1988 óta ünnepli a világ ezen a napon a leghíresebb szám születésnapját. A π értéke kicsit olyan, mint az én korosztályomnak az 1241-42, az 1456 és az 1789. Valahogy nem felejtjük el, hiába múlnak felettünk az évtizedek.

A világnap eredete

-Hirdetés-

A szám két tizedesjegy pontosságig 3,14. Többek között ezért esik a világnap 03.14-re. Larry Show fizikusprofesszortól származik az ötlet. Aki 1988. március 14-én tudóstársaival közösen, pi-te evéssel, körbejárkálással és a π számjegyeinek kántálásával kezdte meg az ünneplést.

Larry Show, a π nap atyja, a fizika Dumbledore-ja (A kép forrása 42.tut.by)

De több – a tudományterület szempontjából kiemelkedő tudós – élettörténetének is köze van ehhez a dátumhoz. Ez Albert Einstein születésnapja, és három évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Stephen Hawking. Az utóbbi két esemény miatt döntött úgy 2020-ban a Nemzetközi Matematikai Unió és az UNESCO, hogy ezt a napot nevezi ki a matematika világnapjának.

Eistein és a π szülinapja (A kép forrása: slate.com)

Kell némi fanatikusság ahhoz, hogy egy számot ünnepeljen az ember, de ennél sokkal furcsább dolgok is történnek a világban.  A legmatekosabb pillanat 2015. március 14-én 9 óra, 26 perc 53 másodperckor érkezett el, Ugyanis, ha a dátumot a nap, hónap, év sorrendben írjuk fel, akkor a π első tíz számjegye stimmelt azon a napon: 3,141592653

A π

Két idegen kifejezés is illik erre a furcsa számra: transzcendens és irracionális. Irracionális, mert tizedestört alakja végtelen és nem ismétlődik periodikusan. A transzcendenst nem írom le, nehogy visszatérjenek középiskolás matematika óráim rémképei.

Az a bizonyos π A kép forrása: CNN.com

Inkább rátérek hozzám sokkal közelebb álló, biológiai és földrajzi tényekre a π-vel kapcsolatban. A szám ugyanis olyan különleges egyenletekben bukkan fel, mint a DNS spirálját vagy a szivárványt leíró egyenletek.

A kép forrása: infostart.hu

A betű a görög ABC p betűjének felel meg és a perimetrosz (kerület) szóból származik. Amikor a gyerekek az általános iskolában a körről tanulnak, ez a különös betű/szám megkerülhetetlen.

Magyar világrekord

A számjegyeit minél hosszabban megjegyezni örök kihívás a matematikusok számára. Minden tiszteletem az övék, váljék egészségükre! Én inkább a verstanulásra szavaznék, ha memóriafejlesztésről van szó. A számot sokan versbe is foglalták oly módon, hogy a vers szavainak annyi betűből kellett állnia, ahányas számjegy következik éppen a sorban. A valaha közölt π -versek leghosszabbikát egy magyar férfi, Pothurszky Géza írta. Ötven számjegyig jutott. A nullák helyére három pontot illesztett. Itt olvasható.

A Babits Mihály Kulturális Központ illusztrációja a vershez.

Egyébiránt 2005 óta Lu Chao, a π memóriabajnoka. Több, mint 24 órára volt szüksége, hogy felsorolja a π 67890 számjegyét.

Luo Chao (A kép forrása: Pi World Ranking List)

Bár én soha nem kezdtem bele ilyen komoly kihívásba a π ügyében, mindig valami cinkos kapcsolat fűzött hozzá. Gyerekkorom egyetlen – szüleim által legálisnak kinevezett – káromkodása így szólt: „a háromegésztizennégyszázadcsába”. Azóta felnőttem, de soha annál kifinomultabban nem mérgelődtem, mint kislánykoromban.

Kiskőrös is minden évben megemlékezik e jeles napról. A Városismereti vetélkedő e dátum köré szerveződik, amit természetesen szintén egy matematika-fizika szakos pedagógus, Döme Géza szervez évről évre, amikor a járványhelyzet nem írja felül az ünnepet.

Isten éltessen Albert Einstein! Isten éltessen π!

A kiemelt kép forrása: FWD Life magazine

MEGOSZTÁS