Mint arról korábban már beszámoltunk, szükségszerűvé vált a Liget utcai platánsor kivágása Kiskőrösön, mellyel évtizedes problémát oldott meg az önkormányzat a lakosok kérésére. Az önkormányzattal és a Kőrösszolg Kft.-vel szorosan együttműködve az Ültess Fát Mozgalom Egyesület felajánlásával 70 darab fa került elültetésre az elmúlt két napban a Liget utcában. 

„Pohankovics András és Pethő Attila képviselők korábban már egyeztettek a lakosokkal, így született meg az a közös döntés, hogy a régi platánfák kivágásra kerüljenek. Ugyanis az önkormányzat azt tervezi, hogy felújítja az utat, illetve a járdarészt is, hiszen tudvalévő, hogy a platánfák gyökerei tönkretették az útburkolatot és a járdarészeket is megrongálták, ezért egy olyan beruházást, ami több tízmillió forintba kerül, úgy gondoltuk, hogy akkor érdemes elvégezni, ha ez hosszú távon nem lesz probléma többé. Úgy értem, hogy a fák gyökerei nem teszik tönkre az aszfaltot”- nyilatkozta Filus Tibor, az Ültess Fát Mozgalom Egyesület elnöke.

Kapcsolódó cikk
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Megkezdték a platánsor kivágását a Liget utcában
Tönkretett, púpos járdák, gyökerek a lakásban, eldugult csatornák: évtizedes problémát old meg a városvezetés a Liget utcában azzal, hogy kivágja...
-Hirdetés-

„Ehhez kapcsolódóan az önkormányzatnak van egy olyan terve, hogy a társasházaknál a belső részek is megújuljanak. Tehát ez a projekt folyamatosan fog haladni több ütemben. Remélem, hogy nagyon szép lesz majd itt a környezet, ha megújul” – tette hozzá. 

Összesen 70 darab fa került elültetésre két nap alatt a Liget utcában

„Ezzel a projekttel kapcsolatban jelenleg a faültetés zajlik, melyhez az Ültess Fát Mozgalom Egyesület 70 darab fával járul hozzá. A hársfákat és a magyar kőriseket az egyesület vásárolta meg és ajánlotta fel a városnak, az itt élőknek. Egy új elem az utcában az, hogy a víztározó, illetve a víztorony környezetét is körbeültettük fákkal. Minden négyzetméterre, ahova csak tudtunk. Itt szeretném leszögezni, hogy a fák kivágásáról és újak ültetéséről sosem az önkormányzat dönt önhatalmúlag. Ilyen döntések előtt mindig egyeztetünk a lakosokkal és sokszor az ott élők kérésére kerülnek kivágásra a fák, de azok pótlásáról az önkormányzat minél hamarabb gondoskodik, ahogy jelen esetben is láthatjuk. Annak pedig külön örülök, hogy az egyesület ehhez hozzá tudott járulni. Bízunk benne, hogy ezek a fák sokáig szolgálják majd az itt élők nyugalmát és szép környezetét. Ezek olyan típusú fák, amik jól kezelhetők belterületen, gyökérzetük kevésbé agresszív, nincs probléma esetükben a növényvédelemmel sem. Nincsenek olyan kártevők, amelyek károsítanák, vagy a lakosság nyugalmát zavarnák. Szép kifejlett hársfákat már láthatunk az OTP előtti szakaszon, azok gyönyörűek. Bízom benne, hogy hasonlóan szépek lesznek ezek itt a Liget utcában is. A magyar kőrisek kifejezetten szép fák, és itt Kiskőrösön őshonosak is. A Szűcsi erdőben találhatóak nagyobb számban és megjelennek a térségben is. Évekkel ezelőtt az Ültess Fát Mozgalom Egyesület döntött arról, hogy próbáljuk meg visszahozni ezt a hagyományt és kőriseket ültetni a városban. Azóta nagyon sok követőnk van.

Az utóbbi években több ezer fa került kiültetésre a városban. Az egyesület közreműködésével az Árpád út teljesen megújult, most a Liget utca és a Piactér, de mondhatom a Petőfi utcát, ahova 320 darab gömbkőris, míg az Erdőtelki útra 100 darab fa került kiültetésre. A vasútállomás melletti részeknél a fapótlásokhoz is adott az egyesület 6 darab hársfát, melyek szintén el lettek ültetve a napokban. Tehát hatalmas számban kerültek kiültetésre fák az utóbbi időben, melyek mindig úgy kerülnek kiültetésre, hogy megvizsgáljuk előtte a környezetet, illetve közműtérképpel megyünk ki a ehlyszínre. Megnézzük, hogy a talajban milyen közművek találhatók és azt is, hogy van-e vezeték a fa felett. Sokkal megfontoltabban, tervezetten és átgondoltan cselekszünk, mint azt sokan gondolnák. Közreműködünk az önkormányzattal és a Kőrösszolg Kft.-vel, akiknek ezúton is szeretném megköszönni a munkáját. Hatalmas munka volt ez a projekt is, mellyel két nap alatt végeztek, hiszen még esőben is eljöttek dolgozni. A platánfákat is a Kőrösszolg munkatársai szedték ki, ami szintén nagy munka volt. Bízom benne, hogy a lakosok hamarosan élvezhetik a megújult, szép környezetet itt” – mesélte a képviselő. 

Dulai György, a KŐRÖSSZOLG Nonprofit Kft. csoportvezetője és Filus Tibor, az Ültess Fát Mozgalom Egyesület elnöke, képviselő 

„A Liget utca teljes hosszában, illetve a víztorony környékén ültettünk el fákat. Az Árpád utca felől, a Liget utca elejére, illetve a víztorony köré is hársfát, míg a Liget utca további részében a vasútállomás felé pedig magyar kőriseket ültettünk. 35-35 darab fa került elültetésre, melyet nyolc emberrel végeztük két nap alatt. Mindezt megelőzte egy tuskókiszedés és egy kimarás, így a platánfák tuskói nem fognak akadályozni semmit” – mondta Dulai György. 

Kapcsolódó cikk
A Liget utcában kivágott platánfák egy részét a Wattay iskolának ajánlották fel   
A Liget utcában kivágott platánfák egy részét a Wattay iskolának ajánlották fel  
Mint arról korábban már beszámoltunk, szükségszerűvé vált a Liget utcai platánsor kivágása Kiskőrösön, mellyel évtizedes problémát oldott meg az önkormányzat...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS