A Keceli Szüreti Napok második reggelén a futók már 9 órakor rajthoz álltak, hogy ki-ki a maga képességeinek megfelelő távot leküzdje. Kora délután pedig ellepték a családok a város tereit és parkjait, hiszen a programkínálat számtalan lehetőséggel csalogatta a lakosságot egy kis kikapcsolódásra. Ingyenesen igénybe vehették a kicsik a Greznár család körhintáit, a Kenderkóc Népi Játszóházat, lehetőség nyílt egy-egy frissítőért, kézműves termékért látogatást tenni a Keceli Ízek Utcája fabódéinál a művelődéi ház előtt, vagy a helyi borászatok (Béla Borászat, Csanádi Szőlőbirtok, Minda Gábor) nedűit végig kóstolni a Városi Múzeum udvarán.

Kapcsolódó cikk
Többszörös ünnep volt Kecelen augusztus 20-án
Többszörös ünnep volt Kecelen augusztus 20-án
A magyar állam alapításának ünnepe egyben a Szüreti napok kezdetét is jelentette Kecelen. Szentmisével és az új kenyér megádásával a...

A hagyományosnál kisebb léptékben ugyan, de ebben az évben már ismét felvonulhatott a szüreti menet a város központjában. Az elmúlt évben a járványügyi intézkedések miatt teljesen elmaradt a nagy érdeklődésre számot tartó közösségi esemény, idén azonban huszárok és lovasok felvezetésével, csőszlegények és csőszleányok kíséretében ismét körbejárhatott a lakosság között a szüreti perec, a kenyér és a koszorú.
A gyalogos felvonulást a kiskőrösi Gyöngyszem és Csillagfény mazsorettcsoportok, a keceli hagyományőrző csoportok, a keceli és vendég borrendek, valamint a helyi intézmények kis csoportjai alkották. A járványhelyzet miatt a fogatok vonulása most elmaradt (két szépen feldíszített fogat képviselte őket), de reményeink szerint jövőre már velük együtt lehet teljes a parádés menet.

Idén ismét felvonulhatott a szüreti menet a város központjában
A szüreti ünnepségre összegyűlt jelenlévőket Hatvani Gáborné, a Keceli Lovas Klub elnöke köszöntötte az önkormányzat és a civil szervezet nevében. Ezt követően Haszilló Ferenc polgármester hívta ünneplésre Kecel apraját-nagyját, hogy a betakarítási munkálatokra közösen gyűjthessen testi-lelki erőt a lakosság. Fekete Szabolcs plébános papi áldását adta a szüreti koszorúra és az ünneplő tömegre, majd rövid imádságra hívta a jelenlévőket. Herczeg Attila kisbíró rímekbe foglalva invitálta mulatozásra az érdeklődőket, majd a színpadon kezdetét vette a délután gazdag programsorozata.
Haszilló Ferenc polgármester mond ünnepi beszédet
-Hirdetés-

A 2021-es szüreti napok színpadát felavatván a Keceli Gyermek és Ifjúsági Néptánc Együttes moldovai táncokat mutatott be Kővágóné Csáki Mónika és Illésné Márin Éva felkészítésével.

A nap folyamán a Városi Múzeumban már javában zajlott a Borrendek találkozója és az ünnepi fogadás a Keceli Patachich Gábor Borrend szervezésében. Az összejövetel részeként a színpadra vonultak a rendek képviselői, ahol Lehőcz József nagymester köszöntötte a vendég borrendeket, akik a magyarajkú területek számos pontjáról – Cegléd, Adony, Enying, Bajmok, Kecskemét, Balatonakarattya, Kiskunhalas, Kiskőrös, Soltvadkert, Csátalja, Feketics, Hajós, Ajka – érkeztek. Az ünnepélyes avató keretében három új taggal (apróddal) bővült a rend. Dubai Lászlóné, Dubai László és Herczeg Gábor Kecel népe előtt kiállták a legvégső próbát is, ünnepélyesen hűséget esküdtek, majd a nagymester lopótöke által borlovaggá üttettek.

„Esküszöm, hogy szomjazó torkomat kizárólag keceli borral öntözöm…”

Három új taggal (apróddal) bővült a Keceli Patachich Gábor Borrend

A hagyományőrző miliőt tovább színesítve a Kéknefelejcs Népdalkör elénk idézte a régi magyar szüreti mulatságok hangulatát, és felejthetetlen népdalokat csent a 21. századi fesztivál dübörgő ritmusába.

Ha még nem lett volna elég meleg, a Keceli Ternyipe tánccsoportnak sikerült igazán felforrósítani a délutáni hangulatot. A roma fiatalok hagyományőrző tánca és a tüzes ritmusok ugyanis többszáz nézőt vonzottak a színpad elé, és még a bottal érkezők is táncra perdültek.

A Keceli Ternyipe tánccsoport műsora

A Musical Stúdió növendékei és Illésné Márin Éva tanárnő idén sem sajnálták a szünidejüket arra, hogy minőségi produkcióval készüljenek a szüreti napokra. Nem is okoztak csalódást, hiszen előadásaik által az ismerős dallamok megteltek élettel és értékes üzenettel a hallgatóság számára. Kultikus részleteket adtak elő A padlás, a Légy jó mindhalálig és a Valahol Európában musicalekből, valamint elénekelték Pintér Béla és a Neoton Família egy-egy ismert slágerét.

Az este csúcspontjához közeledve várakozással telt meg a levegő a színpad előtt, és az egyre gyarapodó embertömeg jelezte, hogy még izgalmas pillanatokat tartogat a következő pár óra.

Profi zenei kísérettel, elképesztő hanggal és kirobbanó formában lépett az ünneplő tömeg elé a már Amerikában is babérokra törő gyönyörű énekesnő, Radics Gigi. A közel másfél órás, fergeteges hangulatú koncert végén együtt énekelt a közönség Gigivel:
„Vadonatúj érzés, váratlan ünnep nyújtja a glóriát…”
Radics Gigi adott koncertet

És bár nem váratlanul, de az ünnep végének közeledtét jelezte, hogy a koncert után kihunytak a köztéri lámpák fényei. A hirtelen sötétségbe burkolózva pusztán pár percig lehetett szabad a csók, hiszen hamar eldörrentek a tűzijáték kilövői, piros-fehér-zöldre festve a keceli éjszakát.
A folytatásban a szabadtéri színpadon és a múzeum udvarán is dj-k szórakoztatták a nagyérdeműt, és az utóbbi helyszínen Keceli Filmmúzeum is várta az érdeklődőket egy kis múltidéző mozira.

A rendezvény megvalósítását Kecel Város Önkormányzata mellett a Keceli Patachich Gábor Borrend, Kecel Város Hegyközsége, az Integrál-Hat Kft., a Fürtös vendéglő és a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda támogatta. A szervezők ez úton is hálásan köszönik a helyi vállalkozók, magánszemélyek egy-egy programra nyújtott felajánlásait, segítségét, valamint a programok során közreműködő intézmények, civil szervezetek, hagyományőrző csoportok, magánszemélyek részvételét.

Írta: Csiszér Erika

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (53 db kép)