Reggel 8 órakor a csendes városban, a képviselő-testület tagjai összegyűltek a Városháza előtt, hogy ünnepélyes zászlófelvonással kezdjék meg az október 23-i programokat. A Fúvószenekar dallamaira emelkedett a magasba a lyukas lobogó. Hirdetve a hatvanöt évvel ezelőtti események üzenetét.

-Hirdetés-

Délután 17 órakor a római katolikus templomban mutatott be ünnepi szentmisét Seffer Attila, esperes plébános. A vak Bartimeus történetén keresztül beszélt arról a rendíthetetlen hitről, amit az egykori koldus és a több, mint fél évszázada szabadságért küzdő magyar forradalmárok éltek elénk. II. Szent János Pál pápa mindennapi üzeneteiből báró Eötvös Józsefet idézte. Aki versében arról a „szentelt fájdalomról” írt, mely annyira jellemzi a magyar nemzetet. A népet, amely képes újra és újra felállni a porból az Istenre támaszkodva. Az atya felhívta a figyelmet arra, hogy soha ne a körülményeinkre tekintsünk. Hanem bátorsággal, meg nem alkuvással álljunk ki a meggyőződésünk mellett.

A mise után, a főtérről indult a hagyományos fáklyásmenet. A babakocsis családok, totyogók, általános iskolások, gimnazisták és felnőttek alkotta menetet Sipos Béla karnagy vezetésével, Kiskőrös Város Fúvószenekara várta a kopjafánál.

Fodor Tamás köszöntője és bevezetője után következett a KEVI Petőfi Sándor Gimnázium és Szakgimnázium 10.b és 12.a osztályos tanulóinak ünnepi műsora. Az egykori október forradalmi és mélyen megindító hangulatát Kovács Karina, Pelsőczi József Attila, Vas Olívia Zsófia és Weiszthaupt Lili idézte meg. Koczkás Mirjam éneke és a népet szimbolizáló diáksereg hangja megrázó, őszi üzenetként szállt a fáklyák lángja felett. Az egybegyűltek nemcsak a lassan közénk telepedő hideg miatt húzták össze magukon a kabátjukat. A meg-megcsikorduló avart taposva mindannyian éreztük, elmondani is nehéz, mit köszönhetünk elődeinknek.

Font Sándor, országgyűlési képviselő beszédében felidézte a múltat. Azokat az eseményeket, amelyekben a magyar nép meg kellett küzdjön a szuverenitásáért.

Trombitaszóló kíséretében helyezték el a kopjafa körül a kiskőrösiek a koszorúkat, a mécseseket és a fáklyákat, tiszteletük jeléül azoknak a hősöknek,
akik „bátrak voltak, akik mertek.” (Ady Endre)

 

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösért végzett tevékenységükért részesültek díjban
Kiskőrösért végzett tevékenységükért részesültek díjban
2021. október 23-án 15 órakor a Polgármesteri Hivatal dísztermében adták át az elismeréseket a Kiskőrös városért végzett tevékenységekért. Az alkalmat...

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (79 db kép)
MEGOSZTÁS