Az elmúlt napokban, hetekben Kiskőrös területén több helyen szembesülhettünk fakivágásokkal, ifjítási munkálatokkal. Ez a fakivágások, ifjítások időszaka. Szerencsére, ezek nem azt jelentik, hogy ennyivel kevesebb fa lesz a városban, hiszen ezek helyére új, egészségesebb, a környezeti adottságokhoz megfelelőbb fák kerülnek majd elültetésre. A munkálatokról, a Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Schäffer Tamás adott részletesebb tájékoztatást. 

Ezeknek most van itt az ideje, mondta Schäffer Tamás. A favágási és ifjítási munkálatokat vegetációs időszakon kívül lehet végezni, ami most van. Mindig meg szoktuk várni azt az időt, amikor a fák az életciklusukat tekintve eljutnak abba az időszakba, amikor pihennek. Ez a téli időszakban van. Megvárjuk, míg elhullajtják a lombot és utána szoktunk ilyen jellegű munkálatokat végezni. Akár fakivágási, akár ifjítási munkálatokról legyen szó. Most, ebben az időszakban mind a kettőt végzi a Kőrösszolg Nonprofit Kft. Több helyütt is vágtunk ki olyan fákat Kiskőrösön, amiket sajnos már nem lehetett megmenteni.

Megmenthetetlen fákat vágtak csak ki, melyek pótolva lesznek
-Hirdetés-

Ilyen volt az a fasor is, ami a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a Tourinform iroda, és a Petőfi Sándor út között állt. Tavalyi évben megpróbáltuk a főtéri faifjítási projekt keretében ezeket a fákat is kezelni, megmenteni visszavágással. Próbáltunk egy utolsó esélyt adni annak, hogy meg tudjanak újulni, de sajnos néhány végérvényesen elszáradt, a többi pedig a száradás végső stádiumának jeleit mutatták. Ezeket a fákat már nem lehetett megmenteni.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Petőfi Sándor út közötti fák angy része is kivágásra került
Más probléma miatt kerültek kivágásra a Liget utcában a platánfák.

Azok a fák egész egyszerűen túlnőttek ahhoz a helyhez, ami anno életterükül lett szánva. Ahhoz képest, túl nagy lombkoronát, és ugyanakkora gyökérzónát növesztettek az évek során. Elsősorban ez utóbbi volt, ami már kezelhetetlen problémát teremtett. Mind az útburkolatot, mind a járdát teljes egészében tönkretették olyannyira, hogy ezeket a közlekedési felületeket a közeljövőben fel is kell újítani.
De nemcsak ezeket tették tönkre, hanem a gyökerek több helyütt benyúltak a házak alá is. Van épület, amit szabályosan megemeltek, statikai repedések jelzik ezeknek a nyomait, illetve az épületek közmű rendszerébe is benőttek a gyökérzetek. Nem tudtuk már sajnos ezt a platánsort megtartani a fenti okok miatt, így ezt szükségszerű volt kivágni.

Kapcsolódó cikk
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Tönkretett, púpos járdák, gyökerek a lakásban, eldugult csatornák: évtizedes problémát old meg a városvezetés a Liget utcában azzal, hogy kivágja...

Szintén túlnőtt fák voltak az erdőtelki óvoda mellett, melyek kivágása szintén elkerülhetetlen volt, hiszen veszélyeztették az óvoda épületét és a közbiztonságot.

Ezekkel párhuzamosan zajlanak a faifjítási munkálatok is.

A főtérhez kapcsolódóan, a város kemencéje körüli fák ifjítása történt most a napokban. A nagyobb viharok több ágat is megrongáltak, amik életveszélyessé váltak.  

A város kemencéjénél is történtek ifjítási munkálatok

Ehhez hasonló visszavágási munkálatokat fogunk még elvégezni a Kossuth Lajos utcában is. Itt egy szintre fogjuk összevágni az ottani fasort.

Ami még szintén ebben az időszakban, ezeknek a munkálatoknak az első momentumaként zajlott, azok a fakivágások, amik a Petőfi Szülőház udvarában történtek. Itt, a növényzet teljes megújítására kerül majd sor. Nem őshonos, tehát idegenhonos illetve invazív fák és egyéb fás szárú növények voltak az udvarban, amik nem passzoltak semmilyen módon a teljes megújításra kerülő Szülőház udvarához. Illetve, ezek közül is volt nem egy, ami túlnőtt, és a legutóbbi nyári nagy viharok során sérülés keletkezett rajta. Félő volt, hogy ezek vagyoni és életveszélyt okozhatnak a környezetükben. Ezeknek a fa illetve fás szárú növényeknek a pótlása is meg fog történni, a megújult udvarban.

A Petőfi Szülőház udvarában, és a kerítés előtt is kivágták a növényzetet
Hasonlóan minden olyan helyhez, és itt a Liget utcát ki kell emelnem, ahol fakivágási munkálatok történtek, mindenütt pótolni is fogjuk azokat. Az lesz a következő munkafázisa ezeknek a fás szárú növényzeteknek a megújításában.
Kapcsolódó cikk
Másfél millió forintból, közel száz fa került pótlásra Kiskőrösön
Másfél millió forintból, közel száz fa került pótlásra Kiskőrösön
Kiskőrös Város több területén is  találkozhattunk a Kőrösszolg Nonprofit Kft. kertészeivel, akik faültetéseken dolgoztak.  Milyen munkálatokat is végeztek pontosan? Minek...

A tavalyi évben, ősz végén, tél elején is történtek már fapótlási munkálatok, amikről több alkalommal is hírt adtunk. A mostani fakivágásoknak a pótlására, még az idei év végén sor kerül, mondta Schäffer Tamás. De, hogyha minden jól alakul, még a tavaszi, rügyfakadást megelőzően elkezdjük ezeket az új faültetési munkálatokat.
Az Ültess Fát Mozgalomnak van egy nyertes pályázata, amiben kétszáz darab fa kihelyezését vállalták. Ezek a fák már megvannak, várják a kiültetést. Ennek a pályázatnak van egy előírása, miszerint ez közösségi faültetés formájába kell, hogy megvalósuljon. Ezt sajnos a járványhelyzet, a gyülekezési tilalom nem tesz lehetővé, így várják azt a pillanatot, amikor a közös faültetést meg tudják szervezni. Bízunk benne, hogy erre lesz alkalom még a tavasz folyamán.
A záportározó tó környezetében is több mint ezer fa került elültetésre a közelmúltban.

Kapcsolódó cikk
Több, mint ezer facsemete került elültetésre a záportározó tó környezetében
Több, mint ezer facsemete került elültetésre a záportározó tó környezetében
A kiskőrösi záportározó tó kapcsán, már több alkalommal említésre került, hogy amikor eljön az ideje, több mint ezer fát fognak...

Schäffer Tamás kiemelte, hogy ha a város közigazgatási területét összességében nézzük, akkor a kivágott fákhoz viszonyítva, nagyobb mennyiségű fa elültetésére kerül sor Kiskőrösön.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS