A Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (BÁCSHOSZ) alighanem a megye legnépesebb szövetsége, hiszen jelenleg is 70 horgászegyesület és mintegy 33 ezer horgász érdekképviseletét látja el. Több mint negyven év alatt nőtt ekkorára a létszám, hiszen 1977-ben, amikor a jogelőd szervezet megalakult, 36 egyesület és 12 ezer fő horgászott szervezett keretek között.

Hogy milyen volt a 2020-as esztendő a megye horgászai számára, arról Kovács Gergely, a BÁCSHOSZ halgazdálkodási szakügyintézője tájékoztatott.

-Hirdetés-

A tavalyi év a horgászok életében is különleges volt az ismert okokból. Habár kissé megváltozott körülmények között, de a megye horgászai egész évben hódolhattak kedvtelésüknek. Ehhez a szabadtéri rekreációhoz a 67 828 kilogramm méretes ponty szövetségi halasításokon kívül az Agrárminisztérium és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is támogatást nyújtott az intervenciós haltelepítésekkel. Ebben a programban a BÁCSHOSZ kezelésében lévő halgazdálkodási vízterületekre 100 683 kilogramm háromnyaras pontyot telepítettek.
Nyáron bepótoltuk a tavasszal elmaradt horgászversenyeinket, amelyeken megyénkből is szépszámú versenyző vett részt – mondta Kovács Gergely.

Kapcsolódó cikk
A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület 2020-ban, minden kitűzött célját sikeresen teljesítette
A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület 2020-ban, minden kitűzött célját sikeresen teljesítette
A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület a térség egyik legrégebbi egyesülete. 1967. január 22-én alakult néhány kiskőrösi és soltvadkerti, horgászni szerető személy...
Megtudtuk azt is, hogy az utánpótlás támogatására és ösztönzésére nagy hangsúlyt helyez a MOHOSZ is, és különböző pályázatokkal segíti a szövetségi és egyesületi ifjúsági munkát. Ebben az évben sajnos még nehezebb volt a gyermekeket a horgászat szépségeivel megismertetni – tette hozzá a szakügyintéző.

A BÁCSHOSZ 2020 tavaszán is folytatta az anyahalbefogási kötelezettségét, amelynek részeként igyekezett kiszolgálni a különböző halszaporító tógazdaságok igényeit megfelelő mennyiségű és minőségű anyahalakkal. Ez a tevékenység többek közt olyan preferált halfajokat céloz, mint a balin, a compó, a dévérkeszeg, a jászkeszeg, a márna, a menyhal, a paduc, a széles kárász és a dunai vadponty – sorolta Kovács Gergely –, amelyeknek a BÁCSHOSZ egyúttal elismert tenyésztő szervezete is. Ebben az évben már sikeresen átadtunk a Mega­fish Kft. számára 10 kiló balint és 13 kiló paducot, a Tógazda Halászati Zrt.-nek 50 kiló dévérkeszeget azzal a céllal, hogy az anyaállományt továbbszaporítsák. Hangsúlyozta, hogy a szövetség a hatósági engedéllyel rendelkező halászatok során minden szabályt betart, ezért a tevékenységük jól elkülöníthető a rapsicok módszereitől.

Ezek a jelek a passzív módszereknél jól láthatóan rögzítve vannak az eszközökön. Aktív egyenáramú halászat esetében a halászó engedélyes, „halkutatás” feliratú láthatósági mellényben dolgozik, és a tervezett munkálatokat előzetesen bejelenti az illetékes hatóságoknak – tudtuk meg Kovács Gergelytől.

Kapcsolódó cikk
Az Akasztói Sporthorgász Egyesület taglétszámot tekintve, Bács-Kiskun megyében a legjobbak között szerepel
Az Akasztói Sporthorgász Egyesület taglétszámot tekintve, Bács-Kiskun megyében a legjobbak között szerepel
Az Akasztói Sporthorgász Egyesület 1968-ban alakult – mesélte Suhajda Antal, az egyesület vezetője. A horgász létszám folyamatosan nő.  Az Akasztói...
Menyhalat telepítettek a bajai és paksi Dunán.

A tavalyi év elején végzett sikeres menyhalanya-befogási tevékenységnek köszönhetően májusban a BÁCSHOSZ előnevelt menyhalat telepített az általa halgazdálkodási kezelésben lévő Baja-Dunára (1493–1465 fkm) és a Paks-Dunára (1564–1520 fkm). Mindkét víztest esetében 5000-5000 menyhalat helyeztek a folyamba. A halakat a bajai Megafish Kft. termelte és szállította.

Forrás: bacskiskun.hu
Kiemelt kép: shutterstock