Egy hetes napközis gyermektábort szervezett a KŐRÖSSZOLG Nonprofit Kft. az „Együtt egy szebb jövőért” pályázati projekt keretein belül augusztus 9-13-a között. A tábor minden napja nagyon tudatosan, és tematikusan volt felépítve.

-Hirdetés-

Rengeteg program várta a gyermekeket, és mindamellett, hogy nagyon fontos dolgokat tanulhattak meg, a szórakozásra, barátkozásra, játékra is jutott idő.   

Tóth Anett, a János Vitéz Látogatóközpont intézményvezetője ismertette, hogy a tábor elsődleges célja az egészséget szolgáló normák és ismeretek közvetítése a gyermekek felé, az egészséges és természetes életmód bemutatása, a rendszeres sportolás, a szabadidő helyes eltöltése, az aktív és passzív pihenés fontossága, a hulladék szelektív gyűjtése, tárolása és újrahasznosítása, azaz a tudatos és harmonikus élet alapjainak ismertetése, elsajátítása. Az egy hetes napközis tábor időtartama alatt a gyerekek megismerkednek az egészséges táplálkozás alapjaival, a sport és a természet szeretetével és fontosságával, illetve a harmonikus és tudatos életnek az alapjaival.

A tábor pályázati forrásból valósult meg, mely projekt címe „Együtt egy szebb jövőért”, projekt azonosítója: EFOP-1.5.3-16-2017-00102.

Az eddigi táborainkból az a tapasztalatunk, hogy a lovas program és a János Vitéz Látogatóközpont interaktív labirintusa szokott a legnépszerűbb lenni a gyermekek körében, tette hozzá Tóth Anett.

A pályázaton Kiskőrös Város Önkormányzata vesz részt, a megvalósító pedig a KŐRÖSSZOLG Nonprofit Kft., mint rendezői-szervezői cég bonyolítja le.

Tábort, ennek a pályázatnak a keretében első alkalommal rendeztünk meg. A tábor szervezésében és lebonyolításában önkéntes segítők, szakmai megvalósítók, és a János Vitéz Látogatóközpont munkatársai vettek részt.

A táborozók létszáma 30 fő, és 10-12 évesek. A fiúk és a lányok aránya megegyezett, 50-50%.

A tábor tematikájában többféle program szerepelt. Ezeknek mindig egy irányba mutató irányelvei voltak. Ez az egészséges életmód, szelektív hulladékgyűjtés, a természet védelme és tisztelete, szeretete, a mozgás fontossága. 

Az „Együtt egy szebb jövőért” projektnek köszönhetően 2021. augusztus 09-én hétfőn megkezdődött a Szivárvány nyári napközis tábor.

Az első délelőttön játékos ismerkedést követően kenyérsütésen vettek részt a gyerekek. Mindenkinek készült egy, a neve kezdőbetűivel jelölt egészséges cipó. Ezt követően a kiskőrösi EFI munkatársainak köszönhetően egy kötetlen beszélgetés vette kezdetét az egészséges táplálkozásról és a természetes alapú élelmiszerekről.

A délután is izgalmas programokkal folytatódott. Eszter játékos jógaórát tartott, mellyel a sportolás, az aktív pihenés fontosságára hívta fel a gyermekek figyelmét.

Dóri segítségével egészséges szendvicseket készítettek a gyerekek, majd játékos foglalkozás következett egészséges életmód és szelektív hulladékgyűjtés fontossága témában.

Köszönjük az Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös munkatársainak a rendkívül érdekes délutánt, tette hozzá Kecskeméti Ágnes táborvezető.

Kedden, augusztus 10-én kalandozást tettek a táborozók a mozgás világában. A Szöllősi Lovastanyára látogattak a gyerekek lovaskocsival.  Az egész nap mozgással telt: lovaglással, játékos vetélkedőkkel, kisállat etetéssel, rengeteg mókával és vidámsággal. Mindezt közel a természethez.  A szülők visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy ez a nap igazán aktív volt a gyermekek számára, ugyanis mindenki már a kora esti órákban fáradtan dőlt az ágyba.

A Szivárvány tábor izgalmas programmal folytatódott augusztus 11-én, szerdán.  A délelőtt játékos önismereti barangolással kezdődött, érdekes és izgalmas kérdésekre kellett válaszolniuk a gyerekeknek. Melyik szín tetszik a legjobban? Hol nyaralnál a legszívesebben? Ki hinné, hogy az ilyen látszólag egyszerű kérdések megválaszolása milyen sokat árul el a személyiségünkről. A tábor harmadik napja a János Vitéz Látogatóközpont interaktív labirintusában folytatódott, ahol a gyerekek együtt kalandoztak Kukoricza Jancsival annak kicsiny falujától egészen Tündérországig, majd játszottak a tilitoli, bástya, labirintus játékokkal és a mesetérképpel. 

Képzeld el milyen lesz Kiskőrös a jövőben? Ez volt a délutáni foglalkozás mottója. Egy város mindig sok környezetvédelmi kihívással szembesül: víz-és légszennyezés, zajártalom, szemetelés, stb. A városoknak környezettudatosabbá, fenntarthatóbbá kell válniuk, valamint különös hangsúlyt kell fektetniük a szelektív hulladékgyűjtésre. A gyerekek nemcsak elképzelték, hanem meg is alkották milyen környezettudatos Kiskőrösön szeretnének élni a távoli jövőben.

Csütörtökön, augusztus 12-én a tábor negyedik napjának „Mindennapi tisztaságunk” volt a jelmondata. A gyerekekkel elsétáltak a Záportározóhoz, ahol a környezetvédelemre, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, a tisztaságra, a mindennapi tisztálkodás fontosságára hívták fel a figyelmet kötetlen beszélgetés keretében. A táborozók szemetet gyűjtöttek, majd ebéd után játékos foglalkozás során műanyag PET palackokból különböző alkotásokat készítettek az újrahasznosítás jegyében, a János Vitéz Látogatóközpontban. A délutánt egészséges gyümölcs- és gyümölcslékóstolással zárták.

A Szivárvány tábor utolsó napja nagyon vidám hangulatban, szép környezetben telt.
Délelőtt a Holland Ház mellett található Krimpen Parkban játékos sportfoglalkozáson vettek részt a gyerekek, majd ebéd után a
Hagyományok Házában szoborjáték, vetélkedők, zene, tánc, sok vidámság zárta a napot és a hetet.
 

Szenohradszkiné Kákonyi Gabriella, a Bem Iskola egyik oktatója segítőként volt jelen a táborban. Elmondta, hogy az osztályából nagyon sokan jelen vannak a táborban. A foglalkozások nagyon sokrétűek, minden nap egészen más téma köré van felépítve. A programok szervezése és kivitelezése is nagyszerű. Én az osztályommal már tanultam János Vitéz történetét, így nem volt teljesen idegen számukra a történet, tette hozzá.

A hét során próbáltuk az irodalom, matematika, környezetismeret órán tanultakat is kicsit hasznosítani, mondta Molnár Lilla, a János Vitéz Látogatóközpont munkatársa. A Látogatóközpontban Kukorica Jancsi történetét ismerhetik meg a gyermekek játékos, interaktív formában. Mivel kisebb gyermekek vannak jelen a táborban, sokan még nem ismerik ezt az irodalmi művet, de akik igen, azoknak is segít a tudások elmélyítésében, a történet megértésében. Az ehhez kapcsolódó interaktív játékok pedig a logikai készségüket fejleszti. A természetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettünk, ezért is szenteltünk egy egész napot a szelektív hulladékgyűjtésre és újrahasznosításra. A Szöllősi Lovastanyán az állatgondozással is közelebbről ismerkedhettek meg a résztvevők.

Molnár Lilla kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektettek a tábor alatt is a folyamatos fertőtlenítésre és higiéniára. A programok helyszínein is rendszerint elvégezték a szükséges műveleteket ennek érdekében, és az újrahasznosítás alkalmával is fertőtlenítésen estek át a felhasznált tárgyak.

Képek: Együtt egy szebb jövőért közösségi oldala, vira.hu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (184 db kép)
MEGOSZTÁS