Csehiné Márta, az akasztói Faluház igazgatója mesélt advent harmadik szombatján a hagyományos mézeskalács sütésről, illetve az idei különleges meglepetésről, az Alma együttes koncertjéről.

Csehiné Márti, a Faluház igazgatója

Ki a szervezője az „adventi hétvégék” közösségi eseményeinek?

-Hirdetés-

A Faluház a fő szervező. Az „adventi hétvégék” többéves hagyomány. Egy pályázat tette lehetővé, hogy idén ilyen nagyszabású legyen. A Nemzeti Művelődési Intézet írta ki, amiből egymillió forintot nyertünk. Ennek segítségével valósítottuk meg a programokat. Az első héten az Aradi-Varga Show érkezett hozzánk. A második héten a Mikulással találkozhattak a gyerekek. Ez utóbbi hétvégét Akasztó Község Önkéntes Tűzoltóegyesületével közösen szerveztük. Forralt bor, forró tea, sült kolbász várta a felnőtteket, kakaós kalács és gyümölcsök a gyerekeket. A mikulásváró műsor után természetesen megérkezett közénk a Mikulás, ő osztotta ki az ajándékokat. A Fürge Ujjak Kézimunka Kör jótékonysági vásár keretében árusította az alkotásait, melynek teljes bevételét a leendő bölcsőde javára ajánlották fel.

Ma a mézeskalács sütés hétvégéje következett és 18 órakor kezdődik az Alma együttes koncertje. Sajnos a vírushelyzet kicsit lecsökkentette a résztvevők létszámát, de nagyon örültünk, hogy a gyerekek önállóan és a szüleikkel együtt is szorgoskodtak.

“Finom ez a mézeskalács!”

Kik a segítőid?

A kolléganőim és két kedves nyugdíjas asszony – akik szintén a Fürge Ujjak Kézimunka Kör tagjai – segítenek a mézeskalács tésztájának begyúrásában, az elkészült művek kisütésében.

Mi az utolsó adventi szombat tervezett programja?

Hirdettünk egy szeretetkampányt. Neve: Csalj mosolyt egy kisgyermek arcára! Arra kértük a szülőket, hogy aki teheti, hozzon be jó minőségű, jó állapotban lévő játékokat. Tavaly ezeket Akasztó közterein lehetett fellelni, nyakukban egy szívecskével, amelyen ez állt, „Téged vártalak, vigyél haza magaddal!” Idén a Faluház előterében választhatnak maguknak játékot a gyerekek. A nagyteremben pedig Falukarácsonyt szervezünk. A polgármester mond köszöntőt, fellépnek az óvodások, a zeneiskolások, és az általános iskola táncosai. A vendégeink Varga Feri és Balássy Betty lesznek, akik karácsonyi műsorral kedveskednek, majd a főtéren az Akasztó Borbarát Borrend folytatja gyertyagyújtással az ünnepséget.

Az Alma együttes rajongói

Hogyan sikerül a pandémiás helyzetben folytatni a munkátokat?

Mindig igyekszünk a kihívásokhoz alkalmazkodva, értékes kikapcsolódási lehetőséget nyújtani a község lakosainak. Tavaly a mézeskalács sütést mindenki az otthonában végezte, és a behozott sütemények között rendeztünk szépségversenyt. A mikuláscsomagokat kihelyeztük Akasztón a terekre, padokra, hogy a gyerekek ne maradjanak ki a meglepetésekből. Varrtunk 2140 maszkot.

Szerencsére idén már lehet programokat szervezni, így a rendelkezések pontos megtartása mellett tudnak találkozni egymással az akasztóiak. Reménykedünk abban, hogy 2022. januárjában megtarthatjuk a hagyományos újévi koncertünket is.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (78 db kép)
MEGOSZTÁS