A több mint kétszáz éves múltra visszatekintő kiskőrösi szőlőtermesztés és borelőállítás megfelelő jogalapot biztosít arra, hogy Kiskőrös is bekapcsolódjon az országos bortúrák történelmi állomásai közé, s hogy idegenforgalmi tőkét is kovácsoljon a még ma is sok család megélhetését biztosító bortermelésből.

Néhány éve Kiskőrös külön állomáshellyé vált a hagyományosan nyár végén megrendezésre kerülő Magyar Borok Útja Rallye elnevezésű országos autóversenyen, melyen színészek, újságírók és politikusok, barátságos megméretés közepette igyekeznek elnyerni a leggyorsabb versenyzőnek kijáró elismerést hazánk történelmi borvidékeit bejárva.
 
A másik, bárki számára elérhető borkóstolási alkalom a Szüreti Napokon megnyíló borutca, ahol a város borforgalmazó cégei vendégelik meg az arra járókat jófajta itókákkal.
 
Kapcsolódó cikk
Nincs Szüreti mulatság borutca nélkül
Nincs Szüreti mulatság borutca nélkül
A járványhelyzetre való tekintettel a megfelelő távolságok és óvintézkedések megtartása mellett idén is kinyit a borutca kapuja, tájékoztatta portálunkat Nagy...
 
Év közben az elmúlt század utolsó évében a Petőfi Szülőház szomszédságában megnyitott Kiskőrösi Borok Háza épületében kialakított történelmi és jelenkori bor és borászati eszközbemutató, valamint kóstolási lehetőség várja a város borai iránt érdeklődőket. A helyi Borok Háza kialakításának gondolatával egy időben a nagyobb pincészetek mellett, a kisebb tárolótérrel rendelkező termelőkben is felmerült az igény a borturizmus adta lehetőségek kihasználására, pincéjük borkóstolók tartásához való alkalmassá tételére.
 
Egy kellemes borozgatáshoz jól jön némi rágcsálnivaló is. Két sós sütemény receptjét hoztuk most el ez alkalomból.

SÓS RUDACSKÁK

Hozzávalók:
  • 25 dkg margarin,
  • 0,5 kg túró,
  • 30 dkg félfogós liszt,
Elkészítése:
– A hozzávalókat jól összedolgozzuk, hűvös helyre tesszük, egy napig pihentetjük.
– Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és 1 cm szélesre vágjuk.
– Tepsibe rakjuk, világossárgára sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt,
  • 1 pohár tejföl,
  • 5 dkg élesztő,
  • 10 dkg vaj,
  • 1 tojássárgája,
  • 3 evőkanál fehérbor,
  • só,
  • 30 dkg darált tepertő
Elkészítése:
– A darált tepertőt összekeverjük sóval, borssal. Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a bort, a vajat, a tojás sárgáját és a sót.
– Jól összegyúrjuk, nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk, megszórjuk tepertővel, majd újra összehajtjuk.
– Háromszor ismételjük meg, mindhárom kenés után fél-fél órát pihentetjük.
– Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük, tetejét késsel kockásra húzzuk, tepsibe tesszük, világos sárgára sütjük. 
 
Jó étvágyat kívánunk!
 
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS