A több mint kétszáz éves múltra visszatekintő kiskőrösi szőlőtermesztés és borelőállítás megfelelő jogalapot biztosít arra, hogy Kiskőrös is bekapcsolódjon az országos bortúrák történelmi állomásai közé, s hogy idegenforgalmi tőkét is kovácsoljon a még ma is sok család megélhetését biztosító bortermelésből.
Néhány éve Kiskőrös külön állomáshellyé vált a hagyományosan nyár végén megrendezésre kerülő Magyar Borok Útja Rallye elnevezésű országos autóversenyen, melyen színészek, újságírók és politikusok, barátságos megméretés közepette igyekeznek elnyerni a leggyorsabb versenyzőnek kijáró elismerést hazánk történelmi borvidékeit bejárva.
A másik, bárki számára elérhető borkóstolási alkalom a Szüreti Napokon megnyíló borutca, ahol a város borforgalmazó cégei vendégelik meg az arra járókat jófajta itókákkal.
Év közben az elmúlt század utolsó évében a Petőfi Szülőház szomszédságában megnyitott Kiskőrösi Borok Háza épületében kialakított történelmi és jelenkori bor és borászati eszközbemutató, valamint kóstolási lehetőség várja a város borai iránt érdeklődőket. A helyi Borok Háza kialakításának gondolatával egy időben a nagyobb pincészetek mellett, a kisebb tárolótérrel rendelkező termelőkben is felmerült az igény a borturizmus adta lehetőségek kihasználására, pincéjük borkóstolók tartásához való alkalmassá tételére.
Egy kellemes borozgatáshoz jól jön némi rágcsálnivaló is. Két sós sütemény receptjét hoztuk most el ez alkalomból.
SÓS RUDACSKÁK
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin,
- 0,5 kg túró,
- 30 dkg félfogós liszt,
- só
Elkészítése:
– A hozzávalókat jól összedolgozzuk, hűvös helyre tesszük, egy napig pihentetjük.
– Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és 1 cm szélesre vágjuk.
– Tepsibe rakjuk, világossárgára sütjük.
– A hozzávalókat jól összedolgozzuk, hűvös helyre tesszük, egy napig pihentetjük.
– Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és 1 cm szélesre vágjuk.
– Tepsibe rakjuk, világossárgára sütjük.
TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 1 pohár tejföl,
- 5 dkg élesztő,
- 10 dkg vaj,
- 1 tojássárgája,
- 3 evőkanál fehérbor,
- só,
- 30 dkg darált tepertő
Elkészítése:
– A darált tepertőt összekeverjük sóval, borssal. Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a bort, a vajat, a tojás sárgáját és a sót.
– Jól összegyúrjuk, nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk, megszórjuk tepertővel, majd újra összehajtjuk.
– Háromszor ismételjük meg, mindhárom kenés után fél-fél órát pihentetjük.
– Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük, tetejét késsel kockásra húzzuk, tepsibe tesszük, világos sárgára sütjük.
– A darált tepertőt összekeverjük sóval, borssal. Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a bort, a vajat, a tojás sárgáját és a sót.
– Jól összegyúrjuk, nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk, megszórjuk tepertővel, majd újra összehajtjuk.
– Háromszor ismételjük meg, mindhárom kenés után fél-fél órát pihentetjük.
– Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük, tetejét késsel kockásra húzzuk, tepsibe tesszük, világos sárgára sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: Bács-Kiskun Facebook oldala
-Hirdetés-