Ebben az évben több cikkben jeleztük: nagy iramban folytak a fejlesztések Tázláron. Megépül az ország egyik legnagyobb napelemparkja, emellett teljeskörű felújításon esett át az óvoda. De hogyan tekint erre az évre vissza a polgármester? Bán Róberttel beszélgettem.

Mi jellemezte a település fejlesztési koncepcióját 2021-ben?

-Hirdetés-

Egyrészt ebben az évben az előző ciklus pályázatainak a lezárásán dolgoztunk, így például végére értünk a kerékpárút pályázatnak. Megkaptuk a használatbavételi engedélyt és a bejegyzést. Emellett a csapadékvizes pályázatot is sikeresen lezártuk. Megépült a Soltvadkert-Tázlár között a köves út is, és már konkrét döntés van arról, hogy 2022 év végéig elkészül az út Kiskunmajsa felé is.

Kapcsolódó cikk
Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja épül Tázláron
Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja épül Tázláron
Tázlár község kiváltságos helyzetben van Bács-Kiskun megyében a benapozott órák számát tekintve. Ezért egy nemzetközi befektető úgy döntött, hogy óriásméretű...

Az asszonykórussal együttműködve segítette az önkormányzat annak a Magyar Falu Programos pályázatnak a benyújtását, amelynek segítségével felújíthatjuk belülről azt az elhanyagolt ingatlant, amit korábban vettünk, s közösségi célra szeretnénk hasznosítani. Az asszonykórus és a citerások is ott szeretnék tartani a próbáiknak egy részét, valamint a kézimunka klub is ott tarthatná az összejöveteleit, így a közösségi használat megvalósulna. A felelős állattartás pályázat előkészítésében, beadásában aljegyző asszonynak van nagy érdeme, ahol előzetesen felmértük a településen, hogy hol és kit tudnánk ezzel segíteni.

Kapcsolódó cikk
Energiahatékonyságot növelő felújítások Tázláron közel 134 millió forintból
Energiahatékonyságot növelő felújítások Tázláron közel 134 millió forintból
Tázlár Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-3.2.1-16-BK1 – Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra. A 133 945 962 millió...

Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan felújítására is nyertünk nemzeti forrást, amivel a felsőtelepi művelődési házat szeretnénk felújítani. Elmondható, hogy jelenleg az előkészítési fázisban vagyunk, a kivitelezői árajánlatokat bekértük.

A TOP+ pályázati lehetőségek megnyílására is készülünk, amelyből önkormányzati épületeket szeretnénk energetikailag korszerűsíteni. Ilyen a patika épülete is, aminek egy részét önerőből tudjuk csak fejleszteni, de társul hozzá egy szolgálati lakás, amely fejlesztést pályázati keretből kívánunk megvalósítani.

Kiskőrössel konzorciumban az „Együtt egy szebb jövőért” EFOP-os pályázatban vagyunk még benne. Melynek keretében több sportprogrammal kapcsolatban is dolgoztunk együtt, de ide tartoznak még a nyári táborok, a Baba-Mama klub, az ifjúsági klub, az ifjúsági fogadóórák is.

Kapcsolódó cikk
„Túl az Óperencián” – Idősek Napja Tázláron
„Túl az Óperencián” – Idősek Napja Tázláron
Tázlár Község Önkormányzata 2021. november 07-én 10:30-ra hívta a szépkorúakat a Tázlári Művelődési házban megrendezésre kerülő Idősek Napja rendezvényre. Az...

Ebben az évben több rendezvényt is meg tudtunk finanszírozni. Megrendeztük a X. Kiskuntort, a szüreti felvonulást és az Idősek Napját is. A „lezárás” végett azonban idén elmaradt a Juniális.

Kapcsolódó cikk
Szüreti Mulatság Tázláron is
Szüreti Mulatság Tázláron is
Zenés ébresztővel indult Tázláron a Szüreti Mulatság október 2-án, szombaton. Reggel 8 óra táján zenés ébresztővel útnak indult DJ Major...

Bár nem önkormányzati fenntartású intézmény, de a közelmúltban megújult az óvoda is.

Így van. Úgy gondoljuk, hogy Tázlár jövőjének záloga a fiatalság. Ha meg tudjuk őrizni a 8 osztályos általános iskolát, a 3 csoportos óvodát, kiegészítve a 2 csoportos mini bölcsődével, akkor úgy gondolom a családok többsége is helyben marad.  Az óvoda felújításával szépen felzárkóztunk a többi településhez. A katolikus egyház, mint fenntartó ügyesen kihasználja az adódó pályázati lehetőségeket. Ezek megvalósításában is nagy örömmel támogatjuk egymást.

Kapcsolódó cikk
Teljesen megújult a tázlári óvoda
Teljesen megújult a tázlári óvoda
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye pályázatot nyújtott be Magyarország Kormányának felhívására, hogy az elnyerhető forrásból felújításra kerülhessen a II. János Pál Katolikus...

A bölcsődénk már 11 személyesre bővült, és a sportszobával együtt ki is van használva a teljes ingatlan. Ezt tovább erősíti az a 23 millió forintos pályázatunk is, amivel sportpályát alakítottunk ki az óvodás és az alsótagozatos gyermekek számára. Ennek keretében kapott az iskola, illetve az óvoda még egy 1 millió forint értékű sportszercsomagot is. Melyben a labdáktól kezdve jelzőbójákon keresztül különféle sporteszközökig sok minden van.  

Milyen fejlesztési tervek vannak a jövőre nézve?

Ahogy említettem, az energetikai pályázatot szeretnénk kihasználni. Két vagy három önkormányzati ingatlan felújítását tervezzük szigeteléssel és nyílászáró cserével. Továbbá van egy régi varrodaépületünk, ahol idősek nappali ellátására szeretnénk forrást nyerni. Ez számításaink szerint körülbelül 120-130 millió forint körül lenne. Ez egy teljesen új szolgáltatás lenne a településen, amire nagy igény mutatkozik. Így, ha rendelkezésünkre fog állni a pénz, akkor a falu központjában hozzuk azt létre a park és a művelődési ház között.

További terv egy ipari park kialakítása: a pályázat még nincs kiírva, de szeretnénk egy területet kijelölni és ellátni azt infrastruktúrával. Ez a 0.8 %-os iparűzési adóval együtt vonzóvá teheti a települést a vállalkozások számára.

E tervek és programok után adódik a kérdés: mi jellemzi a település pénzügyi helyzetét?  

A súlyadó elvételét megéreztük, de az előző időszakban sikerült annyit tartalékolnunk, hogy ez különösebben nem befolyásolja az önkormányzat fizetési képességét. Az iparűzési adó nálunk különösebben nem csökkent, 0,8% volt eddig is. Abban viszont érezzük a visszaesést, hogy a koronavírus-járvány miatt a vállalkozók nem úgy tudták végezni a tevékenységüket, mint a pandémiás időszak előtt. Kisebb forgalmuk volt, ezáltal kisebb profitra tettek szert, ami majd jövőre fogja érzékeltetni a hatását.

De optimisták vagyunk, mert a 100 hektáros napelempark beruházása már a vége felé közeledik. A termelés egy része már beindult, tehát amikor elkezdődik márciusban a napsütéses órák számának a növekedése, akkor azzal már 100 százalékon üzemelhet. Így 2022. év teljesítése alapján jó iparűzési adóbevételre számítunk, ami – mint említettem a vállalkozók oldaláról nézve az egyik legkedvezőbb a környéken a 0,8 százalékkal.  

MEGOSZTÁS