Írta: vira

A járványhelyzet idén nem teszi lehetővé, hogy a kiskőrösi körzetek képviselői személyesen, saját körzetükben tájékoztathassák a lakosságot az elmúlt év fontosabb eseményeiről, illetve az idei évre tervezett projektekről. 

Ugvári Ferencnek, a 2-es számú választókerület képviselőjének beszámolóját a Kiskőrös TV-n (Tarr 249-es csatornáján) is figyelemmel követhetik. 

Ungvári Ferenccel, a 2. számú választókörzet képviselőjével Dávid Edit beszélgetett

Mi történt a 2. számú választókerületben az elmúlt egy évben?

-Hirdetés-

Annak ellenére, hogy a járványhelyzettel küszködik most az egész világ, a városban azért  zajlik az élet. Kisebb nagyobb akadályokkal, de próbáljuk leküzdeni a járványt és az ezzel járó nehézségeket. A választókörzetben elég sok minden történt az elmúlt évben, azonban néhány problémai is felvetődött, amiből szeretnék néhányat megemlíteni.
Sikerült néhány útkereszteződésben kicserélni az Állj, elsőbbségadás kötelező táblákat STOP táblákra, hiszen a kerületben több olyan pont is van, ahol éves szinten több ütközéses baleset történik. Mióta év elején kihelyeztük ezeket a táblákat, azt tapasztaljuk, hogy megszűntek a koccanások. Az Arany János utcában az útpadkázást is sikerült elérni, tudniillik ezzel értéket védünk meg, hiszen ha a csapadékvíz nem tud lefolyni az úttestről, akkor a fagy felnyomja az utat. Az Arany János utcában jól látható, hogy mintegy 40-50 centivel megszélesedett az út. Már ezt is nagy eredménynek tartjuk, de a munka folytatódni fog.
Több közvilágítási problémát is sikerült viszonylag gyorsan megoldani. Szeretném felhívni a lakosság figyelmét itt is, hogy ilyen esetekben lehetőleg ne ők kezdjenek el intézkedni, hanem értesítsék a választókerületi képviselőt, hiszen mi tudjuk azt, hogy kit kell értesíteni ahhoz, hogy a hiba a lehető legrövidebb időn belül el legyen hárítva.
Van egy folyamatban lévő ügyünk, egy engedély nélküli faültetésből eredő károkozás. Fel szeretném hívni a lakosság figyelmét arra is, hogy a jövőben mindenféle faültetést,melyet a közterületen hajt végre (úgy a fa típusát, mind a helyét) egyeztesse az önkormányzattal, hiszen engedélyköteles tevékenységnek minősül. Ez egy nagyon kellemetlen ügy, hiszen hiába ápolnak jó szomszédi viszonyt az érintettek, mégis kárt okoz a szomszéd épületében.
A csapadékvíz elvezető rendszer folyamatos felmérését teszem, különösen a hibák feltárását, ugyanis minden egyes felhőszakadásnál végigjártam a választókörzeteket. Láttam azt, hogy hol vannak eldugulások, hol nincs megfelelően megoldva a csapadékvíz elvezetés.  Ezeket én már jeleztem is az önkormányzat felé. Egy karbantartás el fog kezdődni ezen a területen is, de nagyon sok probléma keletkezik ott is, abból eredően, hogy a burkolt útról nem folyik le a csapadékvíz, még ahol van árok, oda sem. Több megkeresés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy a nyitott csapadékvíz elvezető árkokat fedetté kellene tenni. Városunk ezt folyamatosan teszi, 50%-os támogatással. Aki erre igényt tart, azt a választókörzeti képviselőnek be kell hogy jelentse, hiszen ő lesz az, aki elindítja ezt a folyamatot. Ehhez szükség van egy árajánlatra, majd pedig egy jóváhagyásra. Egyelőre nincs tervben a teljes Thököly utca csapadékvíz elvezető rendszerének lefedése, de ha bármelyik lakos igényli, akkor ezt egyénileg meg fogjuk oldani, ha a lakos is hozzájárul. Azonban a Deák Ferenc utcától, a Küzdősportok házától egészen a József Attila utcáig, egy 40-50 éves rossz állapotban lévő csapadékvíz elvezető rendszer van letéve, ami ráadásul balesetveszélyes is.  Polgármester úrral egyeztetve, bízunk benne hogy ezt a jövőben valamikor, az is lehet, hogy még az idei évben sikerül felújítani. A Küzdősportok háza előtt kiásott mély árok az egy gyors árok ott, ami tulajdonképpen fedett lesz. Végigjártam a külterületi utakat is, különösen csapadékos időben, hogy lássam azt, hogy hol vannak hibák, egészen a Határ útig. Itt is lesznek változások egészen a közeli jövőben. Úgy tudom, hogy már el is indult a munka.
Külterületről sajnos illegális szemétlerakással kapcsolatos megkeresések is vannak. A városban ez megoldott dolog, szóval nem is értem, hogy aki külterületen helyez el szemetet, az az ember miért teszi ezt. Jó lenne, ha mindenki figyelne, vigyázna a környezetünkre. Ezeket az illegálisan elhelyezett szemétkupacokat általában a város cége szedi össze.

Kapcsolódó cikk
Felszámolták az illegális hulladéklerakó helyeket Kiskőrösön
Felszámolták az illegális hulladéklerakó helyeket Kiskőrösön
Illegális hulladéklerakók felszámolására, „Tisztítsuk meg az Országot!” jeligével írt ki pályázatot a Belügyminisztérium, önkormányzatok részére. Kiskőrös Város Önkormányzatának 2020. november 7-ig kellett elküldeni az...

Az Úttörő utca névváltoztatása egy kötelezően megváltoztatandó utca név, amit nem az önkormányzat talált ki. Ez egy utasítás, amit nekünk meg kell tenni. Lakossági fórumot is tartottunk ezzel kapcsolatban, sőt javasolni is lehet utcanevet, azonban nem sikerült sajnos megállapodnunk a névváltoztatásról. Nagyon szeretnénk, ha a lakosság rövid időn belül megegyezne a változtatásról, mert ezt ígyis-úgyis végre kell hajtanunk.
Nagyon sok kérdés érkezik a lakosoktól, melyek tolmácsolását sokszor átvállalom, illetve azt is, hogy eljárok az ügyben. Ezt vállaltam képviselőként.
Tavaly elindult egy egészen nagy projekt is, a Tüskös utcai park felélesztése, kivitelezése, kidolgozása. Figyelembe véve mindazt, hogy mit szeretne a lakosság. Nagyon szeretnénk, ha ez a park egy konszenzus által létrejövő park lenne. Ez a projekt jelenleg is folyamatban van.

Kapcsolódó cikk
Parkfejlesztési tervek Kiskőrösön: Tüskös Közösségi Tér lesz a terület neve
Parkfejlesztési tervek Kiskőrösön: Tüskös Közösségi Tér lesz a terület neve
Lakossági fórumot tartottak október 15-én Kiskőrösön a Tüskös-Arany-Esze T.-Katona J. utcák által határolt önkormányzati közterületi park fejlesztéseivel kapcsolatban. Az összejövetel...

Azt hiszem, hogy akkor el is érkeztünk az idei célok megvalósításához, hiszen a Tüskös park kapcsán létrejött egy olyan közösségi platform is, ahol már a látványtervek is megtalálhatóak. Hol tart jelenleg ez a projekt?

Az első lakossági fórum alkalmával abban állapodtunk meg, hogy közösen fogjuk kidolgozni azt, hogy mit szeretnénk, természetesen a lehetőségekhez mérten. Két koncepciót dolgoztunk ki, amit bárki meg tud nézni a csoportban. Eddig a 2. koncepció az, ami nagyobb támogatást kap jelenleg, de ezt egy lakossági fórummal fogjuk lezárni. A lakossági igények szerint azonban még ebben is lehet változás. Horváth János és Kudron Tamás képviselő urakkal közösen képviseljük ezt a projektet, mely egy több évre szóló folyamat. Az Arany János utca a két kerület határvonala, ezért koncentráltan erre az oldalra szeretnénk tenni a sport, tenisz és kosárlabda pályát, ugyanakkor szeretnénk egy fedett közösségi teret is kialakítani. Eköré szeretnénk egy bekerített játszóteret és egy szabadtéri fitness parkot is, sőt lenne egy tűzrakóhely is. A Tüskös utcai oldalra egy erdős, sétányokkal tarkított rész kerülne kialakításra, ami sétálásra alkalmas, illetve lesz itt egy 350 méter hosszú futókör, amit a lakosság nagyon igényel. Akkora zöldfelületek lesznek itt, melyek többféle sportolási módra is lehetőséget adnak majd. Ez a koncepció az, ami jelenleg elfogadásra került, de meg szeretnénk vitatni ezt még a lakossággal is.

Tüskös park látványterv 1.

Korábban már szó esett arról, hogy közösségi összefogással szeretnék ezt felépíteni, hogy minél hamarabb megvalósulhasson.

Az, hogy mikor lesz a park 100%-osan kész, az a támogatás mértékétől függ: élőmunkában és pénzben. Ahogy elhangzott az előző riportokban, a Kiskőrös Városért Alapítvány lesz az, aki a parkra adományozott összegeket kezeli elkülönítetten. Amint rendelkezésünkre áll az elfogadott koncepcióterv, ez a felhívás akkor kerül publikálásra. Egyértelműen meggyorsítja a projektet, ha minél kevesebb munkát kell megfizetnünk. Elképzelésem szerint ez egy 2-3 éves projekt lesz, hiszen minőségit szeretnénk csinálni, minél kevesebb mesterséges anyag beépítésével. Például azt sem szeretnénk, ha burkolt útfelületek lennének. A növényzetet illetően elég sok fa elültetésre került már, melyek feltérképezése is megtörtént. Ezt jelöltük a koncepcióterveken is. Ezeket a fákat feliratozni fogjuk, illetve leírjuk a történetüket, mivel elképzelésünk az, hogy a város iskoláiból a diákok is kilátogassanak oda. A fedett rész körülbelül 70 m 2 -es területre jön ki. Egy családcentrikus közösségi teret szeretnénk építeni az egész városnak. Azt szeretnénk, ha azt látnák a családok, hogy nem csak a városközpontban érezhetik jól magukat.

Tüskös park látványterv 2.

Jól látszik a koncepciótervből, hogy ez egy többfunkciós park lesz. Mennyire álltak oda az emberek az ügy mellé? Lehet-e már érezni a támogatásukat?

Sokan biztatnak minket szavakkal, de egyelőre még hiányoznak a tettek. Persze már ez is sok lelkierőt ad számunkra, azonban nagyon bízunk benne, hogy ez tettekben is megnyilvánul majd úgy a lakosság, mint a vállalkozók részéről is. Úgy gondolom, hogy ez egy sikeres projekt lehet és nagyon fontos az is, hogy Domonyi László polgármester is a park megvalósítása mellett van. Egy városban minél több élménypont van, annál élhetőbb, és szerethetőbb. Hiszek abban is, hogy a nagyszülők is szívesen kilátogatnak majd ide akár unokáikkal. Nagyon bízok abban, hogy ez a park egy összetartó erő is lehet. A napokban már a fedett csarnok kivitelezőjével is találkozunk, melynek kivitelezése április első felében fog megtörténni. A közösségi oldalon látható a fedett közösségi tér látványterve is.

Kapcsolódó cikk
Az új Kőrisfa Óvoda bensőséget, harmóniát tükröz, és minden ízében gyermekközpontúságot hirdet szeptembertől
Az új Kőrisfa Óvoda bensőséget, harmóniát tükröz, és minden ízében gyermekközpontúságot hirdet szeptembertől
Öt éve annak, hogy a Kőrisfa Óvoda jogerősen megkapta az építési engedélyt. Sajnos, a hosszadalmas bürokratikus eljárások következtében 2019 decemberéig...

Milyen fejlesztések vannak még, melyek a jövőben biztosan meg fognak valósulni a körzetben?

Folyamatos probléma nem csak a járdák mennyisége, hanem minősége is. Tudjuk nagyon jól, hogy a Deák Ferenc utca járdájának felújítására hatalmas szükség van, azonban a járványhelyzet miatt kicsit átrendeződtek a kapacitások, illetve a városban zajló beruházások miatt, viszont tervben van az, hogy a Deák utca járdája a Thököly utcától a Bajza utcáig, ezen a szakaszon megtörténik a felújítás. Azonban nem csak itt, hanem a város több területén is. Az ott felszedett járdalapokból egészen a Béke utcáig megújul a járda, ha úgy alakul a kapacitás. Azonban ez utóbbi felújítás nem biztos, hogy még az idén meg tud valósulni. Azonban a nagyon veszélyes járdaszakaszok mindenképpen javításra kerülnek, akár soron kívül is.
Épül az új, hat csoportszobás óvodánk, ami rövidesen átadásra kerül. Egészen csodálatos látványt nyújt már most is. Azonban az itt elhaladó forgalom miatt az utcákat alkalmassá kell tenni arra, hogy biztonságosan közlekedhessenek ott a családok. A Pillangó utcáig készen is van a járda, de az utat még ki kell szélesíteni, illetve rendbe kell tenni. Úgy tudom, hogy a forgalmi rendben is lesz változás, hogy leredukáljuk a baleseti veszélyeket. Ez ügyben szakértő bevonását kérjük.

Épül az új, hat csoportszobás óvoda

Előre jelzett projekt, hogy a Bajtárs utca vízelvezető rendszerében is probléma van. Amikor megépültek ott a házak, akkor betemették az árkokat az ott élő lakosok, a  Budai-Nagy Antal és a Bocskai utca közötti szakaszon. Én azt kértem tőlük, hogy írjanak egy levelet, melyre árajánlatot fogunk kérni és reméljük, hogy elfogadja a lakosság, így 50%-os önkormányzati támogatással megépülhet az új rendszer.
Ami meg fog valósulni, az az eltömődött vízátereszek kitisztítás, illetve folytatódik az útpadkázás, melynek pozitív hozadékát az Arany János utcában már látjuk.

Továbbra is arra biztatom a lakosokat, hogy keressenek meg bármilyen problémával, hisz örömmel segítek, ha tudok.  

A következő lakossági fórumot tartó képviselő Horváth János lesz a Kiskőrös TV-ben.

MEGOSZTÁS