A Német Nemzetiségi Önkormányzat megalakulása óta szervezi a Sörest elnevezésű eseményt, melynek keretein belül vendégül látják a tagokat és a sváb családokat. Kincses Mihályné, elnök asszony elmondta, hogy „fontos lehetőség ez a találkozásra, a felmerülő nehézségek megbeszélésére, az összetartozás erősítésére. A szeptemberi vacsora étlapján egy „echte” sváb étel szerepelt, a gőzgombócos káposzta.”

Kincses Mihályné megtartja köszöntőjét

Kincses Mihályné beszámolt arról, hogy minden évben valamilyen különleges programpontra is sort kerítenek, ami tovább emeli az est fényét. Például közös főzésekkel, Márton napi gyermekprogramokkal, karácsonyra készülődő barkácsolással, színdarabbal, diavetítéssel.

Most a császártöltési származású Somogyiné Bergmann Mária Menekülés című könyvének bemutatója volt az est kiemelt programja, melynek témája a kitelepítés, a sváb nép történelmének második világháborútól kezdődő megpróbáltatásai az írónő családjának viszontagságain keresztül bemutatva.

Somogyiné Bergmann Mária részletet olvas fel Menekülés című könyvéből
-Hirdetés-

A könyvbemutatóval egybekötött Sörestet megtisztelte jelenlével Ritter Imre, a Magyarországi Németek parlamenti képviselője és Gallai Gergely, kabinetvezető, Kiskőrös és Császártöltés polgármesterei, Domonyi László és Stalter Judit, valamint Soltvadkert Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának vezetője, Köhler János is. A közönség soraiban ott ült Dr. Dedák István, egyetemi tanár, aki a könyv lektora volt.

A Sörest megnyitóján Devienne: Rondó című művét fuvolázta Harsányi Rozina Anna és Kiss Hanna Petra, a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola 8.a osztályos tanulói, és felkészítő tanáruk, Sáfár Andrea. Szintén a KEVI 4.b osztályos, német nemzetiségi osztályának tanulói mutattak be egy sváb néptáncot, melyet Trepákné Kriskó Eszter és Szabóné Tereánszki Nóra tanított be a gyerekeknek, Horváthné Ocskó Erika osztályfőnök segítségével.

Harsányi Rozina Anna, Kiss Hanna Petra, és felkészítő tanáruk: Sáfár Andrea

A bemutató előtt, Domonyi László mondta el köszöntő sorait. Röviden ismertette azt a gazdag életutat, amely arra indította az írónőt, hogy nyugdíjas éveit írással és könyvkiadással tegye még termékenyebbé. Majd Ritter Imre emelte ki beszédében: „mélyen tiszteli az írókat, és mindazokat, akiknek a vállán nyugszik az igényes könyvkiadás”.

Turán Istvánné, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgató asszonya volt a könyvbemutató moderátora. Ő mesélte, hogy „mindenki, aki olvasta és szerette az írónő első könyvét, a Judit szerelmeit, annak folytatását várta”. Ennek ellenére Marika – édesapja tiszteletére – nem a folytatást, hanem az előzményt írta meg. A szerző megosztotta az egybegyűltekkel, hogy „a regényben fontos szerepe van 1946. január 19-ének, hiszen ezen a napon gördült ki az első szerelvény Budaörsről, mely a kitelepített sváb családokat vitte. Azzal a megalázóan kicsi – 20 kg-os csomaggal –, melybe bele kellett (volna) férjen életük minden kincse. A menekülés nemcsak szimbólum a könyv címében, hanem kézzelfogható, mindennapi küzdelem volt a sváb közösségek számára. A kollektív bűnösség elve alapján szállították a férfiakat a Krivoj Rog-i vasércbányába. A kitelepítések során teljes falvak néptelenedtek el. Az államosítás, a padlássöprések, téeszesítések sem kímélték a sváb családokat.

Szabadszállási Jánosné, a könyv korrektora

A regényből részleteket olvasott fel a szerző, valamint Szabadszállási Jánosné, aki a könyv korrektora volt és Turán Istvánné. A hallgatóság megtudhatta azt is, hogy Somogyiné Bergmann Mária következő könyve készülőben van, de annak témájáról vagy a megjelenésről egyelőre nem árult el több részéletet.

A dedikálás után a Sörest kötetlenebb formában folytatódott. Vacsorával és jó hangulatú beszélgetésekkel erősítették a közösséget.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (64 db kép)
MEGOSZTÁS