A kiskőrösi Városi Sporttelep nagy fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt időszakban. A Kiskőrösi LC sikeres TAO pályázatainak köszönhetően, megújult a klubház, elkészült két műfüves pálya, létesült egy új élőfüves játéktér, valamint villanyvilágítás lett a lőtér melletti részen. A klub fejlesztési terveiről Dulai János elnököt kérdeztük.

A képen balról: Rácz János, Sárközi Attila és Dulai János a klub elnöke

Milyen beruházások valósultak meg eddig a sporttelepen?

A Kiskőrösi LC élére 2015-ben egy új vezetőség került és akkor azt a küldetést fogalmaztuk meg, hogy a következő 10 évben a sporttelep területét a versenysportnak megfelelő szintre fejlesszük fel. Az A pálya talaja kiváló a mai napig, amelyen csak egy felülvetést végeztünk el.

-Hirdetés-

Az első lépés az volt, hogy az utánpótlás csapataink tudjanak edzeni megfelelő körülmények között. Felújításra kerültek az öltözők és két, a két műfüves, valamint a lőtér melletti C pályára világítás épült. Korábban állandó gond volt, hogy a téli időszakban nem tudtak megfelelő fényekben edzeni a csapatok. Így arra figyeltünk oda, hogy az első időszakban ezeket a legfontosabb hiányosságokat orvosoljuk.

A műfüves pályákról tudni kell, hogy a megyénkben egyedülálló módon parafa granulátummal vannak feltöltve, ami környezetbarát. A két műfüves kispálya összenyitható, melyek 20×40 méteresek. Hálóval vannak körbekerítve és az UEFA előírásainak is megfelelő LUX mennyiségű fényforrás világítja be a játékteret.

A klubház az 1960-as években épült és a felújítása előtt teljes statikai vizsgálaton ment keresztül. Ezt követően aljzat és tetőszigetelést kapott az épület. A belső tereknél a padló burkolatot a talajig felbontottuk. Ekkor szembesültünk azzal, hogy a hatalmas nyárfák gyökerei belenőttek az aljzatba és a falakba is. Most egy korszerű klubházunk van, új fűtéssel és burkolatokkal. A régi klubhelyiségből kialakítottunk egy olyat, amely már a mai kor követelményeinek megfelel és nagyon sok rendezvényre már igénybe vették a csapataink.

Egy jelenleg folyó beruházás keretében megújult a lelátó mögötti játéktér. Itt a régi fű felszedése után öntözőrendszerrel ellátott élőfüves pálya alakult ki. A terített gyepszőnyegen egy 60×40 méteres, négy 20×40 méteres, és két 10×20 méteres játéktér lesz kialakítva. Az új dolgok hozzák magukkal a régiek felszámolását és ezért sajnos a lelátó felső részénél lévő nyárfákat ki kellett vágni. A fák állapotát több alkalommal is megvizsgáltuk, de a gyökerek már benőttek a B pálya játékterére és baleset veszélyesek voltak, valamint a beton lelátó szerkezetét is több helyen megrongálták.

A további fejlesztésekről, tervekről mit lehet tudni?

A későbbiekben TAO támogatásból szeretnénk folytatni a fejlesztéseket. A lelátó szerkezete fog kapni egy 15-18 cm-es vasbeton réteget, valamint egyes részeit le kell bontanunk és újraépíteni. A nézőtér így majd kap egy csiszolt beton felületet, amelyen 800 széket tervezünk elhelyezni. A lelátó középső része fedett lesz, ahol mintegy 400 néző foglalhat helyet. Az Ültess Fát Mozgalom Egyesület támogatásának köszönhetően tavasszal a kivágott nyárfák helyére huszonkét gömbkőrist tervezünk elültetni a lelátó felső részére.

800 széket terveznek elhelyezni a lelátón úgy, hogy a középső része fedett lesz, ahol mintegy 400 néző foglalhat helyet

A centerpálya körül egy térkőből kiépített járdát szeretnénk kialakítani, ami előtt a mostani vaskorlátot, zöld sövénnyel tervezzük kiváltani. Az ipari csarnokok oldalán is lesz két könnyűfém szerkezetes lelátó, valamint a kispadokat behozzuk a zöld sövény mögé, hogy a nézők kilátást ne zavarja. A centerpályánál, valamint a lőtér melletti C játéktéren is öntözőrendszer fog kiépülni és így az összes élőfüves részt automata öntözőberendezéssel tudjuk majd kezelni.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösi LC: megújuló labdarúgópályák, 700 fős lelátó épül, befagyasztott edzői díjak
Kiskőrösi LC: megújuló labdarúgópályák, 700 fős lelátó épül, befagyasztott edzői díjak
Sikeres TAO pályázatnak köszönhetően komoly beruházások kezdődtek el a Kiskőrösi Városi Sporttelepen. A munkálatok első fázisaként megújult az öltöző épülete...

Az elképzelések között szerepel, hogy a salakos futópályát is felújítjuk, ahol egy négypályás, rekortán (műanyag) borítású futófelületet alakítanánk ki. Az atlétika pályát nagyon jó kiegészítő elemekkel lehetne megépíteni, mint szektormérők, GPS követő, amelyek segítenének a pontosabb időmérésekben.

Felújításra, illetve fejlesztésre szorulna a hangosítás is a közeljövőben.
A pénztár épülete mögötti részen két lábtenisz pályát szeretnénk kialakítani.

A klubház fejlesztésében egy további lépést jelenthetne, hogy az épület felső részén – ami statikailag, a beton födémeket tekintve megfelelő – egy új szint felhúzásával edzőszoba, orvosi szoba és egyéb helyiségeket lehetne kialakítani. Amint tavasszal engedi az időjárás nekilátunk a munkálatoknak és szeretnénk a közeljövőben ezeket a terveket megvalósítani.

Így nézne ki a stadion pályáinak elosztása

Hogyan értékelnéd a megyei I. osztályú felnőtt csapat kiváló szereplését?

Nagy öröm, hogy a csapat vezeti a bajnokságot és egy döntetlen mellett az összes mérkőzését megnyerte, vereséget pedig nem szenvedett. A 2019-es évhez képest nem változott nagyon a játékoskeretünk, ami jól mutatja, hogy mennyire fontos a csapategység. 2020-ban egymásra találtak a fiúk, küzdenek egymásért és a szurkolókkal is egy hullámhosszon vannak. Minden bizonnyal együtt marad a játékoskeret és az edzői stábban sem tervezünk változást. A felnőttek kerete igen szűk, ezért tervezzük télen néhány játékos leigazolását. Úgy gondolom, hogy a mostani siker egy hosszútávú munkának a részeredménye, amihez kellett a játékosok jó teljesítménye, a klub elnökségének, edzőinek és a város vezetőinek a munkája.

Kapcsolódó cikk
Filus Gábor: „Nem kellett másra koncentrálnunk csak az edzésmunkára”
Filus Gábor: „Nem kellett másra koncentrálnunk csak az edzésmunkára”
Rég nem látott őszi szezont futott a Kiskőrösi LC együttese. Igaz, még lett volna hátra három mérkőzés, de így is...

Fontos megemlítenem, hogy a felnőttek mellett az összes többi csapatunk is a dobogós helyekért küzd. A bajnokság előreláthatólag január utolsó hétvégéjén elkezdődik és az elmaradt mérkőzések pótlásával együtt, igen hosszú tavaszi szezon elé nézhetünk.

A szurkolóknak és a sportbarátoknak boldog új évet kívánok! Nagyon várjuk a szurkolókat tavasszal is a mérkőzéseinkre, és azt megígérhetem, hogy nem fogjuk alábbhagyni. Aki felhúzza magára a kiskőrösi mezt, az szívét-lelkét kiteszi majd a pályára.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS