A Koramentor programot a Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány indította el a koraszülöttként született gyermekek családjainak komplex támogató szolgáltatásaként. Szegeden, Gyulán és Kecskeméten mentorházak jöttek létre azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az érintett családoknak. Az ingyenes szolgáltatások egyrészt a koraszülöttként világra jött gyermekek mozgás- és értelmi-, érzelmi- és beszédfejlődését támogatják, másrészt a családtámogató szolgáltatások a szülők kompetenciaérzését növelik ebben a nem várt élethelyzetben. Ehhez a közösséghez csatlakozott a keceli Herczeg-Kiss Lívia is, aki személyes érintettsége folytán a hasonló helyzetbe került családok támogatását, segítését tűzte ki célul.

-Hirdetés-

 

Milyen okból kerültél közel a koraszülés/koraszülöttség témához?

8 évvel ezelőtt kezdődött el minden, amikor várandós lettem. Spontán jött és hirtelen, annál nagyobb meglepetéssel, hogy ikreink lesznek. Minden rendben ment egészen a 20. hétig, amikor elkezdett egyre feljebb kúszni a vérnyomásom, időnként elég magas értékeim voltak. Az orvosom gyógyszeres kezelést javasolt, folyamatos kontroll alatt voltam, ami miatt aggodalmam csak minimális volt, eszembe sem jutott, hogy bármi máshogy történne, mint ahogy azt elképzeltem. De az élet másképp alakult, a terveim egy pillanat alatt szertefoszlottak. Ikerterhességem 29. hetében Hellp-szindróma miatt sürgősségi császármetszéssel született meg Léna, aki 830 grammjával elsöprő erővel vette az akadályokat és 1120 grammjával Hédi, aki minden nehézség ellenére életerős kislány.

Kép: illusztráció

Hogyan találkoztál, mi a személyes tapasztalatod a Koramentorházzal?

Szülés után, amikor még bent feküdtek a lányok a kórház PIC osztályán (Perinatális Intenzív Centrum), sokszor a legnagyobb erőt azok adták, akik velünk együtt vártak a folyósón, hogy bemehessünk látogatóba gyermekeinkhez. Együtt örültünk a kisebb-nagyobb sikereknek, és együtt sírtunk, amikor nehezebb pillanatok jöttek. Miután hazakerültem, sokszor éreztem azt, hogy szeretnék segíteni azoknak, akik ugyanazt átélték vagy éppen átélik, amit mi is. Sok szülővel ismerkedtem meg az évek során, ami által megismertem több alapítványt és egyesületet. Így kerestem fel a Korábban Érkeztem Alapítványt, ahol a Mentorháló programba csatlakoztam és jelentkeztem mentornak.

A keceli Herczeg-Kiss Lívia, személyes érintettsége folytán a hasonló helyzetbe került családok támogatását, segítését tűzte ki célul

Mit jelent az, hogy koramentor lettél, és mi volt ennek a feltétele?

2018-ban elvégeztem egy 30 órás mentorképzést, amelynek az az előfeltétele, hogy koraszülésben érintett legyél. A képzésen először a saját történetem feldolgozása és elfogadása volt a kitűzött cél, amiben nagyon sokat segített a Mentorház és sikerült is teljesítenem. Végül túlnőtte magát a saját történetem, és erőmet most mások megsegítésére és mentorálására fordítom. Munkám által helyi programokat szervezünk mentortársaimmal koraszülésben érintett szülőknek, illetve mentorklubbokat tartunk, ahol át tudjuk beszélni aktuális problémáinkat vagy éppen örömeinket saját életünkkel és gyermekeikkel kapcsolatosan. Sokszor van, hogy szakember segítségével vezényeljük le ezeket az összejöveteleket, éppen aktuális kérdések megvitatására. Tanácsadás folyik Mentorházainkban szakembereink közvetítésével holisztikus szemléletben, illetve már online is elérhető ez a térítésmentes szolgáltatás, olyan szülők számára, akiknek kérdéseik vagy kétségeik merülnek fel saját magukkal vagy gyermekükkel kapcsolatosan. Ezenkívül még számos program kerül megrendezésre nálunk, többek között baba-mama klubok, nyári táborok és különböző rendezvények.

Mentorképzésem után egy évvel elvégeztem a szupermentor képzést, ami által a kiskunhalasi kórházban tudom segíteni a koraszülő édesanyákat és családjukat. Nagyon nemes munka, hálás vagyok, hogy támogathatom a szülőket ott, ahol minden elkezdődik, ahol a támogatásra a legnagyobb szükség van.

Általában milyen nehézségekkel küzdenek a koraszülő anyukák?

Már maga a koraszülés egy trauma, amit fel kell dolgozniuk, ami sok időbe telik. Egy édesanyának az álomképe a nyugodt babavárásról és szülésről darabokra törik, ehelyett a baba az inkubátorban fekszik, nem foghatja a kezébe, és csak az aggodalom és az önhibáztatás marad. A bűntudat és a szorongás továbbra is megmarad, miután hazakerülnek a kórházból, még mindig a miértekre keresik a választ, és aggódnak, hogy mi lesz otthon, ahol nincs orvosi felügyelet, félnek a további gondoktól és kihívásoktól.

Szerencsére, már a legtöbb osztályra beengedik a sorstárssegítő mentorokat, akik ezen édesanyák mellé állhatnak és azt mondhatják nekik: ,,Tudom, min mész keresztül, én is álltam ugyanitt!”

Mi a helyzet az édesapákkal, hogy élik meg ezt a helyzetet?

Sajnos az édesapákra kevesebb fókusz jut, pedig ugyanúgy ők is traumát élnek át. A látogatási idő nem mindig biztosított nekik, ezenkívül mást nem nagyon tudnak tenni az adott helyzetben, csak várnak és reménykednek, hogy minden rendben lesz. Emellett persze bátorítja és támogatja az édesanyát, de vajon ő kitől kapja meg ezt a támogatást?

Mentorházaink ugyanúgy várják az édesapákat is tanácsadásra, illetve mentorképzésre is, szerencsére már sokan csatlakoztak hozzánk az ellenkező nemből is.

Sokszor bátortalanok segítséget kérni a szülők. Mivel fordulhatnak hozzád?

Gyógypedagógus végzettségem által tanácsadást tudok biztosítani azoknak a szülőknek, akik bizonytalanok gyermekük mozgásfejlődésével kapcsolatban, illetve eltérő fejlődésmenetű gyermekek fejlesztésével kapcsolatos kérdésekben is megkereshetnek. Emellett a szülőséggel és a koraszüléssel kapcsolatos témákkal is várom a szülőket.

Hogyan érhet el téged, akinek támogatásra van szüksége?

A Koramentorház oldalán megtalálható vagyok a mentorok között, ahol olvasható az elérhetőségem, illetve bárkié, akit szimpatikusnak találnak.

 

Szerző: Csiszér Erika 

MEGOSZTÁS