A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület a térség egyik legrégebbi egyesülete. 1967. január 22-én alakult néhány kiskőrösi és soltvadkerti, horgászni szerető személy szervezésében. Kezdetben 40-50 fős taglétszámmal. Saját anyagi hozzájárulással telepítettek néhány mázsa halat, az egyébként nagy kiterjedésű soltvadkerti tóba. A sikeres halfogások egyre vonzóbbá tették a térségben a horgászatot, és a Vadkerti-tavat, mint horgász vizet, így ma már az egyesület 430 fő körüli létszámmal működik.
Ungvári Ferenc, a horgászegyesület alelnöke összegezte a 2020-as évüket, programjaikat.

Folyamatos a tagfelvételi kérelem a Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesületbe, de a Vadkerti-tó adottságai meghatározzák, hogy körülbelül mekkora létszámot tud egy időben fogadni, ugyanis a parti horgászhelyek végesek. Természetesen a csónakból történő horgászatra ez nem igaz, de nem mindenki szeret és tud csónakból horgászni.

Örvendetes az elnökség számára, hogy egyre több fiatal jelentkezik tagnak, így nem egy elöregedő egyesület vagyunk.
-Hirdetés-

Nyitott a vezetés a fiatalok felvételére, mivel biztosítják a megújulást és szemléletváltást. Egyre többet teszünk a horgászat népszerűsítésért a fiatalok körében. Egy olyan szabadidős tevékenységet népszerűsítünk és mutatunk be, amit a szabadban, friss levegőn, szép és rendezett környezetben, csodálva a természetet, az élővilágot és a teljes ökoszisztémát, ami körül vessz bennünket, lehet űzni. Az sem elhanyagolandó, hogy ennek a sportnak is van egy adrenalin fokozó hatása, mivel bármelyik pillanatban lehet kapás, ami a horgászat lényege.

A fenti célok elérése érdekében az egyesület minden évben két gyermek horgásztábort szervez 7-14 éves korosztályig, jellemzően 20-22 fős létszámmal.
Kapcsolódó cikk
Horgásztábor a Vadkerti-tónál – a második turnusra még lehet jelentkezni!
Horgásztábor a Vadkerti-tónál – a második turnusra még lehet jelentkezni!
A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi HE szervezésében horgásztábor volt a Vadkerti-tónál július 6-10-ig. A horgásztábort gyermekek részére hirdették meg, akik közül 23-an...

A 2020-as évben az oktatást Barna Lajos versenyhorgász tartotta, a horgászjelöltek nagy megelégedésére. Jól felépített tematika szerint elméleti oktatás, majd gyakorlati bemutató, és a nagyon várt horgászat volt minden nap, a hét mind az öt napján. A gyerekek biztonságát több segítő biztosította a vízparton. Minden nap hűtött ital, ebéd és gyümölcs biztosítva volt számukra. A táborok anyagi hátterét részben a szülők, nagyobb részben NEA-s pályázaton nyert összegből finanszírozta a horgászegyesület.

A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület minden év májusában szervez kötelező környezetvédelmi napot a tagok részére.

Jellemzően nagyobb takarítás, nádvágás és a horgász állások kitakarítása, rendbetétele történik meg ilyenkor. A következő hétvégén szezonnyitó horgászversenyt szoktunk szervezünk a tagoknak. A verseny előtt szokott megtörténni az év első haltelepítése is.

Kapcsolódó cikk
114 kg halat fogtak a Vadkerti tavon rendezett horgászversenyen
114 kg halat fogtak a Vadkerti tavon rendezett horgászversenyen
A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület június 28-án horgászversenyt rendezett a Vadkerti-tón. A versenyre benevezett 56 horgász 4 kategóriában mérte össze erejét....
A Vadkerti-tó halállománya változatos úgy méretben, mint fajtában. Legnagyobb állomány pontyból van, és ezt is telepítünk legtöbbet.

2020-ban 16.500 kg hal került a vízbe, és ebből nagyjából 13.500 kg volt három nyaras, a többi két nyaras. Szerencsés évünk volt tavaly, mivel sikerült egy MOHOSZ pályázaton nyerni 70%-os támogatás mellet 5.600 kg három nyaras pontyot, melyek 3-4 kg köztiek voltak. A másik nagy állomány a vízben a süllő, csuka, amúr, kárász és keszeg félék, valamint sajnos a törpeharcsa.

Kapcsolódó cikk
Haltelepítés a Vadkerti-tónál: 60 mázsa háromnyaras ponty került a vízbe
Haltelepítés a Vadkerti-tónál: 60 mázsa háromnyaras ponty került a vízbe
A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi HE szervezésében őszi haltelepítés volt a Vadkerti-tónál október 12-én. Gyönyörű háromnyaras pikkelyes és nemesített tükörpontyok kerültek a...

A tavalyi utolsó haltelepítést követően, november végén ismét rendeztünk egy „Halászlé kupa” nevű horgászversenyt, amelyen szép számban megjelentek horgászaink, köszönhetően a barátságos időnek és telepítés utáni fogási esélynek.

Összességében a 2020-as évről elmondhatjuk, hogy minden tervünket sikerült megvalósítanunk.

A jövőt illetően, 2021-es évben az egyesületnél elnökségválasztás lesz, de a jelenlegi vezetésből többen nem kívánnak indulni a választáson. Ennek ellenére továbbra is ugyanúgy végezzük a dolgunkat, mivel egy év program nélküliséget, több év alatt lehet csak pótolni, és ez nem engedhető meg számunkra.

A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület minden tagjának és családjának, valamint minden embernek békés, boldog új évet kívánok.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS