2020-as visszatekintő interjú Fábián Sándorral, Tabdi polgármesterével. Beszélgettünk a folyamatos beruházásokról, jövőbeni tervekről, rendezvényekről és a koronavírusról is.

Az elmúlt évet teljesen felborította a koronavírus. Hogyan néztek szembe a járvánnyal?

Nagymértékű beavatkozásra nem volt szükség, nem volt igény rá. Azt gondolom, hogy a legnagyobb kárt és a legnagyobb problémát a közösségi rendezvények és a közösségi erő tekintetében okozott. Legyen szó akár egyházi, akár közösségi, vagy családi rendezvényekről, minden területen problémát jelent. Mondhatnám úgy is, hogy a híres tabdi összetartás szenvedte meg legjobban.

-Hirdetés-

A betegséget nem vettünk észre, hogy jelen lett volna a településen az első hullámban. Nem is volt esetünk. A második hullámban már van, többen át is estek rajta. De kirívóan nagy problémával, vagy egészségkárosodással járó betegségről nem tudunk.

Kapcsolódó cikk
Tabdi összetartást tanúsított a vírushelyzetben is
Tabdi összetartást tanúsított a vírushelyzetben is
Az év végéhez közeledve mindannyian számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről. Ahogy egyéni életünket átgondoljuk, úgy a szűkebb környezetünk problémái,...

Hogyan alakultak az éves rendezvényeik?

Nem volt még egy olyan év, amikor nem tudtunk rendezvényt tartani: Falunapot, Szüreti napot vagy éppen adventi megemlékezést. Nem tudtunk továbbá Mindenki karácsonyát, Idősek Napját sem tartani. Félő, hogy ez a rengeteg közösségi rendezvény, ami kimaradt a tavalyi évből, nem vezet-e oda, hogy az emberek megszokják és rájöjjenek: ezek nélkül is lehet élni. Kérdéses, hogy ez a vírus mennyire fog behatni majd a későbbiekben a falu mindennapi életébe, mennyire lesz közösségromboló hatása.

A juniális alkalmából főzőversenyt is hirdettek idén

Ezért úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk az Idősek Napját elhalasztani. A képviselő-testület összefogott és egy közös főzés után megvendégeltük minden idős lakosunkat. Egy csomagban kiszállítottuk számukra az ebédet. Előzetesen már felmértük az igényt, és elmondható, hogy 99 százalékuk igényelte ezt a gesztust.

Kapcsolódó cikk
Szépkorúak különleges köszöntése Tabdin
Szépkorúak különleges köszöntése Tabdin
Nem a hagyományoknak megfelelő módon került sor a szépkorúak köszöntésére december 5-én Tabdin. Kiss Gábor, Kothencz-Szlama Edina, Szaporán Móni, Kiss...

A járvány miatt érintette-e valamelyik beruházásukat negatív döntés?

Nem tapasztaltunk és nincs tudomásunk ilyen döntésről. Nyilván mi is látjuk, és halljuk a média híreit. Aggódva figyeljük az iparűzési adóval kapcsolatos felvetéseket, de mi egy kis parányi szelete vagyunk ennek az országnak. Tehát úgy gondolom, hogy nem rajtunk fog múlni bármi is.

Elmondhatom, hogy az iparűzési adóból befolyt bevételeket igyekeztünk mindig olyan fejlesztésekre fordítani, amelyre nem voltak pályázati források: olyan beruházásokra, amelyek nem igényelnek többletköltséget a fenntartási időszakban. Járdákra, utakra vagy éppen közmű fejlesztésre. De vásároltunk ingatlant is annak céljából, hogy iparterületet hozzunk létre.  Az óvoda belső felújítását is így oldottuk meg: 40 éve nem volt ilyen munkálat az intézményben, ezért amikor bezárt az óvoda, rögtön neki is álltunk a munkálatoknak. Így szeptemberre egy ragyogó új óvodát tudtunk megnyitni.

Így minket, rendkívül érzékenyen érintene, ha egy részéről is le kellene mondanunk. Emellett elmondhatom, hogy az előző évek eredményes gazdálkodása mellett, a vállalkozók sikeressége miatt, jelentős többletforrásunk is volt.

A beruházások– jól látható módon – folyamatosan zajlottak. Milyen fejlesztést emelne ki?

Azt gondolom, hogy a beruházásaink a maguk ütemében lefolytak, vagy éppen zajlanak. Egyetlenegy TOP-os pályázatunk van folyamatban.

Ami az itt élők életét nagyban megkönnyíti, az új orvosi-és fogorvosi rendelő. A rendelőnk egy több évtizede kialakított épületben előnytelen berendezéssel és kialakítással üzemelt. Külön volt a fogorvosi rendelő, ami egy még régebbi épületben volt. Ezt a problémát orvosolta a képviselő-testület azzal a döntésével, hogy össze kell vonni a két ellátást. A régi orvosi rendelő és szolgálati lakás helyén alakítottuk ki az új orvosi- és fogorvosi rendelőt. Ennek egy nagy része a TOP keretein belül – egészségfejlesztés és energetika – valósult meg, valamint jelentős önerőt tudtunk hozzárendelni a projekthez. A fogorvosi rendelő működéséhez jelenleg személyi feltételek hiányoznak, de teljesen új berendezéssel és eszközökkel tud elindulni.

Szkenderovits Lajosné, Font Sándor, Fábián Sándor, Rideg László és Szlama Edina átadás közben

A másik olyan beruházás, ami a mindennapi életünket megkönnyíti az a közlekedésfejlesztési pályázatunk. Egy nagyon régi igényt és követelményt tudtunk megvalósítani azzal, hogy egy gyalogos átkelőhely került kiépítésre az iskola és az étterem között. Így az intézmények biztonságosan megközelíthetővé váltak. A Dózsa György utcának a főútra történő rávezetését is sikerült megoldanunk. Nagyon fontos, hogy biztonságosan tudunk innentől becsatlakozni a 4 számjegyű útra, ami egyébként egyre nagyobb forgalmat bonyolít le.

A tél folyamán fogunk kialakítani egy új mini bölcsődét, TOP forrásból, és reményeink szerint szeptembertől használatba is tudják venni az új intézményt.

2020-ban átadásra került a felújított óvoda is

Jónéhány utat is építettünk az elmúlt években és 2020-ban is. Példának okáért megemlítem, hogy a Rákóczi utca, a Jókai-dűlő egy része, a Vasút utca 2. szakasza, a Táncsics utca teljes egészében leaszfaltozásra került. Tehát ilyen tekintetben is elég sok fejlesztést tudtunk megvalósítani.

A Magyar Falu Programban nyertünk forrást az óvoda udvarának felújítására, és szintén ebből a forrásból járdakialakításra, és orvosi műszerekre is nyertünk pénzt.

Legutoljára hagytam a közel 8 hektáros iparterület kialakítását, amely jelenleg közbeszerzés alatt áll, így reményeink szerint, egy minden közművel ellátott, bekerített ipari park fog elkészülni legkésőbb júniusig. A park használatára jelenleg már öt jelentkezőnk is van.

Kapcsolódó cikk
Tabdi 70. évfordulója alkalmából átadták az új orvosi rendelőt és a felújított óvodát is
Tabdi 70. évfordulója alkalmából átadták az új orvosi rendelőt és a felújított óvodát is
2020.szeptember 26-án ünnepli Tabdi 70. évfordulóját, mely alkalomból a átadták modern, és akadálymentesített orvosi-, és fogorvosi rendelő valamint a teljeskörűen...

Milyen távolabbi fejlesztési terveik vannak?

Nyújtottunk be elképzelési terveket a megyei önkormányzathoz. Prioritást élvez a kerékpárút kivitelezési tervünk, ami a tabdi elágazástól tovább indulna Csengőd és Akasztó irányába. Továbbá szeretnénk néhány közintézményt napelemmel ellátni, hiszen már három önkormányzati ingatlanon jelenleg is van. Ebben a tervben az új orvosi rendelő, az új bölcsőde illetve a szociális szolgáltató épülete szerepel.  

A tavalyi évben volt olyan időszak, hogy 7-8 beruházásunk folyt egyszerre. Tehát egy nagyon dolgos éven vagyunk ismét túl.  

MEGOSZTÁS