Az Akasztói Sporthorgász Egyesület 1968-ban alakult – mesélte Suhajda Antal, az egyesület vezetője. A horgász létszám folyamatosan nő. 

Az Akasztói Sporthorgász Egyesület felnőtt horgászok tekintetében 2020-ban mintegy 70 fővel nőtt, így a jelenlegi taglétszámunk 899 fő. Az ifjúsági horgászok létszáma 30 fő, a gyermek létszám pedig 130 fő körül mozog az utóbbi évek átlagában.
A gyermeklétszám az egyesület létszámához viszonyítva is szép eredménynek látszik. Véleményem szerint, ez köszönhető a jól szervezett ifjúsági munkának, de annak a ténynek is mindenképpen, hogy azon kevés egyesület közé tartozunk, akik bevállalták a vizsgáztatásokkal járó ceremóniát.

Kapcsolódó cikk
Az Akasztói Sporthorgász Egyesület jelenleg 823 regisztrált taggal működik
Az Akasztói Sporthorgász Egyesület jelenleg 823 regisztrált taggal működik
2020. február 23-án vasárnap délelőtt tartotta évi rendes közgyűlését az Akasztói Sporthorgász Egyesület Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Az...
-Hirdetés-

Gazdasági felelősünk Orbán Gábor. Szinte éjt-nappallá téve dolgozik, hogy a horgászokmányokhoz mielőbb hozzájusson a tagság. Továbbra is Bács-Kiskun megyében a hetven egyesületéből, taglétszámot tekintve a legnagyobbak között tartanak bennünket számon. 

Az egyesület saját vízterülettel nem rendelkezik. Horgászaink a Kunsági Öntöző Főcsatornán, a Duna-völgyi főcsatornán (DVCS) és a Panyi szigeti horgásztavon (Akasztó Község Önkormányzatától béreljük) horgásznak nagy többségükben. Örömmel mondhatjuk, hogy horgászvizeink népszerűek a térségben.

Legnépszerűbb horgászvizek Magyarországon a fogás (2019-es adatok) tekintetében:

  1. DVCS 7389 kg
  2. Kunsági 2172 kg
  3. Panyi 985 kg
  4. Balaton 412 kg
  5. Fűzvölgyi csatorna 342 kg
  6. Duna-Paks 324 kg
  7. Vadkerti tó 300 kg
  8. V-ös csatorna 228 kg

Elmondható, hogy a haltelepítéseket a Bács-Kiskun Megyei Horgász Szövetség végzi az egyesületünk bevonásával.

Ebben az évben is a szokásos telepítéseken túl, mely mintegy 2000 kg volt, úgynevezett intervenciós haltelepítés is történt a MOHOSZ-nak köszönhetően.
A MOHOSZ, a koronavírus járvány miatt, megsegítette a haltermelő szervezeteket összesen 800 millió Ft-al. Ez a döntés mintegy 1500 halászati és 2500 halgazdálkodási munkahely megtartását segítette országosan. Ez még jelentősen növelte nálunk is a telepített halak mennyiségét. Így a DVCS akasztói szakaszán további 2400 kg, három nyaras ponty került a vízbe.

Szabadidő sportról lévén szó, ráadásul a horgászat egyéni sport, így nem befolyásolta az egyesület programjait az idén eluralkodó pandémiás helyzet. Minden tervezett rendezvényünket meg tudtuk tartani. Legnagyobb előkészítést és munkát a nyári horgásztábor megszervezése igényelte.

“Aszódi István” Gyermek és Ifjúsági Horgász és Környezetvédelmi Tábor

A vírushelyzetben is sikeresen megtartottuk július 06-tól 11-ig az “Aszódi István” Gyermek és Ifjúsági Horgász és Környezetvédelmi Tábort, mely 30 gyermek és 15 felnőtt segítő bevonásával zajlott. A tábor sok élménnyel gazdagította a résztvevő gyermekeket. Ez a Magyar Országos Horgász Szövetség HUNOP pályázatán elnyert 664.000 Ft, a BÁCSHOSZ-tól nyert 120.000 Ft, valamint egyesületi támogatással valósult meg. Egy fürdő konténert is vásároltunk 1.2 millió Ft értékben a gyermekek tisztálkodásának biztosítása érdekében.

Kapcsolódó cikk
Harmincegy gyermek volt az akasztói horgásztáborban
Harmincegy gyermek volt az akasztói horgásztáborban
Az Akasztói Sporthorgász Egyesület szervezésében idén is megrendezésre került július 6-11-ig az Aszódi István Gyermek, Ifjúsági Környezetvédelmi és Horgásztábor. Az...

A horgásztábor volt az idei évben a legnépszerűbb programunk.

Ízelítő a tábor programjai közül.
Elméleti és gyakorlati foglakozás horgászat alapismeretek, hazai halfajok ismertetése, kötések, szerelések, saját készségek összeállításának gyakorlása, horgász készségek összeállítása, etetőanyag előkészítése.
A Kunsági Öntöző csatornán a horgászhelyek bejárása, bemutatása.
A “Tábor legjobb horgásza” verseny meghirdetése korosztályonként és nemenként.
A Kunsági Öntöző csatornán keszeg félékre, bemutató horgászat “snecizés” és “spiccbotozás”, elméleti foglalkozás általános horgászismereti és jogi ismeretek.
Elméleti és gyakorlati foglalkozás: szerelések és kötések fenekező készségekhez benne  feeder szerelés.
A tavalyi horgászat rejtelmeinek bemutatása, Bognár tavon való horgászat.
A vízparton található gyógynövények, azok gyógyító hatásai.
A Nemzeti Park vetítéssel egybekötött előadása.
Elméleti és gyakorlati foglakozás, folyó vízi horgászat szépségei, Feeder horgászat bemutató és horgászat a Dunán. Vízitúra a Dunán, Dunaföldvárnál.
Horgászat az Akasztói Horgász Parkban. Elméleti és gyakorlati foglalkozás, halőrzés és tiltott horgászati eszközök, tudatos környezet védelem és környezetünk óvása. Vetélkedő általános horgászismeretekből. A “Tábor legjobb horgásza” verseny zárása, tábortűz családi este.
Táborzáró horgászverseny, sorsolás, horgászhelyek elfoglalása, mérlegelés, eredmény hirdetés korosztályonként és nemenként. Tábor értékelése, táborzárás, családi táborzáró ebéd.

Nem a tábor programja volt, de a 10 éves kort betöltő gyerekeknek lehetőséget biztosítunk vasárnap horgászvizsgán való részvételre.

Akasztói Sporthorgász Egyesület

Az idei év folyamán két helyi horgászversenyt tartottunk felnőtt és gyermek kategóriában.

A versenyek színvonalasak és egyre népszerűbbek.

Elmondható, hogy az egyesület a vírushelyzetben is a kitűzött célokat és feladatait eredményesen elvégezte, ide értve a horgászok Magyar Horgászkártyával, Állami Horgászjeggyel és fogási naplóval, valamint területi jegyekkel történő ellátását is.
Az egyesület ebben az évben sikeresen befejezte, a már öt éve végzett “Parlagfű” mentesítési pályázatból adódó feladatait, melyek a Környezetvédelmi Minisztériumtól elnyert mintegy 3,5 millió Ft-os keretösszegű pályázat (John Deere fűnyíró traktor és ipari fűkaszák) kötelezettségeiből eredtek. A következő években is folytatjuk ezt a tevékenységet.

Kapcsolódó cikk
Horgászbál a jótékonyság jegyében
Horgászbál a jótékonyság jegyében
Február 8-án este jótékonysági horgászbált tartottak az Akasztói Faluházban. A két főszervező Balogh Csilla és Szekeres Éva fejében tavaly novemberben...

Az előttünk lévő esztendőben az egyesület céljainak teljesítése fontos feladatunk lesz.
A Magyar Országos Horgász Szövetség bevezeti a HORINFO rendszerében az elektronikus területi jegy kiadási rendszert, az elektronikus horgászvizsgáztatást, melyre az egyesületnek a felkészülést elkezdte.
A horgásztag társainkat horgász okmányokkal zökkenő mentesen el kell látnunk továbbra is.
Szeretnénk helyi horgászversenyeinket négy alkalommal megrendezni. A megyei gyermek és felnőtt versenyeken eredményesen részt venni.
A Gyermek és Ifjúsági Horgász és Környezetvédelmi Tábort július második hetében szeretnénk megtartani.
Terveink között szerepel továbbá a szokásos haltelepítéseken való részvétel, a vízterületekhez vezető utakat karbantartása és a vízpartok a lehetőségeinkhez mérten rendben tartása. Ehhez kérjük a horgász társadalom támogatását és segítségét.

Szeretném megköszönni mindazoknak, akik bármilyen módon segítették egyesületünk tevékenységét, működését gondolok itt:

  • azoknak, akik a nyári horgásztábor megszervezésében, munkájukkal lebonyolításában részt vettek, a vállalkozásoknak, melyek anyagi támogatásukkal, segítették a rendezvény sikerét
  • azoknak, akik az útjavítások szervezésében  és a társadalmi munkákban részt vettek, akik a horgászversenyek lebonyolítását segítették
  • társadalmi megbízású halőreink és még egyszer a vezetőség egész éves munkáját.

Kiemelném és megköszönném Darin Sándor, a halőrök vezetőjének munkáját, aki a halőrzésen kívül minden munkából kivette a részét. Sokat segített még Schütz Mátyás, Suhajda Csaba, Nagy Ferenc is. Továbbá Hrk János munkáját, aki az eddigi jogszabály változások, módosítások lebonyolításának feladatán túl az ifjúsági munkából – verseny szervezés, felkészítés, horgásztábor lebonyolítása- és a parlagfű program lebonyolításából is jelentős segítséget nyújtott. János sajnos ez évben eltávozott közülünk, nagy űrt hagyva maga után. Ezúton is köszönjük, az egyesület érdekében végzett 18 éves lelkiismeretes munkáját. Örökké hálásak leszünk neki érte.

Kapcsolódó cikk
Hrk János emlékére
Hrk János emlékére
Turán István helytörténész írása, gondolatai  Nekrológot írni személyes érintettség esetén nem könnyű… Az is igaz, nem sok tapasztalatom van ebben...

Köszönöm Orbán Gábor gazdasági felelős egyesületünk életében végzett tevékenységét. A horgászjegyek kiadása végig zökkenőmentesen folyt és már az év első napjaiban hozzájuthattak az engedélyhez azok, akik a téli napokban is rendszeresen látogatják a vízpartot. Mindezen túl folyamatosan részt vett a halőrzés szervezésben, a parlagfű program lebonyolításában és minden egyesületi rendezvényen megmozduláson, mint a környezetvédelmi nap, társadalmi munkák, horgászversenyek, halőrzés, horgász vizsgák, a horgásztábor megszervezése és lebonyolítása.

A horgász társaknak üzenjük, hogy közeledik a 2020. évi fogási naplók leadás ideje 2021. február 28-a. Minden horgásznak halfogásban Gazdag, Boldog Újévet!

MEGOSZTÁS