Egy korábban megjelent cikkünk olyan társadalmi problémákat hozott felszínre, amely többünket személyesen is érintett már valamilyen úton-módon, mint kiderült az a cikk megosztását követően a közösségi médiában. A kiskőrösi helyzetre megoldást kínálva a Kiskőrösi Kutyaiskolások 2021. február 6-án, szombaton délután kilátogattak a záportározó tóhoz. Példát mutattak társadalmi munkájukkal, kutyájuk és a környezet közti megfelelő viselkedés bemutatásával. A helyszínen, a megmozdulás kezdeményezője, Szentgyörgyi Alajos, a Kutyakiképző Iskola vezetője adott interjút.

Kapcsolódó cikk
Twilight Kiskőrös – egy futó gondolatai
Twilight Kiskőrös – egy futó gondolatai
Egyszer volt, hol nem volt egy futó a Zápor-körön péntek alkonyattájt. Az idő kellemesen csípős volt, a délutáni áztatós eső...
Szentgyörgyi Alajos, a Kiskőrösi Kutyaiskola vezetője

Olvastam Kutyifa Anikó, vira.hu internetes hírportálon megjelent cikkét, miszerint futás közben kóbor kutyák támadták meg őt a kiskőrösi záportározó tónál. A Kiskőrösön hallottam Facebook csoportban, a cikk alá sok komment érkezett hasonló esetekről beszámolva. Sajnos arról is többen írtak, hogy sok kutyaürülék található a záportározó tó környezetében. A számos, kutyákkal kapcsolatos problémákban kicsit érintve éreztem magam, mint a Kiskőrösi Kutyaiskola vezetője. Ezért, a kutyaiskolába járókkal megbeszélve, úgy döntöttünk, hogy szombaton az érintett helyszínre kilátogatunk. Feltakarítottuk az otthagyott kutyaürülékeket és egyéb szemeteket is.
Ezzel megpróbáltunk példát mutatni a felelőtlen kutyatartóknak is, hogy nekik sem telne többe a kutyasétáltatások alkalmával magukkal hozni zacskót, és összetakarítani a kutyájuk után otthagyott piszkot.
Sajnos rengeteg elhagyott flakont, üveget, szemetet is találtunk, amit most összeszedtünk. Ha már itt vagyunk, mondta Szentgyörgyi Alajos, összekötjük a kellemest a hasznossal és megragadjuk az alkalmat arra, hogy tartunk egy kutyakiképzést is idegen terepen, más ingerek között.

A Kutyaiskolások összeszedték a kutyaürülékeket és az egyéb hulladékot is

Nagyon hálás vagyok érte, hogy nemcsak a kutyaiskolába járó gazdák, hanem azok családtagjai is részt vesznek ezen a megmozduláson. Így közel 20-25-en jöttünk most ki a kiskőrösi záportározó tóhoz, hogy megtisztítsuk annak környezetét. Tizennyolc kutyát hoztunk magunkkal, akikkel demonstratív foglalkozást fogunk tartani.

-Hirdetés-

Kiemelte – én nagyon komolyan veszem a felelős kutyatartást és minden vele járó dolgot, és ezt a hozzáállást elvárom a kutyaiskolába járóktól. Jelen esetben is, mindenkinél itt van a kutyájának az oltási igazolványa, és minden esetben kutyaürülék összeszedésére alkalmas zacskót kell maguknál hordaniuk.

Olyan alapvető probléma van sok kutyatulajdonosnál, hogy nem pórázon sétáltatják a kutyájukat olyan közegben, ahol nem csak ők vannak.

Adott esetben gyalogosok, futók, biciklisek, kisgyerekek is ott tartózkodnak a közvetlen közelükben. Aki kutyát visz az utcára, és ez itt Kiskőrösön is egy önkormányzati rendelet, közepestől nagyobb testű kutyáig, és őrző-védő fajtacsoportba tartozik, pórázon kell sétáltatni. Ha szükséges, még szájkosár is kellene, hogy legyen a kutyán. Igaz, utóbbival nem minden esetben értek egyet, mert a kutya fajtája nem száz százalékosan ad bizonyságot arról, hogy valóban támadós, harapós. Ezt a kutya jelleme és neveltetése határozza meg leginkább. Illetve a szájkosárral elveszem a lehetőségét a saját kutyámtól, hogy adott esetben, egy kóbor kutya támadása során megvédje saját magát. Sajnos itt a záportározó tó körül is vannak olyan telkek, ahol nincs megfelelő kerítés annak érdekében, hogy a kutyák ne tudjanak kiszökni, és rátámadni az ide kilátogatókra.

A Kiskőrösi Kutyaiskolások a záportározó tónál

Nyomatékosítanám a pórázon való sétáltatás fontosságát.

Ugyanis, nem tudhatjuk, hogy a másik ember fél-e a kutyáktól, tart-e tőlük, vagy esetlegesen korábbi trauma érte-e, vagy magabiztos. Hatalmas problémát tud okozni már az is, ha egy kiskutya odaszalad váratlanul egy gyermekhez, aki nincs erre az ingerre felkészülve. Súlyos lelki traumát szenvedhet tőle a gyerek, ami a fejlődésében is nyomot hagyhat. Például ebből adódóan elkezdhet dadogni, amit szakemberek segítségével sem tud majd soha leküzdeni, vagy csak nagyon nehezen.
A kutyánk, akár mekkora testű lehet, az a mi, mint állattartók felelőssége, hogy sem a kutyánk ne tehessen kárt másban, sem más benne. Tehát, ha egy futóval vagy gyalogossal találkozunk sétáltatás közben, a kutyánkat jobb oldalunkra vesszük, és leültetjük addig, amíg a másik ember elhalad mellettünk. Így megakadályozva az esetleges támadásokat, megijedést.

Kutyakiképzés a kiskőrösi záportározó tónál

Amíg a Kiskőrösi Kutyaiskolások kint tartózkodtak a záportározó tónál, sajnos egy futó, bicikliző, sportoló ember sem fordult meg itt. Jó lett volna a kiképzés szempontjából, hogy a kutyák „éles” helyzetben tanulhassák meg a helyes viselkedést, és nem utolsó sorban, hogy az ide kilátogató emberek is megtapasztalják a tudatos, felelősségteljes kutyasétáltatást.

Szentgyörgyi Alajos az interjú végén kiemelte, hogy nagyon büszke a csapatára, és hálás nekik, hogy támogatták őt jó példamutatással, és részt vettek az összetakarítási „akcióban”.

A lelkes Kutyaiskolás csapat és kísérőik

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (43 db kép)
MEGOSZTÁS