Bocsássunk meg egymásnak! Tanárok, szülők és gyerekek. Az elmúlt két hétben háromszor felejtettem el kitölteni a Classroom-on a feladat fület. Háromszor. Ez már az erősen ciki kategória. Tegnap több hetedikes diák is szólt, hogy nem fog hazaérni a Redmenta dolgozat határidejére. Átállítottam. Ennyi mindenkinek jár.

-Hirdetés-

Nem vagyok álszent. Vannak diákok, akikre nagyon mérges vagyok. Mert az online időszak teljes ignorálása, természetesen, nem a bocsássunk meg kategória.

(A kép forrása: pixabay.com/ugglemamma)

De tegnapelőtt „rámírt” egy diáklány, hogy: amit megígértem, hogy küldök, azt – elnézést kér a zavarásért, de – mikor fogom küldeni”. Elszégyelltem magam. Bocsánatot kértem, és szóltam, írja meg a többieknek is, hogy „Anikó néni elfelejtette bevenni a Cavintont”. Segítettek és az ignorálók kivételével mindenki akcióba lépett. Mit mondjak, szerencsém van velük!

Annyira, de annyira elege van mindenkinek. Vegyes érzésekkel nézünk a hétfő és a tanév vége felé. Ismételjünk vagy gyorsan fejezzük be az anyagot? Teremtsük le az ignorálókat vagy dicsérjük meg a becsülettel dolgozókat? Ésszerű keretek között szerintem, mindkettő.

Nagyon szeretem a Star Wars filmeket. Nemrég daráltuk le a fiammal a The Mandalorian sorozatot. Az abban elhangzó, nálunk napi megjegyzéssé vált mondatot küldtem a hetedikeseknek az utolsó online óra napján: This is the way. Mintegy köszönetképp.

The Mandalorian and Grogu (A kép forrása: pixabay.com/Dieterich01)

Mert ez volt az utunk. A közös utunk. És hogy maradjunk a Star Warsnál, Yoda „papa” örök igazságánál: mi mindannyian nemcsak próbáltuk, tettük. Nagyon odatettük.

“Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!” (A kép forrása: pixabay.com/ Ribastank)

Ezért bocsássunk meg egymásnak! Tavaly azt mondtuk: csak egyszer legyen vége 2020-nak. Vége lett. Az lett 2021. Azt hiszem, nem arra kell várnunk, hogy az adott időszak múljék el vagy változzon meg. Nekünk kell változnunk!

Bocsássunk meg! Magunknak, amiért már nem vagyunk erősek. A gyerekeinknek, amiért már kevesebb az önfegyelmük. A tanároknak, amiért nem mindig türelmesek. És egymásnak, amiért nehezen birkózunk meg most mindennel. Ez az életünk. Az emberek nagy része erősen igyekszik a legjobbat kihozni ebből a helyzetből.

De be kell fejeznünk azt, hogy online és offline térben egymás torkának esünk! Különben 2021 is úgy fog elmúlni felettünk, mint 2020. Milliónyi sebbel, amit nem a COVID ütött az emberiségen, hanem az emberiség.

A kiemelt kép forrása: pixabay.com/Henry_RS

MEGOSZTÁS