Ismét nagy érdeklődés övezte az Eltájoló Kupát, melyet az Eltájolók Turista és Szabadidősport Egyesület szervezett meg. A huszonnyolc résztvevő csapat tagjai az ország különböző pontjairól érkeztek: többek között Budapestről, Dunaújvárosból, Mohácsról, Paksról, Pécsről, Szentesről, Tiszaújvárosból, Törökszentmiklósról.

Van valami különös, nyugodt hangulata annak, amikor az ember megérkezik egy túraverseny helyszínére. Főként, ha már néhányan beértek a célba. A csapattagok egy része békésen eszeget, a kíváncsibbak a megoldásokat mutató térképet tanulmányozva ellenőrzik magukat. Esetleg, az egyik versenyzőt idézve: „hol van itt egy tudós?” felkiáltással a főszervező, Döme Gézát keresve konzultálnak arról, hogy a fa 140 vagy 150 cm magasságban ágazott el.

-Hirdetés-

“Van itt egy tudós?”

Egy átlagos túrázó nem igazán töri ilyesmin a fejét, de a tájékozódási versenyek résztvevői nem csupán a tájban gyönyörködnek, vagy emlegetik a szervezők felmenőit a borókással összefüggésben. Ők bójákat keresnek, tájolót használnak és nem a fákra festett színes jelzéseket kutatják, a saját útjukat szerkesztik meg. Számukra ebben rejlik ezeknek a programoknak a varázsa.

Az ellenőrzőponton

Pihenésük közben beszélgettem néhány indulóval:

A két testvérpárból álló BUKEBU csapat tagjai a túrázás sokféle válfaját művelik. A nyári többnapos bicikli- és vízitúra után látogattak el a bócsai Parkerdőbe, hogy próbára tegyék magukat.

A szentesi csapat három tagja (egy egyéni és egy páros induló) elmesélte, hogy több, mint ötven éve szerelmesei a sportágnak, s hiába a „lógó nyelv, négykézláb mászás”, minden évben nekivágnak az utaknak.

Az OTSE-t (Olajipari Természetbarát Sportegyesületet) négyen képviselték az A80 kategóriában. Mindannyian tagjai annak a 380 főt számláló, főként nyugdíjasokból álló csapatnak, akik évente több, mint 600 túrát szerveznek meg. Büszkén nyilatkoztak: „A Vágtató Csigák, azok gyorsan mennek!”  

A Limes Girls két hölgytagja rendszeresen versenyez, nemcsak tájékozódási, de tájfutó versenyeken, sőt az UB-n is.

Az eredményhirdetésre délután került sor mindhárom kategóriában. A fáradt, de elégedett mosolyokat látva úgy éreztem, mindenki egyetért a főszervező szavaival: „az érmek, a kupa és a palack bor mellett az élmény volt az igazi ajándék.”

Az esemény lehetőségét az egyesület ezúton is köszöni a Bócsai Önkormányzatnak.

A pályát Döme Géza, az egyesület elnöke és kislánya, Döme Zita tűzték ki, Kerekes Viktor végezte az ellenőrzési munkát. Az egyesület minden tagja kivette részét a feladatokból. A KEVI Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimnázium 9. d osztályának lelkes diákjai voltak az önkéntes segítők, közösségi szolgálat keretében.

Döme Géza, az egyesület elnöke és az osztálya, a KEVI 9.d

A képeket Kerekes Viktor, Kozma Imre és a cikk szerzője készítették.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (96 db kép)
MEGOSZTÁS