„Romani voja” – Kalocsa mellett még négy másik településre is ellátogat a kalocsai CNÖ szervezte roma kulturális roadshow.

A Kalocsai Cigány Önkormányzat pályázati forrásainak felhasználásával június 28. és július 5. között öt helyszínen, Mélykúton, Soltvadkerten, Kiskőrösön, Solton és Kalocsán tartanak autentikus cigány zenét, táncokat és viseleteket fölvonultató programot a Roma Show felfedezettjeinek, valamint a Kalocsai Fiúk együttesének közreműködésével.

Sztárvendég: Nótár Mary

-Hirdetés-

A roma közösség évszázadok óta fontos kulturális nemzetalkotó tényezője a magyarságnak. A cigányság kulturális és szellemi értékeinek megőrzése, a közösségek tudatos integrációja és aktivizálása új lehetőségeket nyithat meg mind a kisebbségi, mind a hazai kulturális életben. Összekötő kapocs lehet a többségi társadalom és a cigányság közt, és gazdagítja, színesíti a magyar kultúrát.
A másik oldalról nézve a program fontos célja az is, hogy a helyi roma közösséget kulturális élményhez juttatva működő és rendszeresen közönség elé álló együtteseknek fellépési lehetőséget adjon, ami most, a koronavírus okozta, csaknem másfél éves kényszerszünet után különösen fontos szempont.
E célokat szolgálja a Kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat pályázati forrásból, öt településen megvalósuló programsorozata.

A “ROMANI VOJA” roadshow keretében öt koncert, vagy inkább zenés-táncos est valósul meg, a következő időpontokban és helyszíneken: 
  • Június 28. – Mélykút, Művelődési Ház
  • Június 29. – Soltvadkert, Piactér
  • Június 30. – Kiskőrös, Szarvas Fogadó előtti téren
  • Július 01. – Solt, Focipálya
  • Július 05. – Kalocsa, Szőlőkköze sporttelep

A rendezvény minden helyszínen este 7 órakor kezdődik,
és este 9 óráig tart.

A szervező Kalocsai Cigány Önkormányzat elnöke, Sztojka István így foglalta össze a programmal kapcsolatos tudnivalókat:

– Szimpatikusak voltak számunkra a pályázati kiírásban szereplő célok, hiszen magunk is úgy gondoltuk, hogy a cigány kultúrát érdemes bemutatni, megmutatni egymásnak és a kívülállóknak is. A pályázatunkat szerencsére kedvezően fogadták, így öt helyszínen rendezhetjük meg a programsorozatunkat, amely cigány zenét, néptáncokat és népviseletet vonultat majd föl – nyilatkozta a programsorozat kapcsán Sztojka István, aki a műsort a következő gondolatokkal igyekezett népszerűsíteni:

Nótár Mary és a Kalocsai Fiúk hagyományőrző együttes mellett a Roma Show-ból megismert tehetségek, a verseny felfedezettjei is eljönnek hozzánk.

KÖZTÜK LESZ EGY A CIGÁNY TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYEN EREDMÉNYT ELÉRT KALOCSAI KISLÁNY IS, AKI AUTENTIKUS CIGÁNY ÉNEKEKKEL ÁLL KÖZÖNSÉG ELÉ.

Nagyon tehetségesnek látjuk, ezért úgy gondoltuk, lehetőséget adunk neki is, reméljük a közönség is így látja majd.
Nagy várakozásokkal tekintünk a programsorozat elé, amelyre nagy szeretettel várunk mindenkit, romákat és nem romákat egyaránt! – zárta invitáló gondolatait a Kalocsai Cigány Önkormányzat elnöke.

A koncertek sztárvendége Nótár Mary

A muzsikus cigány családból származó, több hangszeren játszó énekes a mulatós, illetve roma pop műfaj ma egyik legnépszerűbb művelője. Munkásságát a közönség mellett a szakma is elismeri, egyebek mellett többszörös Fonogram-díjas, 2007-ben pedig Zámbó Jimmy-díjat kapott.
A közösségi hálón számos videoklipje megtekinthető, ezek között van olyan, amely húszmilliót meghaladó nézettséggel büszkélkedhet.

…CSAK „EL NE LOPJÁK A SHOWT” A ROMA SHOW FELFEDEZETTJEI!

A cigány tehetségkutató verseny újdonsült sztárjai, muzsikusok, táncosok, énekesek új színt, vérfrissítést hoznak a szórakoztatóipar e szegmensébe. Aki már hallott róluk, azoknak azért, akik számára még ismeretlenek, azért érdemes ellátogatniuk a műsoros estekre, amelyekre a BELÉPÉS INGYENES!

MEGOSZTÁS