A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén is támogatta a már hagyományosnak nevezhető „Bács-Kiskun Megye Bora” versenyt. Megyénk legkiválóbb borai kaphatják meg ezt a kitüntető címet, melynek előfeltétele a minőségi bor készítése iránti elköteleződés. A megye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát a két borvidékünk versenyén aranyérmet elnyert borok közül szakmai zsűri választotta ki Lakitelken június 28-án. A Hungarikum Liget Borkatedrálisában dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke hirdette ki győzteseket.

-Hirdetés-

Köszöntőjében elmondta, hogy a megye számára rendkívül fontosak a Duna-Tisza közének borászatai, melyek piac – és versenyképesek, erre már számos hazai és nemzetközi verseny is bizonyosságot adott. Az Alföld borainak méltó helye van az asztalainkon, az üzletek polcain- mondta az alelnök.  A Megye Borai külön emblémával ellátva képviselik a megyét rendezvényeinken, illetve nemzetközi szintéren is. Az pedig külön elismerés,  hogy a Hungarikum Liget Borkatedrálisában előkelő helyet kapnak a Megye Borai.

Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2021
  1. Ritter Borászat – Sauvignon blanc 2020 – Soltvadkert

Ritter Balázs soltvadkerti borász mérnök, több mint egy évtizede foglalkozik szőlőtermeléssel, borászkodással. Az elméleti tudást az őseitől örökölte, a munka, valamint a szőlő iránti alázatot mindig szem előtt tartva igyekszik bemutatni a Kunsági borvidék finom illat és zamatgazdagságát. Családi gazdaságukban 16 hektáron gazdálkodnak és régóta jelen lévő fajtákat termelnek, mint az Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Kékfrankos.

  1. Polyák Borászat – Schardonay 2020 – Kunszállás
  2. Eifert Borház – Cserszegi fűszeres 2020 – Soltvadkert
  3. Umenhoffer Pince- Olaszrizling 2020- Hajós
Bács-Kiskun Megye Rozébora 2021

1.Vass Borászat– Cabernet Sauvignon rozé 2020 – Kiskőrös

A pincészet családi vállalkozásként működik 1998 óta. Boraikat saját illetve a környékről felvásárolt szőlőtermésből készítik. Hazai és nemzetközi versenyeken is kiválóan szerepelnek boraik, számos alkalommal Kiskőrös Város Bora címet kaptak nedűik, de képviselték már megyénket is több ízben a Megye Bora cím elnyerésével. Az elmúlt évben nyitották meg újabb, impozáns borászati szaküzletüket Kiskőrösön.  

  1. Vass Borászat – Néro rozé 2020 – Kiskőrös
  2. Szentpéteri Családi Pincészet – Cabernero 2020 – Kiskőrös
Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2021
  1. Csanádi Szőlőbirtok – Cabernet Sauvignon – 2018 – Császártöltés

A családi vállalkozás 2013-ban indította el a borászati üzletágat azzal a céllal, hogy a megtermelt szőlő minél nagyobb részéből saját maguk készítsenek prémium minőségű palackos borokat. Termékeik magas minőségét az ültetvényeikről gondosan válogatott alapanyagok, a magas színvonalú borászati technológia és fiatalos szemléletük biztosítja.

  1. Szentpéteri Családi Pincészet – Kékfrankos- 2018 – Kiskőrös
  2. Polyák Borászat – Kékfrankos – 2019 – Kunszállás
A 2019. évtől külön elismerésben részesülhet a megyei borászok közül egy, aki az elmúlt években szakmaiságával, értékteremtésével olyan minőséget ért el, hogy érdemes a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címre. Ezt a címet idén Gruber Attilának ítélték a borbírák.

A fiatal nemesnádudvari borász vallja, hogy a hagyományos és az új technológiák ötvözésével őrizhetőek a friss és gyümölcsös zamatok. Az elmúlt két évben több aranyérmet is szereztek borai. A Miklós-napi rozé versenyen, a Hajós-Bajai borvidék versenyén kiválóan szerepelt. 
A térségbe látogatóknak „kötelező gyakorlat” a nemesnádudvari történelmi pincesor, a hangulatos présházak és a löszfalba vájt pincelyukak felderítése. A több mint félezer pince egyike Gruber Attiláé, aki csaknem három hektáron gazdálkodva termeli az olyan illatos, gyümölcsös, zamatos borokat, mint az irsai olivér, a cserszegi fűszeres, a chardonnay, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a zweigelt vagy a merlot. A Gruber-borokat a környék kulturális-gasztronómiai rendezvényein is meg lehet kóstolni, de aki igazán eredeti élménnyel szeretne gazdagodni, annak érdemes ellátogatnia a nemesnádudvari pincébe.

Amint azt Fehér Anna bortechnológus, nemzetközi borbíráló elmondta, összesen 18 borászat 33 tételt nevezett a versenyre a Kunsági, illetve a Hajós-Bajai borvidékről. Igen szoros verseny alakult ki, ami tükrözi boraink kiválóságát. 

Szabó Attila a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője, a bíráló bizottság elnöke értékelésében elmondta, hogy több esetben meglepetéssel tapasztalták a minőségi csúcsot. 100 pontos rendszerben pontoztak az ítészek. Leszögezte, hogy abban biztosak, hogy a megye jó hírét viszik a kiválasztott borok.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat célja az alföldi borok népszerűsítése, gazdag értéktárunkban is előkelő helyet foglalnak el. A „Megye Bora” cím nagymértékben hozzájárul a megyei identitás erősítéséhez, mélyítéséhez, példát állít a feltörekvő borászok számára.
A 2021 „Megye Bora”  borbírái:
  • Dora Tóth Imre, területi képviselő, Bortársaság: Minden egy pohár egri bikavérrel kezdődött… A gyöngyösi főiskolán bortechnológus szakon végzett, jelenleg a kecskeméti Bortársaság területi képviselőjeként adja tovább tapasztalatait és eközben is sokat kóstol, bővíti szakmai tudását.
  • Járvás Mónika, regionális titkár, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Duna Borrégiójának regionális titkára. Borbírálóként rendszeresen részt vesz a borversenyekre nevezett tételek minősítésében. Szakmai munkáját nagyban támogatják a saját gazdaságában szerzett szőlőtermesztési tapasztalatai.
  • Szabó Attila,  Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem  Szőlészeti és Borászati  Intézet Kecskeméti Kutató Állomás vezetőjeként szoros munkakapcsolata van a szőlőtermesztő és borkészítő gazdálkodókkal. Szakigazgatási feladatait tanácsadással és tudományos publikációkkal egészíti ki.
  • Kővágó Róbert kutató mérnök, Magyar Agrár-  és Élettudományi Egyetem  Szőlészeti és Borászati  Intézet Kecskeméti Kutató Állomás munkatársa.
  • Urbán Péter, főborász, Bodri Pincészet: Főborászként vezeti a Bodri Pincészet szakmai munkáját, ahol a szőlő szeretete és a borkészítés hagyománya öröklődik a családban. Jelenleg is három generáció dolgozik együtt a birtokon, ahol kitüntető díjak sorával elismert, egyedi minőségű borokat készítenek.

Sajtóközlemény,
2021. június 18.

Forrás, képek: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS