóbbá tételén dolgoznak a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár munkatársai
Az év második felére is változatos, színes programkínálattal készül a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár Soltvadkerten, ezzel is ráirányítva a...

Ünnepváró kialakításával készültünk az ünnepekre, ami a központi busz váróterem volt. Télapónak erre a felékesített Ünnepváró termébe hozhatták a gyerekek Télapónak írt levelüket. Itt gyűjtöttük a jó állapotú könyveket, amiket még jó szívvel ajándékba tudtunk adni.  

A Soltvadkerti Televízióban és Youtube csatornánkon láthatják majd a Télapó ünnepi készülődését és a Mesekuckó meséit, valamint könyvajánlónkat is. Továbbra is működik 24 órás Szekrény könyvtárunk és könyv rendelés felvételét, a könyvek házhozszállítását is vállaljuk.

Kapcsolódó cikk
Decemberben sem hagyják programok nélkül az érdeklődőket Soltvadkerten
Decemberben sem hagyják programok nélkül az érdeklődőket Soltvadkerten
Pájer Ildikó, a Gyöngyház Kulturális Központ igazgatója mesélt hírportálunknak intézményük decemberi programkínálatáról.   A “becsületes” megtalálók Fésűs Éva: A “becsületes”...

Ebben az időszakban készítjük elő 2021. évi programkínálatunkat és a 2021. évi Városi rendezvénynaptárt. Két rendezvény ízelítőül: 2021. Szeptember 17-19-én Szüreti Fesztivált, december 17-19-ig Adventi hétvégét szervezünk.

Gazdag, évfordulós évnek ígérkezik 2021.

„Vadkerti mozi” fennállásának 100., a Szent Korona Cukrászda 50., a Művelődési Ház 70., a Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény fennállásának 10. évfordulóját ünnepeljük majd.

Figyeljék honlapunkat, Facebook oldalainkat és programajánlóinkat,  2021-ben ismét legyenek vendégeink!

Szeretettel várja mindannyiukat a Gyöngyház minden munkatársa!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS