Mint minden év elején, így 2021-ben is aktuális lesz az adóbevallás, amelyet a NAV díjmentesen elkészít számunkra. Ilyenkor kell nyilatkozni arról is, hogy az adó 1 %-át melyik egyháznak és civil szervezetnek ajánljuk fel. Ez utóbbival kapcsolatban Molnár Elvirát, a Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetőjét kérdeztük.

Mit kell tudni civil szervezeti oldalról az 1 %-ok felajánlásáról?

Az SZJA 1 %-ot azok a civil szervezetek fogadhatnak, akik előzetesen regisztráltatták magukat fogadó szervezetként a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Erre minden évben, a tárgyévet megelőző szeptember 30-ig van lehetőség, az EGYREG nevezetű nyomtatványon. Az ÁNYK keretprogram keretein belül kell benyújtani a szervezeteknek, és ami nagyon fontos a szervezetek számára, hogy ezen az űrlapon jelölni kell, hogy „közhasznú tevékenységet végez-e a civil szervezet”. Itt szoktak lenni különböző kavarodások, mert a szervezetek egy része abban a TÉVHIT-ben él, hogy közhasznú jogállás szükséges a fogadó szervezet nyilvántartásba vételéhez. Ez azért téves, mert a közhasznú tevékenység ellátása, elvégzése a fontos, nem pedig a jogállás. A közhasznú tevékenységet a létesítő okiratban rögzített cél szerinti tevékenységekből tudják kinyerni a szervezetek. Ha ennek megfelelnek, akkor jogosulttá válnak, hogy benyújtsák ezt a kérelmet.

Minden évben meg kell ezt tenni a szervezeteknek, vagy ha regisztráltak, akkor automatikusan ott maradnak?

-Hirdetés-

Tulajdonképpen ott maradnak, kivéve akkor, ha valamilyen oknál fogva a NAV kizárja a civil szervezetet. Szokott erre is példa lenni: a felajánlott 1 %-okról el kell számolnia a civil szervezetnek, hogy mire fordította. Abban az esetben, ha ezt az elszámolást nem teszi meg, abban az esetben kizárják őket, és várniuk kell 2 évet, és majd ezt követően igényelheti újra. Nyilván pótlólag be kell nyújtani az elszámolást, egyéb esetben adótartozás keletkezik.

Molnár Elvira, a Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetője

Aki tavaly szeptember végéig nem regisztrált, akkor idén nem lesz jogosult arra, hogy az 1 %-ot gyűjtse?

A NAV honlapján meg tudjuk nézni, hogy melyek azok a civil szervezetek, akik ebben a listában szerepelnek. Ők már tudnak fogadni a mostani bevallási időszakban felajánlásokat. Aki viszont nincs benne és szeretne, neki szeptemberben lesz majd lehetősége regisztrálásra, viszont ő csak 2022-ben fog tudni fogadni leghamarabb adó 1 %-ot.

Az adóbevallás során dönthetünk arról, hogy országos vagy helyi szervezetnek ajánljuk fel. Mit kell tudni, hogy a járásunkban hány civil szervezet van, és hol találhatják meg azokat az állampolgárok?

Most indítunk egy olyan kampányt, mint megyei szolgáltató központ, hogy a járásban a helyi újságokat megkérjük arra, hogy a településen működő civil szervezeteknek (akik fogadó szervezetek) a névsorát közölje le. Másrészt a szervezetek ilyenkor egy óriási kampányt folytatnak azért, hogy minél többen ajánljanak fel 1 %-ot.

Kigyűjtöttem egy statisztikát erre vonatkozóan. Ami számomra nagyon pozitív, hogy a járásban 288 darab civil szervezet van bejegyezve, és ebből 129 civil szervezet az, ami 1%-ot fogadó szervezet. Az elmúlt évi nyilvános adatok már elérhetőek, amit január 31-én tett közzé a NAV. Ebből kiderül, hogy melyik települések szervezetei mekkora összeget kaptak ebből a felajánlásból. Járási szinten 2020-ban, több mint 101 millió forintot kaptak adó 1%-ból a civil szervezetek. Nyilván a legtöbb Kiskőrös városba érkezett, mint járási központba. Érdekességként elmondható, hogy sokkal több személytől kaptak 1 %-ot, mint amennyi lakosa van a városnak: ugyanis közel 19 ezer fő ajánlott fel 1 %-ot.

Mit kell tudni ezekről a szervezetekről? Mit jelent az, ha valaki közhasznú tevékenységet végez?

Elsődlegesen azt kell tudni, hogy a civil szervezeteknek – egy nem reprezentatív felmérés alapján mondhatom – közel 90 százalékuk megfelel ennek a kritériumnak. Olyan tevékenységekre kell gondolni, amelyeket a közcél érdekében folytatnak. Ez lehet kulturális tevékenység, polgári védelmi tevékenység, egészségvédelmi, sport, hobbi-szabadidős tevékenység is.

A lényeg az, hogy ténylegesen széleskörű, társadalmi feladatot lásson el, ami az alapító okiratban rögzítve kell, hogy legyen.

MEGOSZTÁS