Hagyományos kézművesség bemutatása Akasztón.

Endrődiné Sámel Zsuzsanna a néhány éve vásárolt hagyományos építésű parasztházát a férjével közösen alakította ki, újította fel úgy, hogy legyen benne hely különböző kézműves foglalkozások megtartására Akasztón.

-Hirdetés-

A programokat a nyári időszakra szervezik. A foglalkozásokat az egyházi ünnepekhez is igazítják. Leggyakrabban gyermek csoportok vesznek részt a foglalkozásokon.
A nyári időszakban fogadnak alkotni vágyó, gyerekeket és felnőtteket. Jó kapcsolatot ápolnak a térség alkotó csoportjaival, velük gyakran együttműködnek. Az akasztói kézimunka-körrel, és a kiskőrösi alkotótársakkal közösen táborokat is tartanak.

Zsuzsanna keramikus. Az agyagon kívül szeret textillel és papírral dolgozni. A kézműves társak a nemezelés, baba- és bábkészítés, csuhé- és szalmafonás, gyöngyfűzés titkait tanítják az érdeklődőknek.

Lehetőség van kemencében sült ételek kóstolására.

A Barátság” kertnek elnevezett kertjükben fűszer- és gyógynövények találhatók. A névadás oka, hogy sok fát, növényt, rokonoktól, barátoktól kaptak, és ők is szívesen ajándékoznak hajtásokat, vetőmagot.
A parasztházban sok régi tárgyat átalakítottak, de a látogatók, az idősebb korosztály mégis rácsodálkozhat néhány autentikus eszközre. Múltidézés részesei lehetnek. A gyerekek készíthetnek olyan játékokat (pl. agyag sípokat, szélforgót), amit hazavihetnek.
Cseppnyi örömszerzés a cél.

Ízelítő a tevékenységekből:

A térség jellegzetes állata a gólya és a különböző halfajok. A halat és a gólyát agyagból megformázzák vagy papírból vágják ki, és röptetik. A modell a házzal szemben fészkel és távcsővel megcsodálható.

Zsuzsannának fontos, hogy a vendég pozitív élménnyel távozzon. Kapjon valamit, amit a szívében, a kezében egy papír tálcán, vagy a telefonon (például a korongozásáról készített kisfilm) vihet magával. 

Forrás, képek: bacskiskun.hu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS