Mint arról korábban már beszámoltunk, szükségszerűvé vált a Liget utcai platánsor kivágása Kiskőrösön, mellyel évtizedes problémát oldott meg az önkormányzat a lakosok kérésére. A Kiskőrös területén kivágott fákat rendszerint a laktanyába szállítják, ahol faaprítékot készítenek belőlük, melyek egy részét intézményeikbe juttatják el, szükség esetén pedig szociális tűzifaként osztják szét a rászoruló családok között.  A Liget utcában kivágott platánfák törzsét ezúttal azonban a Wattay szakiskola asztalosai kapják meg faanyagként, melynek összevágását Maros Gábor kiskőrösi vállalkozó felajánlásba végzi Kudron Tamás képviselő közbenjárásával.

Domonyi László polgármester és Kudron Tamás képviselő a kiskőrösi laktanyában, ahová a városban kivágott fák kerülnek
-Hirdetés-

„Szemmel látható, kézzel fogható tény, hogy a Liget utcai platánfák kinőtték már a helyüket, ezért lakossági kérésre megkezdtük azok kivágását. Már azt is látjuk, hogy a járdát is fel kell szednünk, majd pedig újjá kell építenünk. Azt is el kell mondanom, hogy még nem fejeztük be a Liget utcai fakivágást azzal, hogy a Liget utcai víztoronyig elértünk. Folytatni fogjuk ezt az Árpád utca irányába is, mivel e két utca összetalálkozásánál sajnos nem tud elfolyni a belvíz. Megkameráztuk a rendszert, hogy lássuk, mi lehet a probléma. Akárcsak a járdát és az utat, úgy a belvízelvezető rendszert is teljesen tönkretették a platánfák gyökerei, ezért ezeket a fákat is ki fogjuk vágni. Ezt követően pedig a teljes belvízelvezető rendszert is újra kell építenünk. Azt a gyönyörű fasort, amit most ki kellett szednünk, hamarosan újraültetjük olyan fafajtákkal, amik már nem fogják tönkretenni az urbanizált lakókörnyezetet” –  jegyezte meg Domonyi László polgármester.

Kapcsolódó cikk
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Tönkretett, púpos járdák, gyökerek a lakásban, eldugult csatornák: évtizedes problémát old meg a városvezetés a Liget utcában azzal, hogy kivágja...

A Liget utcai fák kivágását néhányan nem tudták szó nélkül hagyni.

„Úgy láttam, hogy a téma néhány emberből heves indulatokat váltott ki a Kiskőrösön hallottam csoportban, ugyanakkor megnyugtatok mindenkit, hogy nem a városvezetésnek van szüksége ezekre a fákra. Ha körbenézünk a laktanyában, ahová a kivágott fákat szállítják a Kőröskom Kft. munkatársai, láthatjuk, hogy a faanyagok osztályozásra kerülnek. Ami tűzifának alkalmas, azokat legallyazzuk, majd a vastagabb részeket külön rakjuk és felkuglizzuk. Ezek egy része szociális tűzifaként kerül kiosztásra a rászorulók részére. 2020 októberében 171 családnak tudtunk így segíteni. Ez körülbelül 5-6 mázsa vágott fát jelent. A gallyakat pedig aprítógépünkkel aprítjuk le, mellyel a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolát, illetve a kollégiumot fűtjük. Ami pici felesleg marad, azt értékesítjük. Most egy kicsit bedugult az apríték piac, de minden egyes kis gallynak hasznát vesszük, nálunk nem vész kárba semmi. A kivágott fák jó célra vannak használva, akárcsak bármelyik másik fa, ami kivágásra került Kiskőrösön” – nyilatkozta Domonyi László polgármester.

Domonyi László polgármester 

A kiskőrösi laktanyába kerültek a Liget utcai fák is, melyek ezúttal nem tűzifaként, hanem asztalos faanyagként kerülnek felhasználásra Kudron Tamás képviselő közbenjárásának köszönhetően.

„Nagyon örülünk annak, hogy Kudron Tamás képviselő és Maros Gábor vállalkozó segítségével a Wattay szakiskolának is tudunk adni néhány darabot ezekből a nagyon értékes platánrönkökből, melyet az asztalos tanulók fognak tudni felhasználni. Maros Gábor egy igazán nemes gesztust tesz azzal, hogy térségünk legnagyobb fűrészgépével igény szerint felvágja ezeket a rönköket” – tette hozzá Domonyi László.

Kudron Tamás képviselő és Maros Gábor vállalkozó

„A Liget utcai fák kivágásáról értesülve megkeresett engem Maros Gábor vállalkozó, a Wattay egykori diákja azzal az ötlettel, hogy az önkormányzat adományozza oda a farönköket a Wattay iskolának további felhasználásra, melyet ők el is fogadtak.  Így a kivágott, de még jó minőségű platánfarönkök munkaanyagot jelenthetnek az iskolának. Gáborék olyan speciális gépekkel rendelkeznek, melyekkel ezeket a farönköket könnyedén méretre tudják darabolni. Ezzel a kezdeményezéssel kerestem meg Domonyi László polgármester urat, aki zöld utat adott az ötletnek. Itt szeretném megjegyezni, hogy a vállalkozó mindezt felajánlásba, ingyen és bérmentve végzi. Köszönjük a Kőröskom Kft.-nek, hogy a faanyagok rakodásában és szállításában segítségünkre voltak” – nyilatkozta Kudron Tamás képviselő.

A faanyag rakodásában és szállításában a Kőröskom Kft. munkatársai segítettek
Kapcsolódó cikk
Magyar kőrist és hársfát ültetnek a Liget utcai platánfák helyére az Ültess Fát Mozgalom Egyesület segítségével
Magyar kőrist és hársfát ültetnek a Liget utcai platánfák helyére az Ültess Fát Mozgalom Egyesület segítségével
A platánfák erős agresszív gyökérzettel rendelkeznek, melyek ha túl nagyra nőnek, az épített környezetben károkat képesek okozni. Ez nemcsak a...

MEGOSZTÁS